Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

ShowyHummingbird30

ShowyHummingbird30

19-01-2024 om 15:09

Hoe scoor jij op de sitting-rising test?

Huh? Wat? 

Gisterochtend werd ik (half)wakker met een radio-item over deze test. Op de grond gaan zitten en dan weer opstaan zonder je handen te gebruiken of je knie op de grond te leggen.

De uitgangsscore is 10 punten. Voor elk "hulpmiddel" (zowel bij gaan zitten als bij gaan staan) trek je 1 punt af. Voor wiebelen trek je een half punt af.

sitting-rising-test-st-graphics.jpg


Iets meer uitleg op wikipedia. En in de video kun je zien hoe je het moet doen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sitting-rising_test


https://www.youtube.com/watch?v=nm7roKZX7Lc&ab_channel=YOGABODY

Peiling

Hoe scoor jij?
60 stemmen
27%
42%
7%
13%
12%

Ik moest even oefenen. Maar ik zit met een laatste restje lage rugpijn dus ik had eigenlijk ook niet verwacht dat het (nu) makkelijk zou gaan. Het is wel een leuke oefening! Ik hou ‘m erin. 

Hmm, ik zie dat ik mezelf ook een 9 had mogen geven omdat het lukte met gebruik van mijn knie. 

Dat zou ongetwijfeld een 0 of 1 worden,  dus ik ga het niet eens proberen 

Hoe dan?  Is mijn antwoord. Ik heb vanaf mijn 46e tot en met mijn 55e jaar door problemen aan "mijn heup" alleen maar op rechte stoelen kunnen zitten. Ook met hulp van handen en voeten, knieën en ellebogen gaan zitten op de grond kreeg ik nauwelijks voor elkaar en omhoog komen lukte nog minder goed. Toen ben ik geopereerd aan mijn heup en ben ik eerst gaan zorgen dat ik weer kon lopen en staan. 
Als ik het filmpje bekijk hoe die man gaat zitten dan denk ik echt hoe dan?  Voor gaan zitten heb ik minstens de route via 2 handen en knieën nodig en om te gaan staan zou ik het misschien met 1 hand voor elkaar krijgen.
Als ik tijdens een picknick op een steen heb gezeten is dat al een te ver "gehurkte" houding en wordt ik meestal door gezinsleden overeind geholpen. 
En TOCH vind ik mezelf een fitte 55 plusser. Ik fiets veel, sport 2x per week en kan veel wat mensen van mijn leeftijd zouden moeten kunnen maar deze laat ik even aan mij voorbij gaan. 

Een zeven. Bij het rechtstaan schoven mijn sokken weg en kwam ik op beide knieën terecht.

Hoeveel punten moet je hebben bij welke leeftijd? Ik had een handje nodig om op te staan, maar zie sowieso niet hoe je zonder handen vanuit kleermakerszit kunt opstaan. Een handje in mijn geval, dus 9.

MMcGonagall schreef op 19-01-2024 om 16:26:

Hoeveel punten moet je hebben bij welke leeftijd? Ik had een handje nodig om op te staan, maar zie sowieso niet hoe je zonder handen vanuit kleermakerszit kunt opstaan. Een handje in mijn geval, dus 9.

Hier hetzelfde

ik ben mega stijf, maar dit kon ik zonder hulpmiddelen

Ik ben al heel blij dat ik na mijn knieoperatie überhaupt weer overeind kan komen vanaf de grond zonder hulp van een stoel of tafel oid in de buurt.

Hoog zwanger, en ik heb of 1 hand of 1 a 2 knieen nodig. 

Er lijkt geen score per leeftijd te zijn maar voor 60+ zijn mensen met 0-3 overlijden 5 keer vaker binnen 5 jaar dan mensen met een score 8-10. 

Vanaf 8 wordt gezien als goed/gezond (voor alle leeftijden). 

Leuk testje. Gaat gelukkig helemaal goed, een 10. 

Even opscheppen met mijn 10/10 😁 ik ben een échte yogi, Yay!! Ik oefen dit dagelijks op de yogamat en tijdens mijn aikido practice word ik regelmatig rond gegooid danwel neergevleid en is opstaan op deze manier het handigst. We oefenen dat zelfs aan het begin van de les: opstaan vanuit een halve rol. Dus je kunt het leren! Practice, practice. Dat zeggen we ook tegen de beginners die vertwijfeld kijken met zo’n “hoe dan?!” blik. Nou ja niet waar natuurlijk als je een beperking hebt ergens. Er zitten ook aikidoka op meditatiebankjes die last hebben van een knie bijvoorbeeld, die kunnen niet in seiza. Dat weerhoudt ze niet van aangepast trainen. Die kunnen nog prima mensen rondgooien maar omgekeerd moet je zachtjes met ze doen. Alhoewel ze meestal gevorderd zijn en weten hoe ze veilig kunnen vallen, ze zijn wat trager in het opstaan vanaf de grond. 


https://youtu.be/E2wad7eJG64?si=yJaEReH3UJZpGiSZ

Wat je vooral NIET mag doen is op je knieschijf zitten. ‘Erachter’ blijven en liefst je tenen aan de grond om je knieschijf te stabiliseren. Niet over je knie naar voren rollen. Je gewicht wil je naar voren brengen als je wilt opstaan, maar zorg dan goed voor je knieschijf. 

Namasté 🙏🏻 

Ben ook zeker van plan dit te gaan oefenen. Mijn Amerikaanse vriendin zegt altijd if you don't use it you lose it! Als ik nu ga oefenen kan ik het misschien over een poosje.  Als ik blijf doen wat ik nu doe ben ik veel sneller bij het punt dat ik het niet meer kan.

een 9.

Maar ik heb ook nog een leuke: ga zitten op een rechte stoel. Rug recht tegen de leuning aan. Steek 1 been recht vooruit.  Ga dan proberen te staan door alleen de kracht uit je gebogen been te halen, je andere been mag de grond niet raken. Zonder je handen ergens aan vast te houden,  dus ook niet aan zitting stoel.  En zonder je bovenlichaam naar voren te brengen. Was hier een oefening bij sporten met fysio. 10 x links 10 x rechts was de opdracht.  Ik scoorde 0 0

8 of 9.
Gaan zitten lukte door het laatste stukje neer te ploffen.
Omhoog weet ik niet zeker of ik een rechterknie of de zijkant van mijn rechterbeen gebruikte.

Dorestad schreef op 19-01-2024 om 17:18:

een 9.

Maar ik heb ook nog een leuke: ga zitten op een rechte stoel. Rug recht tegen de leuning aan. Steek 1 been recht vooruit. Ga dan proberen te staan door alleen de kracht uit je gebogen been te halen, je andere been mag de grond niet raken. Zonder je handen ergens aan vast te houden, dus ook niet aan zitting stoel. En zonder je bovenlichaam naar voren te brengen. Was hier een oefening bij sporten met fysio. 10 x links 10 x rechts was de opdracht. Ik scoorde 0 0

En als je gevorderd bent, mag je deze doen:


https://youtube.com/shorts/H6oqPgm3-lY?si=va-dy-O50JhxVF1D

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.