Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Na de beugel, nachtbitje of draad?

Ik ben bijna klaar met mijn beugel. Om de boel te houden zoals het is moet ik een nachtbitje dragen of een draad laten plaatsen, boven en onder. 
Ik weet niet goed wat te kiezen…

Wat hebben jullie en hoe bevalt dit? 


Ik heb een draad, alleen onder. Volgens mij mocht ik toen ook niet kiezen en is dit gewoon geplaatst, ruim 30 jaar terug. Toendertijd vond ik het idee dat ik dat minstens 10-15 jaar en misschien wel m'n hele leven zou hebben verschrikkelijk. Maar het went heel snel. 
Er blijft wel eens eten tussen zitten en helemaal goed schoonhouden is erg lastig, dus ik heb er wel altijd tandsteen, dat is wel jammer, maar niet onoverkomelijk.

ik heb een antiknarsbitje en man heeft na de beugel (op latere leeftijd ivm slijtage) een nachtbeugel gekozen. Ik draag mijn bitje iedere nacht, man vindt het een onding een draagt hem vaker niet dan wel. 
Ik moet ook eerlijk zeggen dat het iedere avond opnieuw wennen is aan iets in je mond tijdens het slapen. 
Ik hoor van mijn kinderen nooit dat ze last hebben van de draad. Nu dat gewend is is het goed.  Draad zit er bij de oudste al 6 jaar in. 

Zelf kon ik toentertijd niet kiezen, ik kreeg een nachtbeugel en daarmee moest ik afbouwen van de orthodontist. Braaf gedaan, maar mijn tanden zijn in de loop der jaren weer een stuk schever gaan staan. Als ik had kunnen kiezen zou ik zeker voor een draadje zijn gegaan. 

Windhond

Windhond

11-01-2024 om 14:14 Topicstarter

De draad lijkt precies wel een betere keuze. Het steekt me precies wat tegen dat het altijd in je mond zit maar dat zal ook wel wennen waarschijnlijk. 

Ik kreeg 30 jaar geleden een draad boven en beneden. De draad boven ging heel snel stuk en ging er uit. De draad onder is 2 keer vervangen. Vervolgens tijdelijk een nachtbeugel gehad en toevallig een knarsplaatje. 
Sommige van mijn vriendinnen hadden ook met een draadje last van tanden die zich verplaatsten. Daar had ik geen last van. Ik denk wel eens dat dit komt omdat ik pas 16 was toen ik mijn beugel kreeg en 19 was toen ik klaar was. Alles is dan wel echt al uitgegroeid. Maar zijn waren veel jonger toen ze klaar waren met hun beugel.

Ik heb boven en onder een draad. Er zit dagelijks wat voedsel tussen, ik voel onder altijd overal en boven op één bepaalde plek zitten. Ik kan nooit meer flossen, dat vind ik echt jammer.
De draad is ook een paar keer los gegaan en onder een keer vervangen omdat het niet lekker aansloot.
Ik heb het nu bijna een jaar.

Ik heb tot een jaar geleden jarenlang een draad beneden gehad. Paar keer losgekomen en mijn tanden zijn uiteindelijk toch gaan verschuiven waardoor ik nu een Invisalign behandeling gehad heb. Ik mocht na de behandeling kiezen tussen een draad of nachtbeugel en heb voor het laatste gekozen omdat ik 1. veel last van tandsteen had en ik niet kon flossen 2. Mijn tanden ondanks de draad toch verschoven zijn.

Ik kreeg beiden! Maar nachtbeugel ben ik op een gegeven moment gestopt met dragen. Ik zou ook voor een draadje gaan. Bij mij is wel een stukje weggehaald omdat dat drukte op mijn ondertanden, dus daar is wel iets gaan verschuiven. Ik vind dat persoonlijk niet zo erg, het valt niet heel erg op. 

Windhond

Windhond

11-01-2024 om 17:28 Topicstarter

Toch ook wel wat ellende blijkbaar met een draad. Dat zou ik zo balen vinden om dit tussendoor weer te moeten laten repareren. Ik flos ook graag… 
Of als zoiets loskomt op vakantie, lijkt me ook een gedoe. 

Ik heb al ruim 30 jaar een draad boven en onder en deze is letterlijk één keer geknapt doordat een tandarts te heftig tandsteen verwijderde. Verder nooit problemen gehad en m’n tanden staan nog steeds keurig recht! Ik heb er ook totaal geen last van (ja, je voelt een draadje - maar dat went zo).

Ik heb een nachtbeugel gehad, en na een jaar oid kreeg ik een draadje onder. De nachtbeugel beviel mij niet echt, vooral omdat je er altijd om moet denken. Draadje gaat prima. Ik heb deze nu zo'n 15 jaar. In die tijd 1x helemaal losgeweest en een paar keer gehad dat de tandarts hem weer op een punt heeft vastgezet. En inderdaad elke tandartscontrole wordt daar tandsteen verwijderd. In het begin voelde ik het draadje duidelijk met mijn tong, maar na een paar maanden had ik er geen enkele last meer van.
Tanden zijn niet verschoven.

Bijj mijn zoon (20) raakt het draadje elke 2 jaar wel een keer los. Steeds op een onhandig moment. Ook al onhandig omdat er dan een ijzerdraadje in zijn weefsel prikt.

Ik heb een draadje boven en onder en een nachtbeugel. Draadje zit som wat tussen. Zijn ook een paar keer los gegaan. Nu zitten ze goed vast (denk ik). Ik kan gewoon stokeren en flossen. Nachtbeugel vind ik prettig zitten met slapen. Helpt bij mij oook tegen kaakklemmen. Mijn beugel is er nu 1,5 jaar uit. Vroeger heb ik ook gebeugeld en had ik alleen een draadje onder. Die is nooit losgegaan. Ik zou gewoon voor alles gaan.

Ik heb al zo'n 25 jaar een draadje onder, nooit problemen mee. Boven kon er geen draadje dus daar kreeg ik een nachtbeugel voor die ik nog een aantal jaar moest dragen. Sindsdien zijn mijn boventanden toch wel weer wat gaan schuiven, terwijl mijn ondertanden nog keurig recht staan. Ik zou dus zeker voor een draadje gaan als dat kan!

hier ook zo'n draadje, al een jaar of twintig. Geen last van, tanden staan nog altijd op een rij zoals de orthodontist het voor ogen had. Tandarts moet bij controles er af en toe extra langs, maar verder 0 problemen. Ooit tijdelijk zo'n nachtbitje gehad, kon ik nooit aan wennen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.