Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Jouw behoeftes bij ziek zijn?

Mijn eerste topic, dus nog even zoeken hoe een en ander werkt.

Ik ben momenteel ziek. Geen test gedaan, dus geen idee of het Corona is. Ik heb in ieder geval iets onder de leden.

Het begon donderdag al met een algeheel niet fit voelen. Wel gewerkt vanuit thuis, maar het ging moeizaam.
Gisteren vrij gehad. Niet weg geweest, rustig aan gedaan, ging niet super, maar was te doen.

Vandaag wat actiever geweest. Dat leek te lukken, maar rond een uur of 3 kwam daar toch echt de klad in.
ik ben moe, rillerig, voel me tegelijkertijd warm (kan helaas temperatuur niet meten omdat ik de thermometer niet kan vinden).

Mijn vriend begon een heel epistel af te steken over weerstand opbouwen, doorgaan en werken aan gezondheid.
Ik gaf aan dat mijn medicijn als ik me echt niet fit voel slapen is. Slapen, slapen, slapen. Ik slaap dan als het ware het ziek zijn er uit.

Hij vind dit heel raar en begrijpt dat niet. Slapen moet in de nacht. Als ik overdag slaap slaap ik in de nacht niet volgens hem. En nogmaals gaf hij aan dat ik meer aan mijn weerstand moet werken door juist er op uit te gaan, aan de frisse lucht, lopen, diep doorademen. Maar jee, daar heb ik helemaal geen energie voor dan.

Ik vroeg mij af hoe dat bij anderen, bij jullie, werkt.


 Als je koorts hebt is het absoluut niet de bedoeling dat je gaat sporten. Maar goed dat wist jij al. Vreselijk zo’n vent in huis. Komen die rillingen niet van hem?

Ha, ik zou hem lekker de deur uit zetten. Laat hem maar een frisse neus halen. Ik ben het liefst alleen als ik ziek ben, slapen en als het lukt een beetje tv kijken.

Als ik ziek ben hang ik het liefste op de bank met een dekbed. Ik moet heel ziek zijn als het me wil lukken om te slapen overdag. Maar ik heb juist geleerd om niet altijd door te gaan. Ziek is ziek, dus dan neem ik rust (indien mogelijk want jonge kinderen).

Dat hangt er toch helemaal vanaf hoe ziek je bent en op wat voor manier. 

Als je ziek bent moet je naar je lichaam luisteren. Als je moe bent moet je uitrusten met een dekentje op de bank of lekker in je bed gaan liggen en slapen.
Mijn man denkt daar gelukkig ook zo over en als een van ons ziek is zorgt de ander voor gezonde hapjes, fruit vers geperst sinaasappelsap of een zacht gekookt eitje. 
Doorlopen zorgt er echt niet voor dat je sneller beter bent. Integendeel jezelf uitputten als je een virus onder de leden hebt is niet gezond.

Aan je weerstand en je conditie werken is natuurlijk wel goed maar doe dat als je niet ziek bent. Dus eerst uitzieken en dan weer actief worden.

Hier ook op de bank en waar mogelijk slapen. Je bent niet gek. Ik heb niet lang geleden een burn-out gehad, en slapen was sowieso de oplossing. Als je lichaam aangeeft te willen slapen, gewoon doen. Tenzij je bijvoorbeeld depressief bent, dan kan het in bepaalde gevallen wel nuttig zijn om meer te gaan bewegen.
Is je man toevallig wat streng opgevoed?

Euphoria

Euphoria

16-12-2023 om 20:40 Topicstarter

Jullie berichten stellen mij enigszins gerust. Ik dacht eigenlijk al dat ik me niet zo moest aanstellen. Maar ik zei inderdaad ook al dat mijn lichaam vanzelf aangeeft waar het behoefte aan heeft. En dat is dus slapen.

Hij is trouwens inderdaad streng opgevoed. Verder wel lief hoor, maar soms heeft hij wat opvattingen die niet helemaal stroken met die van mij.

aan je weerstand werken kan alleen als je niet ziek bent, als je ziek bent is je immuunsysteem juist heel hard aan het werk.

Als ik me niet lekker voel probeer ik altijd wel door te gaan. Moet ergens ook wel met kleine kinderen. Maar afgelopen week toch echt ziek met koorts. En dan neem ik ook mijn rust. Dan zal het werk echt even blijven liggen (eigen zaak met man). Mijn man snapt niets van zieke mensen. Is zelf een persoon die altijd door buffelt. Maar als ik echt ziek ben laat hij me lekker liggen hoor. Dan neemt hij ook de kinderen volledig over (indien mogelijk). Dus de reactie van je vriend vindt ik niet ok.

Hangt ook af van wat hier op de planning staat.

Soms is "verstand op 0 en gewoon doorgaan" - eventueel op medicatie - nog wel een strak plan.
Anders zit ik toch maar voor mijn computer of de tv, want slapen overdag doe ik toch niet. En dan geeft "gewoon doorgaan" tenminste meer afleiding dan dat ik half zielig op de bank zit.

PerfumedAlpaca84

PerfumedAlpaca84

16-12-2023 om 20:54

als ik ziek ben ga ik echt genant veel slapen. Twee voordelen: je wordt beter en zolang je slaapt merk je niet dat je je niet lekker voelt. 

En als mijn partner zich niet lekker voelt gun ik hem van harte dat hij doet waar hij zich goed bij voelt.

Hahaha, dat zei een bezorger afgelopen woensdag tegen mij. Hij zag dat ik me niet lekker voelde en het koud had, en toen zei hij dat ik naar buiten moest gaan voor frisse lucht, sporten om het er uit te zweten en koude douches moest nemen 😁.
Ik vond het lief dat hij advies gaf en heb hem bedankt😁. Daarna weer gewoon op mijn manier lekker in de weer met dekentjes en lekker binnen gebleven…
O ja, en lekker warme douches!! 😇

Nog even een aanvulling: als ik echt heel ziek ben, blijf ik in bed en slaap zoveel ik nodig heb. Maar als ik minder ziek ben, dan sta ik wel gewoon op en doe mijn make-up en trek een mooie joggingbroek aan (😁). Dan voel ik me altijd toch wat beter, ook al ga ik daarna meteen op de bank crashen

Ik wil met rust gelaten worden als ik me echt ziek voel. 
Kortgeleden corona gehad, dacht eerst dat het griep was, en ik ga dan overdag in bed liggen naar behoefte. Soms om te slapen, soms om gewoon even te liggen lezen. 

Meestal is slapen mijn behoefte. Als ik ziek ben, dan slaap ik ook overdag, veel. Als ik me gewoon niet fit voel, ga ik vroeg naar bed. Op die manier kom ik dan (gecombineerd met paracetamol) de werkweek wel door, om dan in het weekend zo veel mogelijk niets te doen en bij te trekken. 

Ik wil ook gewoon met rust gelaten worden en in m’n bed liggen. Slapen, lezen, kopjes thee drinken en wachten tot de ellende weer over is. Grapjas die vriend, met z’n ‘naar buiten gaan’ Lekker doen waar je je zelf goed bij voelt hoor!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.