Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

GrandioseZebra62

GrandioseZebra62

30-08-2022 om 07:22

Is dit reden om te klagen bij/over de huisarts?

Hoi.

Half Mei ongeveer ging ik de eerste keer naar mn huisarts met echt kneiterveel pijn in mn been, na een kort onderzoekje stelde ze de diagnose ischias en verwees me door naar de fysio, na ongeveer 4 behandelingen merkte ik alleen maar ergere pijn dus terug naar de huisarts, zij stelde toen de diagnose slijmbeursontsteking in mn heup, dus daar heeft ze toen een injectie ingezet. 

Na 1,5 week verging ik nog steeds van de pijn dus weer bellen voor pijnstillers, eerste keer scheepte ze me af met voorgeschreven naproxen (dezelfde die ook gewoon vrij verkrijgbaar is)  daarna werd de pijn zo erg dat ik via de huisartsenpost tramadol heb gekregen, die hielpen beter maar mn eigen huisarts vond het niet verantwoord om mij opiaten te geven dus ik moest het maar doen met middeltjes die niet werken. 

Dus toen vroeg ik om een doorverwijzing zo tegen half juli omdat ik het idee had dat het gewoon niet beterde. Maar volgens haar deed ik veel te veel en moest ik maar de naproxen met paracetamol combineren en meer rust terwijl ik toen al mn vakantie had afgezegd en al in de ziektewet zat. 

Die boodschap bracht ze over via haar assistente, daarop ben ik telefonisch flink uit mn plaat gegaan waarop ze voorstelde dat de huisarts mij de volgende dag tijdens het telefonisch spreekuur terug kon bellen. Dus dat heeft ze toen gedaan en toen heeft ze me doorgestuurd naar een particuliere kliniek. Daar is een mri gemaakt waaruit een hernia op een vervelende plek bleek te zitten en die veroorzaakte de pijn in mn been. 

Gisteren is er een spuit in mn hernia gezet en de specialist hoopt dat het nog met injecties opgelost kon maar ik moest me voorbereiden op een rugoperatie binnen nu en 6 weken omdat de hernia er al te lang zat en ik veel eerder had moeten komen. 

Dit is de tweede keer dat de huisarts me een doorverwijzing weigert en zelf allerlei diagnoses en remedies verzint. Is dit normaal voor huisartsen of is dit reden genoeg om mn beklag te doen? Ik heb 0 vertrouwen nog in deze huisarts en wil eigenlijk overstappen maar de enige andere praktijk in dit dorp zit al vol.


Ik zou contact opnemen met je zorgverzekering. Vaak hebben ze een afdeling bemiddelen waarbij er ineens "toch plaats" komt, of dat ze meedenken in andere alternatieven zoals bijvoorbeeld als passant langs gaan bij een andere huisarts als er toch wat is en deze rekening declareren bij je zorgverzekering. 

Het zou de huisarts sieren als  ze de moeite neemt om haar excuses aan te bieden, dan wordt de relatie met haar misschien hersteld.

Is het misschien toegestaan om een huisarts in de volgende dorp te hebben? Daar zou je nog naar kunnen informeren.

(Ik heb ooit zoiets bij de hand gehad met een enkel,  zij constateerde een verstuiking, maar hij was gebroken! Deze (waarnemend) huisarts heeft mij later gebeld om exxuses te maken.)

Ik zit nu ook opgezadeld met een huisarts die zelf aanmoddert (mijn eigen huisarts is met pensioen en zijn goede vervanger geemigreerd) En maar klagen over de werkdruk. Als ze gewoon doorsturen dan zijn ze er toch eerder vanaf dan als de patient tig keer met de zelfde klacht terug moet komen? 

GrandioseZebra62

GrandioseZebra62

30-08-2022 om 07:51

De mri is op 10 augustus gemaakt, inmiddels is het bijna september en ik heb verder niks van de huisarts gehoord terwijl zij de uitslag van mn mri dezelfde dag heeft ontvangen van de rugpoli. Ik ga er niet van uit dat ze excuses gaat maken. In  het volgende dorp heb ik geprobeerd maar die zit ook vol. In mn dorp zitten twee praktijken in hetzelfde gebouw dus ik wil nu dus naar de buren overstappen. Maar hoe pak ik dat aan? Ik zie het echt niet zitten om weer terug naar mn eigen huisarts te gaan met een klaagje oid. Maar ik weet niet of zomaar bij de andere praktijk aan kan kloppen als ik wat heb.

Ik zou zelf van huisarts wisselen, want aan deze heb je niets. 

Huisartsen moeten zich houden aan de standaarden voor de huisarts. https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/lumbosacraal-radiculair-syndroom

Zo te lezen heeft de huisarts zich daar redelijk aan gehouden, al had duidelijker uitleg beter geweest.

Achteraf is een diagnose veel makkelijker te maken.

Bespreek dit wel met je huisarts

Op dit moment is er een groot te kort aan huisartsen en is overstappen niet meer zo makkelijk. De meeste huisartsen nemen geen nieuwe patiënten meer aan, alleen wanneer je verhuist vanuit een heel andere regio.

GrandioseZebra62

GrandioseZebra62

30-08-2022 om 08:33

DivingGirl schreef op 30-08-2022 om 08:20:

Huisartsen moeten zich houden aan de standaarden voor de huisarts. https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/lumbosacraal-radiculair-syndroom.

Zo te lezen heeft de huisarts zich daar redelijk aan gehouden, al had duidelijker uitleg beter geweest.

