Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Nek artrose

Sinds een jaar of twee heb ik erge schouder en nekpijn, die de laatste maanden zo snel erger werd dat ik toch maar naar de dokter ben gegaan.

Er zijn een hoop foto's gemaakt en nu blijk ik een uitgebreide nek artrose te hebben. Daar ben ik behoorlijk van geschrokken want het belemmerd me nu al zo in mijn leven dat ik mijn hart vasthoud voor de komende 20 jaar.

Zijn er mensen met ervaring hier, die willen vertellen hoe het zich ontwikkelt, ik maak me behoorlijk zorgen. Natuurlijk een afspraak met de dokter, maar ik zou graag van jullie horen ook al is het bij iedereen anders.

Alvast bedankt!

artrose is een absoluut normaal verouderingsproces. Net zoals de huid gaat rimpelen en de je haren grijs worden, veranderen je gewrichten ook. Ik kan niet aan een röntgenfoto of MRI zien wie de meeste klachten hebben. De persoon met de meeste artrose is niet automatisch ook de persoon met de meeste klachten!

Wat helpt bij je klachten, volgens huidige wetenschappelijk onderzoek is mobiliseren/manipuleren, trainen/bewegen, voeding, goed slapen.

Door bewegingen stimuleer je de productie van gewrichtsvloeistof, wat hét smeermiddel is om de gewrichten soepel te houden.

Ik behandel dagelijks mensen met nek- en schouderklachten, ook met forse artrose, en de meeste mensen kan je de klachten sterk verminderen.

Artsen weten vaak niet wat ze moeten doen met klachten aan het bewegingsapparaat, en ipv te zeggen " ik weet het niet", geven ze de klacht terug aan de patiënt. Het is je leeftijd, je overgewicht, je hormonen of de slijtage. Allemaal factoren wat arts niet mee kan. 

corintje

corintje

27-09-2022 om 13:44 Topicstarter

Dank voor je bericht! Dat het een normaal verouderingsproces is weet ik en ook dat niet iedereen en dan ook last van krijgt gelukkig. Alleen is het bij mij zo erg dat het de dagelijkse dingen erg belemmerd en bv lang autorijden lukt ook niet meer.

Heb een afspraak met de HA staan en ga dan naar fysio. Heb jij nog tips hoe een goede te vinden die echt gespecialiseerd in nek problemen?

Ik zou eens kontakt opnemen met rugpoli in Velp. Zij weten veel van de wervelkolom en doen ook uitgebreid onderzoek. Waar nodig maken zij ook een MRi. Ik heb daar zeer goede ervaring, in tegenstelling tot o.a. fysiotherapie en huisarts. 

Kijk ook eens naar McKenzie therapie, wellicht spreekt dat je aan.

Een pijnpoli is ook een goede optie.

Helaas herkenbaar. Heb erge artrose in mijn nek. veel wandelen helpt omdat je zo een natuurlijke houding hebt en beweegt. Zo min mogelijk op de telefoon iets doen dus zo min mogelijk appen (heel lastig in deze tijd), ik spreek meestal in als ik moet appen of een mailtje moet sturen, zo ook dit bericht gelukkig is die optie er! Regelmatig fysio, oefeningen voor nek en rug.  houding is ook erg belangrijk en recht op zitten. Heel af en toe als de pijn niet te harden is gebruik ik een nek kraag maar dat mag maar heel kort anders worden je spieren te slap. Ik zou dit zeker met de huisarts of fysio eerst overleggen. Warmte is ook goed vooral infrarood. Voor de rest is het enorm lastig want het gaat niet meer over. Veel onbegrip ook van de omgeving want niemand snapt hoeveel pijn en klachten je kunt ervaren. Sterkte!

En regelmatig even liggen (zo plat mogelijk) dit haalt de druk van je nek af.

