Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Eerste symptomen van de premenopauze?

Wat waren bij jullie de eerste klachten?
Door bijwerkingen a.g.v. medicijngebruik vind ik het lastig te onderscheiden wat wat is. Maar gezien de aard en heftigheid van sommige klachten de laatste maanden (overmatig zweten, slecht slapen, rare dromen), vraag ik me af of het mogelijk te maken kan hebben met de menopauze.


Ik heb een vrij rustige overgang doorgemaakt. Maar de eerste verschijnselen waren bij mij slapeloosheid. Niet in slaap kunnen komen en vaak wakker 's nachts.

Onregelmatige menstruatie?

Slapeloosheid als in tussendoor lang wakker en daarna  in de vroege ochtend raar dromen dat herken ik wel. Ik heb een Mirena dus weet niet of ik echt in de overgang kwam maar toen t ineenshard blozen op de meest rare momenten begon wist ik t zeker.

voor mij waren eerste verschijnselen van pre meno pauze, een veel kortere cyclus, bijv. Zelfs 17 dagen, soms 20, en een beduidend zwaardere menstruatie.

Poezel_en_Wip

Poezel_en_Wip

30-06-2023 om 20:20 Topicstarter

Daar kan ik weinig over zeggen. Ben nog aan de pil, maar wil hier mee stoppen. Stopweken heb ik bijna altijd netjes ingelast, maar denk niet dat deze representatief zijn voor het 'normale' menstruatiepatroon(?).

Poezel_en_Wip

Poezel_en_Wip

30-06-2023 om 20:24 Topicstarter

Knutselkei schreef op 30-06-2023 om 20:16:

Slapeloosheid als in tussendoor lang wakker en daarna in de vroege ochtend raar dromen dat herken ik wel. Ik heb een Mirena dus weet niet of ik echt in de overgang kwam maar toen t ineenshard blozen op de meest rare momenten begon wist ik t zeker.

Deze slapeloosheid en dromen in de ochtend inderdaad. Ben er echt ontzettend moe van intussen. 

Slapeloosheid, chagrijnigheid, korte cyclus (< 21 dagen) en soms wel twee weken af en aan ongesteld of wekenlang spotten. Nu ben ik wel al 50 dus ik twijfel er niet aan dat dit het is.

Opvliegers. Maar dat was 3 jaar gelden op zij hevigst.
Tot een jaar geleden was ik nog aan de pil, op aanraden huisarts om de overgangsklachten juist in toom te houden. Maar toen het bloeden niet meer stopte na een stopweek ben ik met de pil gestopt.
Nu bijna geen klachten en er zit steeds meer tijd tussen de bloedingen en gelukkig ook minder lang. Dus of die pil nou echt uitmaakte?

Slecht (door)slapen en overmatig zweten zijn voor mij helaas erg herkenbaar. Ik heb alleen geen pre-menopauze gehad, maar ben dmv medicijnen en verwijderen van mijn eierstokken in een keer in de overgang gekomen.

Slechter slapen. Emotioneler zijn, echt tijdens de afwas dikke tranen huilen om niks. Het vaker heel warm hebben, dan ben ik net een kacheltje. Dan moet ik snachts echt mijn bed uit om af te koelen. Toen ik ook een stuk vergeetachtiger werd realiseerde ik me dat al die dingen bij de overgang horen.

Mijn normale cyclus was al kort, 21 dagen, maar die ging naar 17 dagen en was ontzettend hevig.
Een emotioneel wrak... kon janken om niks.
En inderdaad vreselijk slecht slapen.

slecht slapen, vooral slecht doorslapen, is waar ik het meeste last van heb. En stressen om niks. 
Af en toe een opvlieger, oké, is te overzien. En ik had heel sterk wisselende stemmingen, dacht dat ik gek werd of een soort overgangspsychose had, maar dat bleek met de schildklier te maken te hebben. Ik heb slechts een lichte schildklierafwijking maar sinds ik levothyroxine slik voel ik me weer een (soort van) normaal mens. 
Maar dat slapen, mén. 

's Nachts zwetend wakker worden sinds een jaar ongeveer, het heeft te maken met stress, maar ik vermoed ook met de overgang.
Ben sowieso warmer afgesteld het laatste jaar, voel bijna altijd lekker warm aan, vroeger had ik dat niet.
Twee maanden geleden ben ik met de pil gestopt, echt regelmatig is het nog niet, maar ik hoop wel dat dr nog komt. 42 is wel vroeg dacht ik (vind ik 🙃)

Poezel_en_Wip

Poezel_en_Wip

01-07-2023 om 08:47 Topicstarter

Pas 43 geworden en vind het ook vroeg, maar misschien is het wel helemaal niet zo'n gekke leeftijd voor de eerste symptomen. Vervelend is het wel en ik hoop niet dat dit een voorbode is van hoe het 'echte werk' er uitziet, want dan ga ik geen lollige jaren tegemoet  .

Ik vraag me af hoe lang dat slechte slapen gaat duren? Ik heb in de afgelopen 4 jaar zo goed als geen nacht meer door geslapen. Ik ben gemiddeld tussen 3 en 6 keer per nacht wakker voor korte of langere tijd en regelmatig breng ik de halve nacht klaarwakker door op de bank beneden. Ik ben nooit een hele goede slaper geweest, maar dit is echt slopend. Hoe lang gaat dit nog duren?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.