Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Hielspoor

ik heb helaas hielspoor aan mijn linkervoet, ben werkzaam in de zorg, dus veel lopen gedurende een dienst. Heb al in legzooltjes in mijn schoenen en doe oefeningen. Wie weet er nog meer tips om de pijn te verlichten? BVD 


Dat is balen, ook met je werk. Ik heb er zelf een jaar mee gelopen voor het over was. Voldoende rust, goed schoeisel en oefeningen hielpen. Als oefening rolde ik vooral een aantal keer per dag met mijn voetzool over een tennisbal. Bij het uit bed stappen deed ik dat eerst voordat ik liep. Uiteindelijk was rust het belangrijkste, maar ik kan me voorstellen dat dit bij jouw beroep lastig is.

fysio en shockwave therapie heeft mijn (zorg) collega veel geholpen. En echt goede schoenen en inlegzolen

Heb ook hielspoor gehad in mijn rechtervoet.
Lange tijd geworsteld met inlegzooltjes , oefeningen gedaan, andere schoenen, niets hielp.
Uiteindelijk een injectie  rechtstreeks in de ontsteking gekregen (dat deed pas echt zeer),
gevolgd door twee dagen absolute rust voor die voet en daarna nooit meer last gehad.

Zuster2021

Zuster2021

10-06-2023 om 11:01 Topicstarter

absor schreef op 10-06-2023 om 10:32:

fysio en shockwave therapie heeft mijn (zorg) collega veel geholpen. En echt goede schoenen en inlegzolen

Mag ik vragen welke schoenen jou heeft geholpen 🙂

Een gipsspalk die ik 's nachts aan deed heeft mij het beste geholpen. Zooltjes, shockwave, paar weken rust hielp allemaal niet. Koop dan niet een standaard gipsspalk op internet maar laat er eentje door een gipskamer aanmeten. Sterkte!

Ik had nog geen hielspoor maar was wel op ernaartoe. (‘Beginnende hielspoor’ was de boodschap) Ik heb naast zolen en oefenen deze sok gekocht: https://www.podobrace.nl/shop/product/hielspoor-sok-strassburg-sok/?gclid=CjwKCAjwvpCkBhB4EiwAujULMhkg5LvCvvUTKi7xo1tezyFwIg2Xrqo518kI6BEEJC7kABSyTcb0tRoCNcwQAvD_BwE

Die trok ik ‘s nachts aan. Dat had echt wel effect. Toen de klachten een tijdje geleden weer wat leken terug te komen, ben ik meteen weer ‘s nachts die sok gaan dragen. Toen was het heel snel over. 

Ik heb shockwave gehad en een gipsbeen voor snachts. Daarmee was het binnen een paar weken echt vele malen beter. Sterkte.

Wat voor mij een eye opener was - en dus uiteindelijk na 2,5 jaar ook de oplossing - is dat échte hielspoor niet vaak voorkomt.
Dat is namelijk een verkalking onder je hak, die is ook aan te tonen met scan oid. Shockwave is een behandeling die bij 'echte' hielspoor kan helpen bijvoorbeeld. Maar als de oorzaak ergens anders zit heeft dat geen zin. 

Er zijn een aantal aandoeningen die dezelfde klacht geven en de truc is om zo snel mogelijk erachter te komen welke aanleiding jouw 'hielspoor' veroorzaakt. Bij mij bleek het een knoop in de scholspier (kuit) te zijn die door een triggerpoint behandeling (dry needling) opgelost werd. En daar heb ik ruim anderhalf jaar over gedaan, om tot dat punt te komen. 

Ik heb fikse achillespeesblessure gehad waar ik ook al vier jaar mee zoet was geweest . . . Maar dat was echt over toen ik hielspoorklachten kreeg. Ik heb altijd heel goed bijgehouden wanneer ik wel/niet last kreeg en hoeveel minuten ik kon wandelen voordat ik klachten kreeg. In het begin echt maar heel kort, en als een behandeling aan leek te slaan kon ik soms wel tegen de 10 minuten lopen (gewoon langzaam opvoeren). Maar totdat ik aan de laatste - succesvolle - behandeling begon ging het altijd mis na ca 12 minuten oid. Dan was ik of weer terug bij af of het werd niet meer beter. 

Ik heb achtereenvolgens gedaan:
1. De veroorzakers waren de foute nieuwe sportschoenen. Dus nieuwe gekocht die wél de benodigde ondersteuning hadden. (Ik kocht 'gewoon' dezelfde die ik al had, dacht ik, maar die waren van model veranderd ...)
2. Overleg met cesartherapeute en oefenening gekregen en opbouwschema. Hielp niet maar gaf wel inzicht. 
3. Ik deed alles in sportschool met behulp van staande (oefeningen o.a. met van die 'banden'). Overgegaan op zittende krachtoefeningen en fietsen. 
4. Ondertussen naar podotherapeut en zooltjes laten aanmeten (ook om andere redenen wilde ik dit al).
5. Schoenen gekocht van het merk fitflop, veel goede dingen over gehoord. Geen merkbaar verschil. In ieder geval vanaf het begin geen hakken meer gedragen.
6. Twee gel-hakjes gekocht en die onder beide zooltjes gebruikt. 1 gelhak gebruiken was niet goed zei podotherapeute, dan ga je toch wat scheef lopen. Dit lang gedaan. 
7. Na cesartherapie over op shockwave. leek te helpen maar toch niet.

8. More or less in tranen gemeld bij fysio in de wijk.... Die stelde dry needling voor, had ik nog niet van gehoord. Ik was scheptisch maar de uitleg was goed plus ik kreeg het bevestigd op internet: de hielspoorklachten kunnen ook op een hele andere plek hun oorzaak hebben! Door een triggerpoint drie of vier keer te behandelen in 2 maanden tijd kon ik vrijwel direct aan herstel gaan werken. En thuis kon ik dat triggerpoint ook dagelijks masseren, zeker nadat die 'knoop' van spieren langzamerhand losser werd. 

https://spierinzicht.com/onderzoek-zelf-de-scholspier/

groet,
Angela

 

Toen ik een foto van mijn gebroken enkel moest maken bleek dat ik ook hielspoor heb maar ik heb er geen last van. De chirurg was daar erg verbaasd over.

Van de Strassburg sock kreeg ik een steriele ontsteking in mijn grote teen.

Mijn tips:
Nike Air Max met zooltjes van de podoloog, niet  de zooltjes van de drogist.

Fitflop slippers en schoenen hoeven geen zooltjes in.

Gabor Rollingsoft schoenen hoeven ook geen zooltjes in.

Geduld hebben...

dochter werd door fysio op speciale manier getaped.

Skechers waren mijn redding. Ik sta 9 uur op een werkdag en de pijn was niet te harden. Nu heb ik nergens meer last van. Ook Crocs, die de huisarts aanraadde,  hielpen enorm, maar daar mag ik niet op werken. 

Ik heb voor thuis ook Crocs gekocht om klachten te voorkomen. Ze lopen heel fijn en ze gaan meteen aan zodra ik binnenkom. Ik ga ook eens een keer een paar Skechers kopen Wieder! Goeie tip.

Oofos slippers en gewone zooltjes van de drogist hebben mij van een pijnlijke hak afgeholpen.
Oofos heeft ook schoenen. Niet mooi, maar erg prettig.

Bij mij ging het over door op Nike Airforce 1 te gaan lopen. Niet de Air Max, daar krijg ik nog steeds zere voeten van. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.