Hier een lotgenote. Geen baat bij fysio, manuele therapie ( dát is errug zeg...) of acupunctuur.
Tenslotte houdingsadviezen gekregen van de fysiotherapeute. O.a. het beeldscherm van de laptop op ooghoogte!

Platliggen, zoals hierboven wordt geadviseerd,  kan ik niet.

Waar ik zelf veel 'plezier' van heb is een spiegeltje aan mijn fietsstuur.

image.jpg

corintje

corintje

30-09-2022 om 17:56 Topicstarter

Bedankt voor jullie reacties ! Inmiddels bij de dokter geweest en ik blijk ook een ontsteking in een schouder te hebben, daar krijg ik maandag een injectie in. Doorgestuurd naar een fysio die veel nekklachten behandeld en dan maar hopen dat ik er baat bij heb.

Niet op een telefoon zitten is lastig en ook niet op de ipad, daar moet ik wat op verzinnen. Ook lezen en puzzelen zijn dingen waar je naar beneden kijkt, lastig hoor.

Hebben jullie er al lang last van en maken jullie je ook zorgen hoe dat moet als het nog erger wordt en ouder natuurlijk?

Ik heb er al ongeveer 10 jaar last van.  
ik was dan ook pas 42 toen ik er last van kreeg. Bij mij is het voornamelijk ontstaan door continue overbelasting en compensatie van  mijn goede arm omdat mijn andere arm al sinds mijn geboorte een stuk korter is. na 25 jaar gewerkt te hebben kreeg ik door een ongeluk ineens heel erg veel last van mijn nek. Daaruit bleek ernstige artrose. Sinds enkele jaren werk ik dan ook helaas niet meer. Nu met het vochtige weer heb ik er weer veel meer last van dan van de zomer bijvoorbeeld toen het droog en warm was. Maar de pijn is ook steeds verschillend dat is ook zo raar. ik kan inmiddels wel zeggen dat ik een ervaringsdeskundige ben . Soms gaat het even een paar dagen best goed maar dan ineens weer heel lang niet het is niet anders helaas moet je het accepteren en dat is heel lastig. Inderdaad autorijden doe ik ook niet meer omdat ik daar door veel te veel last krijg steeds. Dat spiegeltje wat iemand schreef voor op de fiets dat is ook een hele goede tip!  Omdat ik door het ongeluk ook rugklachten kreeg heb ik een revalidatietraject gevolgd daar heb ik veel oefeningen geleerd die ik nog steeds doe en daar krijg je ook vooral tips hoe ermee om te gaan. Inderdaad lezen is ook lastig alhoewel ik daar voor in een goede rechte stoel gaan zitten en het boek op een kussen leggen zodat je niet te veel met je nek moet buigen. En alles maar eventjes doen. Vooral veel bewegen. En niet sjouwen en tillen, altijd rekening ermee houden.

corintje

corintje

04-10-2022 om 15:31 Topicstarter

@Marlyies, wat ontzettend naar om te horen dat je er al zo lang last van hebt! Het geeft zo veel beperkingen in je dagelijkse leven. Is er ook een forum die jij bezoekt? Het lijkt me fijn om met lotgenoten te praten.

ik ben begonnen met fysio, kan natuurlijk niets aan de artrose doen, maar misschien wel aan het versterken van alle spieren in nek en schouders. Hoe gaat het nu met je? En bedankt voor je uitgebreide reactie!

Nee, geen specifiek forum gevonden nog maar zo wel "fijn" zijn om te horen hoe lotgenoten er mee om gaan. Momenteel gaat het niet zo geweldig helaas, maar de ene dag is de andere niet gelukkig! Dat is wel zo, dat het niet altijd hetzelfde voelt, goede en slechte dagen, helaas nu meer slechte dagen, maar dat kan weer bijtrekken. Goed dat je fysio hebt, die kan het niet weghalen maar idd.wel je spieren van nek en schouders losmaken en oefeneningen geven. Sterkte ermee!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.