Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Melanoom..

Hey.. ik heb een account aangemaakt omdat ik toch graag ergens mijn verhaal kwijt wil.. 

18 april j.l. naar de huisarts want ik vertrouwde een moedervlek op mn bil (richting onderrug) niet.. hij zat er altijd al.. maar ik begon hem te voelen met het aandoen van kleding. Dat houdt in: dikker geworden.. dus laten checken. Huisarts vond hem niet verdacht.. even afwachten.. 13 juni nogmaals naar laten kijken.. ze vond hem wederom niet verdacht.. ik zei; haal toch maar weg. Dat deed ze.. en ook opgestuurd voor weefselonderzoek. Lang verhaal kort.. het was allemaal wat onduidelijk en uiteindelijk heeft een professor van een ander ziekenhuis de diagnose moeten stellen: een melanoom. Dat weet ik nu 6 weken. 3,5 week geleden ben ik geopereerd en werd oa de schildwachtklier uit mijn lies verwijderd. Ik weet nu sinds een kleine 3 weken dat daar een uitzaaiing in is gevonden. Een micro uitzaaiing. Maar toch. Ben me rot geschrokken. Vorige week heb ik een PET/CT scan gehad.. a.s. woensdag heb ik weer een gesprek met de oncologisch chirurg.. de uitslag bespreken en eventuele vervolgstappen. 

Ik ben eind 30.. getrouwd.. heb een zoon.. en mijn/onze wereld staat wel even op zijn kop. Zoveel vragen.. onzekerheid.. en toch ook bang. 

Sowieso wil ik een second opinion. Van het LUMC. Dat ga ik deze week regelen.
 
Zijn er hier lotgenoten? Heeft iemand tips? Of andere geluiden? Hoor het heel graag.. bij voorbaat dank


Geen persoonlijke ervaring. Wel een vriendin met huidkanker maar zonder uitzaaiing .
Ik snap je angst . Voor wat het waard is ik lees je . Dikke knuff

Ik kan het me voorstellen, die angst. Als je nog niet veel weet, kan je “fantasie” een loopje nemen. En toch, er is juist bij huidkanker de laatste tijd zoveel terreinwinst behaald, met name bij de agressieve soort door het betrekken van je eigen afweer bij de behandeling. Nog even en dan weet je hopelijk meer en dan weet je waar je aan toe bent.

Geen lotgenoot. Wel een knuffel . Hou je taai en zorg goed voor jezelf!

Borstkanker gehad. Waar ik me mee staande hield wachtend op uitslagen:

Niet nat worden voordat het regent

Meander schreef op 04-09-2023 om 17:34:Niet nat worden voordat het regent

Mooi 

Mijn liefje en ik hebben een heel kankerjaar achter de rug, met een vrij agressieve vorm en heel zware behandelingen. We zijn er samen goed doorheen gekomen en hij kan weer heel veel (en dat gaat nog steeds beter worden) Er zijn ontzettend veel mogelijkheden tegenwoordig en ze weten ontzettend veel. En in onze ervaring zijn ziekenhuizen en dokters de laatste tijd ook veel beter geworden in gedoseerd informatie geven en je voorbereiden op trajecten enzo. 
Het is heel begrijpelijk dat je je zorgen maakt maar er is maar één manier om zoiets aan te pakken: stapje voor stapje en dag bij dag. Nu weet je eigenlijk nog niks. Probeer dat te accepteren en probeer jezelf te stoppen als je fantasie met je op de loop gaat. Sterkte. 

Knip, op verzoek Sterkte!

Ik heb 2x een melanoom gehad, in 2011 en in 2017. Ik voel je angst, die had ik ook. Maar ze kunnen zoveel tegenwoordig, veel meer dan 10 jaar geleden. Vooral op het gebied van bv. immunotherapie. Hou moed en neem het stap voor stap. Veel sterkte de komende tijd.
En Audrey, voor jou ook veel sterkte! 

Het kan alle kanten op dus je zit in onzekerheid. Sterkte!

Doordat het alle kanten op kan, juist daarom is het fijn om je angst te kunnen managen. In een laatje in je hoofd te stoppen. Dat laatje mag pas open op de dag van de uitslag. 

Ieder heeft vast eigen manieren om er mee om te gaan. Dit hielp mij.

Je krijgt vast nog meerdere onderzoeken en ingrepen. En moet dan steeds wéér wachten op een uitslag die mee- of tegen kan vallen. Fijn als je dan ondertussen nog een beetje gewoon kunt leven, zonder dat de angst voor de uitslag, die ook méé kan vallen, je leven bepaalt. 

Matahari

Matahari

06-09-2023 om 17:22 Topicstarter

PET scan liet geen uitzaaiingen zien van 3mm of groter.. pffff dat geeft lucht!

M 'n arts gaf zelf aan mij door te sturen voor second opinion naar het AVL..  omdat hij überhaupt verrast was door de uitzaaiing.. en mijn melanoom a-typisch is.. het soort melanoom is nog niet duidelijk.. fijn dat alles nogmaals grondig wordt onderzocht en dan even afwachten waar het AVL mee komt qua mogelijke behandelopties..

Thx allen tnt!

hee, wat fijn! AVL is heel fijn, mi ben je daar beter op je plek dan bij het OLVG. Meer kennis en expertise. 

De burgemeester van Losser Cia Kroon had een uitgezaaide melanoom. En nu, bijna 2 jaar later, is ze weer helemaal schoon verklaard.
Dit soort berichten stemt mijzelf altijd hoopvol. Stel dat ik nogmaals een melanoom krijg en het is uitgezaaid, dan is er dus een reële kans dat het weer helemaal goedkomt. Ik hoop dat jij (op termijn) ook zo kunt denken.
En wat fijn dat je bent doorgestuurd naar het AVL!

Matahari

Matahari

12-09-2023 om 18:39 Topicstarter

Verhalen met een goede afloop doen me deugd.. 

Mag morgen al naar het AVL. Neem aan voor een kennismakingsgesprek..

Sterkte morgen! Hopelijk krijg je duidelijke uitleg en weet je wat het plan wordt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.