Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Eigen risico bij vervolgonderzoek na bevolkingsonderzoek

Wie is er een beetje thuis in zorgverzekeringmaterie?
Ik krijg waarschijnlijk dit jaar een oproep voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Nu heb ik vaker een mammografie gehad en zonder uitzondering was altijd een echo nodig als vervolg. Dat verwacht ik dus nu ook weer. Ik heb begrepen dat dat vervolgonderzoek onder je eigen risico valt. Kan ik dan niet beter gelijk naar het ziekenhuis bellen? Het totale borstonderzoek valt altijd onder een code, dus dan doe ik liever het hele traject op een middag, dan dat ik eerst naar zo’n bus moet. En misschien willen ze dan in het ziekenhuis de mammografie weer over doen, maar daar zit ik natuurlijk helemaal niet op te wachten (met mijn  mastopathie).
Als ze in het ziekenhuis alleen de echo doen, is het dan goedkoper?

bel je zorgverzekeraar die kan het precies uitleggen.

Een vervolgonderzoek is een vergoeding vanuit de basisverzekering en dit komt ten laste van je eigen risico. Valt onder specialistische hulp. Bevolkingsonderzoeken op uitnodiging van de overheid zijn gratis.

Vanaf binnenkomst ziekenhuis ga je ten laste van je verzekering. Ik zou contact opnemen met de poli en vragen wat het handigst is voor jou. Tenzij je financieel lastig zit dan zou ik eerst de bus (gratis) en dan afwachten vervolg.

Je wordt naar de 'mammapoli' verwezen als er iets gevoeld wordt of gezien wordt op de gratis bevolkingsonderzoek foto's. Niet om geld te besparen.

Het bevolkingsonderzoek is niet verplicht, het evt. vervolgonderzoek evenmin.

Bespreek dit met je huisarts. Je kan niet zelf zo maar een afspraak maken bij het ziekenhuis.

MMcGonagall

MMcGonagall

26-01-2022 om 11:00 Topicstarter

Beterlaat2021! schreef op 26-01-2022 om 07:40:

Je wordt naar de 'mammapoli' verwezen als er iets gevoeld wordt of gezien wordt op de gratis bevolkingsonderzoek foto's. Niet om geld te besparen.

Het bevolkingsonderzoek is niet verplicht, het evt. vervolgonderzoek evenmin.

Dat snap ik. Ik ben afgelopen jaren al ongeveer om de 2-4 jaar geweest. De laatste keer was twee jaar geleden, dus ik wil ook gewoon aan het onderzoek meedoen. Ik sta alleen niet te springen om twee keer een mammografie omdat dat policy is van het ziekenhuis. De laatste keer wilde ik alleen van een aantal cystes af, maar kreeg ik het hele traject ‘opgedrongen’. Dat kost tijd en is een pijnlijke aangelegenheid.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.