Achteraf is een diagnose veel makkelijker te maken.

Bespreek dit wel met je huisarts

Ja die richtlijnen zullen best maar mijn huisarts heeft tot twee keer toe gezegd dat dit geen hernia is terwijl ze er niet in kan kijken, heeft me een nutteloze injectie gegeven voor een probleem wat er niet was, heeft 3 verschillende diagnoses gesteld waarvan er een klopte maar dat bleek bij de rugpoli geen diagnose maar een symptoom van een andere aandoening, ik zit inmiddels al maanden aan nsaids en nu moet ik mogelijk nog geopereerd worden ook omdat de hernia waarschijnlijk er al langer dan een jaar zit want de eerste klachten zijn in oktober ‘21 begonnen waar ze trouwens ook van op de hoogte was. Ik vind dat ze hier behoorlijk wat steken heeft laten vallen ondanks de richtlijnen. Ik begin wel te begrijpen waarom mensen direct naar de seh gaan, ik denk dat ik achteraf zelf ook beter had kunnen doen.

Ook de SEH is niet heilig hoor. Staar je daar ook niet blind op. Daar ben ik ook wel eens weggestuurd met afgescheurde kruisbanden en een breuk in mn miniscus. Mn onderbeen voelde zeer onstabiel, lopen kon ik er niet op. Maar omdat er weinig vocht in zat zou het allemaal wel meevallen... En daar kwam ik ook pas na een second opinion bij een focuskliniek achter.

Dus die tip zou ik je geven, als je iets mankeert, vraag direct om verwijzingen naar focusklinieken, denk aan bijvoorbeeld bergman clinics, wachttijden vallen mee, en is gewoon vergoedde zorg.

GrandioseZebra62

GrandioseZebra62

30-08-2022 om 08:52

De rugpoli is geloof ik ook een particuliere kliniek, voordeel is dat er geen wachtlijsten zijn. Ik vind dus eigenlijk dat de huisarts me had moeten doorsturen op het moment dat ik daar diep ellendig en druipend van het zweet binnenkwam maar ipv daarvan ging ze een spuit in mn heup zetten waardoor ik nu dus nog maar twee spuiten in mn hernia mocht  omdat ik al zo’n zelfde spuit van de huisarts heb gehad. En je mag er maar 3. Wat mij stoort is dat ze mij blijkbaar niet serieus neemt. En daar betaal ik dan 170 euro per maand voor.

Buiten dat vind ik ook gewoon dat huisartsen naar de patiënt moeten kijken en luisteren en niet een vinkje zetten bij richtlijnen. En op basis daarvan iemand wel of niet doorsturen.

Ik zou een afspraak met haar maken en zeggen wat je wilt zeggen. Op de manier hoe ze dan reageert zou ik dan reageren .Of het is dan klaar om verder te gaan of een officiële klacht tegen haar indienen. 
Dan kan je ook overstappen naar de andere praktijk.

Vaak heeft iemand met een hernia gevoelloze plek(jes) op het been tgv de beknelde zenuw. Dat soort dingen kan een huisarts echt wel checken of bij twijfel doorverwijzen ipv steeds zwaardere pijnstillers voorschrijven ipv opzoek te gaan naar de echte oorzaak. 

GrandioseZebra62

GrandioseZebra62

30-08-2022 om 09:52

Viva-amber schreef op 30-08-2022 om 09:27:

Vaak heeft iemand met een hernia gevoelloze plek(jes) op het been tgv de beknelde zenuw. Dat soort dingen kan een huisarts echt wel checken of bij twijfel doorverwijzen ipv steeds zwaardere pijnstillers voorschrijven ipv opzoek te gaan naar de echte oorzaak.

Mijn been is verre van gevoelloos, was het maar zo’n feest, dan had ik nergens over geklaagd.

Ik dacht nog dat je verhaal mee zou eindigen dat je hartproblemen had maar gelukkig niet.

Maar ik denk dat die mensen daar gewoon een trial-and-error methode volgen.

De verzekering vindt dat ze eerst het simpelste moeten proberen want dat kost minder. En bij de meesten is het inderdaad een spierprobleempje.

En op het laatst vinden ze dan wat eraan mankeert en iedereen alsnog happy.

Maar voor jou ontzettend rot deze manier.

DivingGirl schreef op 30-08-2022 om 08:21:

Op dit moment is er een groot te kort aan huisartsen en is overstappen niet meer zo makkelijk. De meeste huisartsen nemen geen nieuwe patiënten meer aan, alleen wanneer je verhuist vanuit een heel andere regio.

Was het maar zo makkelijk! Ik ben een aantal maanden geleden terug verhuisd naar mijn geboorteplaats (100 km verderop) en ik kreeg alleen maar ‘sorry, patiëntenstop’ als terugkoppeling. Daarna mijn zorgverzekeraar gebeld met de vraag of zij konden bemiddelen, maar dat konden ze pas doen als ik van 10(!!) huisartsen een ‘nee’ had ontvangen!?

Uiteindelijk met een kruiwagen (werkgever van mijn zus) mezelf kunnen inschrijven als patiënt bij de huisarts. En dan te weten dat deze praktijk zojuist 2500 nieuwe patiënten (uit Oekraine) erbij had genomen en daar ook flink wat subsidie voor krijgt. Kunnen deze mensen natuurlijk niets aan doen, maar als je dan als NL-er en ongeneeslijk ziek zijnde steeds wordt afgewezen, doet dat echt wel wat met je!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.