Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Mammografie

Dag allemaal,

Sinds een paar maanden heb ik vlak voor de menstruatie een pijnlijke tepel. Na de menstruatie verdwijnt het weer. Dit keer raakte mijn borst opgezet en bleef de pijn aanhouden. De zwelling werd minder maar toen voelde ik toch een soort van bobbel/knobbel achting iets. 

De huisarts vertelde dat het niet aangrenzend voelde en zij zich niet direct zorgen maakte. Desondanks hoort het er niet te zitten en ben ik doorverwezen. Ik heb de keuze gekregen tussen een mammografie, echo en biopt of enkel een mammografie. De ha heeft mij het eerste aangeraden omdat je dan alles kan uitsluiten.

Zij heeft gezegd dat zij het soms direct voelt dat het kwaadaardig kan zijn, dit keer had zij dat niet perse maar twijfelde zij wel. Ik vind de verwijzing wel heftig en dat geeft mij wel veel onzekerheid. 

Ik ben op dit moment zo ontzettend misselijk van de spanning. Ik denk ook dat ik de mammografie niet ga trekken vanwege de pijn en het gevoel van flauwvallen dat ik nu al ervaar. Ben sowieso een type die niet kan tegen bloed en nare dingen, ga dan altijd even out.

Hebben jullie ook wel eens een dergelijk onderzoek gehad en is het ook gebruikelijk om eerst de echo te doen ipv de mammografie? 

echo zou ik kiezen, dat je op een mammografie alles ziet is niet waar.

Mijn mammografie was goed/schoon.. de echo liet echter wel een gezwel zien. Uit het biopt bleek dat het goedaardig was.

als ik het goed begrijp krijg je het nu alle drie. De mammografie, echo en biopt.
Ik heb vorig jaar een mammografie gehad ivm klachten aan de borst met aansluitend een echo. Dit was gewoon na elkaar in het ziekenhuis. 
Ik persoonlijk vond de echo vervelender als de mammografie. Ik werd goed begeleid bij de mammografie. Ze stelde me goed gerust. En deed alles rustig, stapje voor stapje. Het is geen fijn onderzoek. Je staat daar toch met je blote botsten die tussen dat apparaat gaat. Bij mij was het gevoelig en op 1 moment ook wat pijnlijk maar niet heftig. Ze deed ook goed haar best om het met zo weinig mogelijk pijn te doen. Ik verwacht dat wanneer je je angsten bespreekt ze je goed zullen begeleiden. In het ziekenhuis is daar denk ik ook meer ruimte voor dan tijdens het bevolkingsonderzoek in die bus. 

Aansluitend mocht ik door voor de echo. Ze wilden de plekken onder mijn tepel goed in beeld brengen. Ik vond dit ongemakkelijk (stiekem ook misschien wel extra omdat dit een man was). Hij duwde best hard met dat apparaat rondom mijn tepel. Ik vond dat ook wel pijnlijk maar niet te heftig. Bij mij was er toen geen reden tot zorg meer dus het biopt hoefde niet gelukkig. 

Mijn belangrijkste tip is om je angsten te bespreken. Ze helpen je er dan echt doorheen. En misschien is er iemand die met je meekan? Al is het maar tot in de wachtkamer (maar misschien ook mee naar binnen als je dat fijn vindt). 

Sterkte! Het is niet fijn. Ik hoop voor je dat de uitslag goed is. Mag je al snel? 

Milala schreef op 29-11-2023 om 23:08:

echo zou ik kiezen, dat je op een mammografie alles ziet is niet waar.

Mijn mammografie was goed/schoon.. de echo liet echter wel een gezwel zien. Uit het biopt bleek dat het goedaardig was.

Dat staat er dan ook niet. Ze krijgt een mammografie, echo en biopt omdat dat meer laat zien dan alleen een mammografie. 
TO, geef bij het onderzoek aan dat je het spannend vind en dat je nog wel eens out kan gaan. Dan zijn ze er in ieder geval op voorbereid en kunnen ze je hopelijk helpen hiermee. En inderdaad, neem iemand mee. Dat is voor jezelf fijner. Sterkte!

Toevallig heb ik vorige week een mammografie en echo gehad ivm knobbeltje in mn borst. Ik vond het allebei helemaal niet pijnlijk, dus de ervaringen zijn echt heel wisselend.  Was trouwens schoon, niks aan de hand alleen wat littekenweefsel van mijn borstverkleining.

Misschien helpt het als je voor nu wat ontspanningsoefeningen/geleide meditaties kunt doen als dat wat voor je is. Er staan er veel op Spotify. 
In het zkh zelf kun je aangeven dat je veel spanning ervaart, het uitspreken is vaak helpend.
En misschien zul je inderdaad flauw vallen of out gaan. Vervelend, maar ook niet het einde van de wereld. 

