Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Kurkuma wie gebruikt het?

Goedemiddag allemaal, ik start deze discussie omdat ik benieuwd ben naar jullie meningen over het gebruik van Kurkuma. Zelf gebruik ik dit regelmatig in mijn gerechten die ik thuis maak. De smaak vind ik niet geweldig maar het is dus best gezond en dat vinden wij belangrijk. Nu kwam ik laatst dus een voedingssupplement tegen -knip-.  De ingredientenlijst ziet er best positief uit. Ik heb dus wat besteld om het te gaan proberen. Wat zijn jullie meningen over het gebruik van kurkuma in de keuken en hebben jullie er ook positief effect van. Of juist niet?


Gemeld

ik gebruik het als smaakmaker. Maar verwacht er verder niets van qua gezondheid. Daarvoor moet je denk ik veel meer gebruiken dan af en toe een snufje.

Ik gebruik het regelmatig in de vorm van koenjit als ik zelf atjar maak voor de smaak en de gele kleur.

Kurkuma is mij afgeraden in de zwangerschap. Offtopic, maar het vermelden waard voordat iedereen lukraak kurkuma in huis haalt.

Het is een onderdeel van de kerrie en ik heb het veel gebruikt toen ik veel Oosters at. Ook vers maar dat vond ik moeilijk doseren want het had een kenmerkende smaak. Al je plastic en houten lepels kregen een gele kleur.

Ik gebruik het niet meer. Merk geen verschil in mijn gezondheidstoestand, niet negatief, niet positief. Kennelijk draait het om geheel andere dingen. Op korte termijn wil je lichaam graag makkelijk tot energie om te zetten componenten als zetmeel, bouwstenen als proteïnen en dragers van vetzuren als olie en vet. Verder wat vitaminen, mineralen en vezels.

Maar wil je graag met gezonde vaten oud worden dan zou het helpen om minder koolhydraten/vetten te eten, want wat uitstekend is op korte termijn, wreekt zich op de langere termijn.

Eloise

Eloise

16-04-2024 om 15:59 Topicstarter

Wat leuk al deze reacties, ik gebruik zelf ook altijd kleine hoeveelheden. Teveel overheerst inderdaad behoorlijk in het eten, daarom ben ik nu wel benieuwd hiernaar. Ik denk dat het vooral ook de combinatie met andere vitaminen en kruiden zijn die bijdragen aan de gezondheid. Vet eten is iets wat wij inderdaad niet heel veel doen.

Ik zou geen grote hoeveelheden gebruiken en ook niet voor langere tijd , want het kan maag en darmklachten veroorzaken en in het slechtste geval ook leverschade .
Ik zou het beperken tot af en toe een theelepeltje door een gerecht .

Eloise schreef op 16-04-2024 om 15:59:

Wat leuk al deze reacties, ik gebruik zelf ook altijd kleine hoeveelheden. Teveel overheerst inderdaad behoorlijk in het eten, daarom ben ik nu wel benieuwd hiernaar. Ik denk dat het vooral ook de combinatie met andere vitaminen en kruiden zijn die bijdragen aan de gezondheid. Vet eten is iets wat wij inderdaad niet heel veel doen.

Je kunt juist beter wel vet eten bij kurkuma en wat zwarte peper toevoegen. Dat versterkt het effect. 

Ik drink al jaren lang , 3 keer in de week s'ochtends verse ingwerthee,met een beetje kurkuma erin.... En ik voel me daar lekker bij.

Ik gebruik het in sommige groentesmoothies en drankjes met gember. 

Eloise

Eloise

16-04-2024 om 17:22 Topicstarter

oke Ted, goede tip ga ik ook proberen. 

En Toetie bedankt voor de tip ga ik me ook in verdiepen.

Oei, ik gebruik kurkuma als kruid en soms om kleur te geven. Moeten daar dan ook gezondheidseffecten aanhangen?

Moirmel schreef op 16-04-2024 om 17:59:

Oei, ik gebruik kurkuma als kruid en soms om kleur te geven. Moeten daar dan ook gezondheidseffecten aanhangen?

Je moet een beetje oppassen met je lever. 

Onderzoek wijst uit dat een dosis kurkuma van 500 -2000 mg per dag effectief zou zijn. Het wordt echter afgeraden om langdurig een hoge dosis in te nemen.

Daarnaast mag je het niet gebruiken bij bijvoorbeeld zwangerschap en bloedstollingsaandoeningen, diabetes, ijzergebrek enz 
Een tijdje geleden wou ik het gaan proberen, maar heb er vanaf gezien omdat ik denk dat er meer onderzoek nodig is.
Hoeveel kurkuma per dag is het beste om te nemen? - aHealthylife.nl

Kurkuma zal wel uitblinken in iets. Het is een antioxidant en schijnt ook ontstekingsremmend te zijn. Ik zie niet in waarom je ontsteking tegen zou moeten gaan als je er geen last van hebt.

En als je er wel last van hebt zou ik naar de dokter gaan die effectievere medicijnen heeft.

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.