Bij mij deden ze ook de mammografie en aansluitend een echo. Biopt was niet nodig. Mammografie voelde wat vervelend maar verder niet pijnlijk. Vond het echt 100% mee vallen. 
Snap helemaal dat je in spanning zit. Je gaat je toch zorgen maken. Had ik ook last van en dat ging pas weer weg toen alles in orde bleek bij het onderzoek.

Ik heb destijds alleen mammografie verwijzing gehad. Helaas vertrouwden ze die niet en moest ik later terug komen voor mri en biopt. Had dus liever een verwijzing naar het mamacentrum gehad want dan was het 1 Dags diagnostiek geweest. Oké uitslag biopt duurt paar dagen. 

Mammografie valt mij heel erg mee. de Mri vond ik veel vervelender. 

mut

mut

30-11-2023 om 17:03

Ik heb 1x een biopt gehad. Dat vond ik echt vreselijk, voor een deel omdat ik moest liggen, je borsten tijdens de biopt ook geplet worden door eenzelfde apparaat als van een mammografie en dat samen maakte dat ik moeilijker  ademen kon. Op zich deed het geen pijn, verdoving gehad van te voren. Echo heb ik vast wel een keer gehad, geen herinnering aan. Mammografie is eventjes vervelend, ene keer meer dan de andere (maar waarom weet ik niet, al jaren bij dezelfde man)

Ik heb regelmatig een mammo. Zeg eerlijk dat je er tegenop ziet, dat je borst zonder de mammo al pijn doet. Geef ook echt eerlijk aan als het niet gaat. Ze hebben er ervaring mee  

De laatste keer kreeg ik mijn mammo (elk half jaar controle) en omdat ik zelf ook iets voelde nog een echo. Biopt ook al eens gehad. 
Bij mij bleek het de laatste keer een cyste te zijn. Die kan nog veel groter worden en ook wel knappen (en dan opnieuw vullen). Als ik er teveel last van heb dan gaan ze er iets aan doen. 

Mag je al snel voor de mammo? Probeer zo veel mogelijk te ontspannen. Op dit moment kan je toch niet zoveel eraan veranderen en je kan van alles over de uitslag bedenken maar daar is tijd genoeg voor als je een uitslag hebt. Ga zeker ook niet Googlen. 

Altijd een echo erbij doen, hoor! Ik heb meermaals een mammografie gehad en elke keer moest er (onverwacht) alsnog een echo achteraan omdat de mammo niet duidelijk was. De laatste keer heb ik meteen om een echo er achteraan gevraagd. Ik heb standaard vrij onrustig borstweefsel blijkbaar en dan kan je het op een mammo niet goed zien. Ik vind de mammo altijd pijnlijk (kleine en snel gevoelige borsten hier), de echo helemaal niet. 

Een biopt afnemen gebeurt trouwens naar mijn idee echt op basis van de beoordeling van de mammo + echo. Als dat er allemaal goed uitziet, deden ze in mijn geval nooit ook nog een biopt. De ene keer dat dat wel moest, vond ik het reuze meevallen. Ik was bij nader inzien liever wel samen met partner gegaan (was nu alleen), want na afloop was ik wat trillerig, waarschijnlijk van de verdoving. 

Je mag trouwens voorafgaand aan de mammo paracetamol slikken, dat kun je overwegen! Dat haalt de scherpe randjes er wat vanaf.

Mammografie, echo en biopt gaat in een moeite door en dan weet je veel meer dan met alleen een mammografie. Biopt hoeft alleen als de echo daar aanleiding toe geeft. Ik vond het niet heel erg pijnlijk, borst plat drukken bij de mammografie is niet fijn, de echo is net als bij een zwangerschap en het biopt is met een apparaatje dat een naald oid in je borst prikt. Niet fijn maar te doen. Ik zou wel iemand meenemen want je kunt ook slecht nieuws krijgen. In mijn geval moest het biopt nog verder onderzocht worden en kreeg ik een dag later de uitslag, gelukkig niks ernstigs. 

Ik heb een gewone en een 3D mammografie gehad. Ik vond de laatste het pijnlijkste. bij de eerste mammografie werd iets geconstateerd en kreeg ik meteen een echo
Ik bleek een cyste te hebben. Die is leeggehaald omdat hij zo groot was. Daarna vulde hij zich weer en kreeg ik alleen een echo en werd er weer vocht weggehaald. (Beide keren 100 ml, soort borstverkleining☺️) daarna vulde hij zich weer om later weer kleiner te worden. 
Een paar maanden geleden had ik weer een knobbeltje wat anders voelde. Dus opnieuw een mammografie maar nu dus een 3D versoemet betere technologie. Hier konden ze zien dat het weer dezelfde cyste was die opspeelde. Besloten om verder niets te doen.

Hoe is het afgelopen?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.