Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Cholesterol verlagen d.m.v. een voedingssupplement

Ik heb een erfelijk verhoogd cholesterol, dat ik door gezond te eten en veel te bewegen onder controle kon houden. De laatste waardes laten echter een verhoging zien, oorzaak zeer waarschijnlijk minder/weinig beweging door LC. Sinds een half jaar ben ik langzaam weer meer aan het bewegen, maar opbouwen moet langzaam om een terugval te voorkomen.

Omdat ik liever niet aan de medicijnen wil in overleg met de huisarts naar een diëtiste gegaan, in de hoop dat die advies kon geven. Mijn voedingspatroon was prima en daar kon ze eigenlijk niets aan toevoegen. 
Qua vitamines en supplementen gaf ze het advies om naast die ik al jaren inneem, B12 omdat ik een pecotarisch dieet volg( geen vlees wel vis) en te proberen mijn cholesterol te verlagen met een voedingssupplement op natuurlijke basis.
 
Ik wil dit wel een kans geven en hoop dat mijn waardes zakken. 
Als ik over een half jaar, weer voldoende kan bewegen wil ik er weer mee stoppen maar weet niet of dit lukt.

Heeft iemand ervaring met het dit voedingssupplement en brengt het de waardes voldoende omlaag? Hoe lang moest je ze innemen om resultaat te krijgen?


Je ziet het wel vaker dat mensen die plantaardig eten juist een verhoogd cholesterol krijgen. Ik heb dit hier minstens drie keer gelezen.

Behalve dat ik weet dat er cholesterolverlagende margarine voor bestaat zou ik niet echt weten wat eraan te doen is op een makkelijke manier met wat leefstijlaanpassingen.

Hoewel het een gezondheidsclaim is dat olijfolie en avocado-olie een goede uitwerking zouden hebben op de cholesterol vraag ik me af of dit echt veel uitmaakt. Als je deze oliën lekker vindt zou je ze kunnen proberen.

Het kan zijn dat je mijn posts daarover gelezen hebt ik zeur er nogal over...   Volgens mijn huisarts heb ik niet de familiaire vehoging, maar dat maakt niet uit voor het probleem.
Mijn laatste actie is bakken in raapolie ipv olijfolie en ben van vegetariër flex-veganist geworden, geen idee of dat wel helpt.
Verder lees ik mee,

PS mujn broer heeft een hartinfarct gehad, en bij hem was de cholesterol echt flink hoog. Hij eet wel vlees, maar beweegt nu echt veel, dat helpt hem. Hij bewoog voor het infarct wel veel minder dan ik.

Ik heb ook (niet erfelijk) verhoogd cholesterol. Ik ben de bekende smeerboter met pro-active gaan gebruiken. Ik heb de waardes nog niet laten controleren in de tussentijd. Ik eet 2x in de week vlees en 1x vette vis. Verder vegetarisch. Verder gebruik ik om te bakken óf weer de bekende vloeibare boter óf zonnebloemolie.
Ik geloof eigenlijk niet dat dat allemaal veel helpt. Het zal meer zitten in kaas (de volvette variant), snacks en koek e.d. Ik ben vrijwel gestopt met het snacken van Franse kaasjes op een toastje of baguette (deed ik te veel). Op brood 30+ kaas maar wel 1x in de week tosti's met volvette kaas. Bewegen doe ik (denk ik) voldoende. Ik wandel, sport 1x per week en pas 2 dagen op jonge kleinkinderen wat ook veel beweging oplevert.
Ik moet mijn cholesterolwaardes weer eens laten testen 

Welk voedingssupplement gaat het om? Of lees ik er overheen?

Ik had ook jaren geleden een verhoogd cholesterol.
Mijn huisarts wilde statines voorschrijven , lang verhaal kort , 1 maand lang Becel Pro-Activ ( plantensterolen ) flesje per dag gedronken en cholesterol weer normaal .
Ik gebruik nu de ProActiv boter  .  ( ik heb geen aandelen   )

wild-flower schreef op 31-05-2024 om 08:30:

Ik had ook jaren geleden een verhoogd cholesterol.
Mijn huisarts wilde statines voorschrijven , lang verhaal kort , 1 maand lang Becel Pro-Activ ( plantensterolen ) flesje per dag gedronken en cholesterol weer normaal .
Ik gebruik nu de ProActiv boter . ( ik heb geen aandelen )

Ah dat geeft mij moed.

Rode gist rijst als supplement helpt heel goed. Dit zit ook in de statines die de specialisten voorschrijven, maar dan zonder de extra (vervelende) toevoegingen. 

Ik heb één keer, de enige keer dat ik het heb laten meten, een verhoogde cholesterol gehad. Ik at voor die tijd bijna plantaardig, met ongeveer 100 gram vlees per week, minder dan een liter melk per week en pakweg 60 gram Goudse kaas per week. Ik zit, als ik tel, wel tegen de maximale hoeveelheid verzadigde vetten aan (40 gr). Dat komt door noten, chocola, slagroom en een paar koekjes. 

Ik was dus uiterst verrast. Ik heb een bakje margarine met plantensterolen gekocht en die langzaamaan ook opgegeten. Maar ik wist het niet goed in mijn eten te verwerken omdat  ik meestal geen brood eet. Misschien had ik het in het avondeten kunnen doen.

Nooit meer laten testen verder. Bij een hartfilmpje werkte alles prima.

Momenteel neem ik wel visoliecapsules. De werkzaamheid is gewoon heel moeilijk te testen. Maar ach, dat tientje per twee maanden heb ik ervoor over. De plantensterolen kan ik wel weer eens nemen en dan op mijn bord door het voedsel mengen.

Ik heb een abonnement op rare onverwachte metingen trouwens. De bloeddruk schijnt momenteel wel gemiddeld in orde te zijn. Dus die heb ik heel ver in de kast opgeborgen en nu voorgoed. Ik heb ook geen verhoogde suikerwaarden. Ik heb rare zuurstofmetingen die zo snel wijzigen dat ik hem niet serieus meer kan nemen. Er zit genoeg zuurstof in mijn bloed; alleen soms niet in mijn vingertoppen kennelijk.

Yumi

Yumi

31-05-2024 om 10:04 Topicstarter

rionyriony schreef op 31-05-2024 om 06:33:

Je ziet het wel vaker dat mensen die plantaardig eten juist een verhoogd cholesterol krijgen. Ik heb dit hier minstens drie keer gelezen.

Behalve dat ik weet dat er cholesterolverlagende margarine voor bestaat zou ik niet echt weten wat eraan te doen is op een makkelijke manier met wat leefstijlaanpassingen.

Hoewel het een gezondheidsclaim is dat olijfolie en avocado-olie een goede uitwerking zouden hebben op de cholesterol vraag ik me af of dit echt veel uitmaakt. Als je deze oliën lekker vindt zou je ze kunnen proberen.

Sinds ik alleen plantaardig eet is het cholesterol omlaag gegaan, het zit bij mij echt in(nog) niet voldoende kunnen bewegen.

Volgens de diëtist zou je heel veel van die cholesterolverlagende margarine moeten eten wil dat werken.... 

 Ik gebruik alleen olijfolie en een plantaardige margarine voor op brood, avocado's eet ik een paar per week.

rionyriony schreef op 31-05-2024 om 09:31:

Ik heb één keer, de enige keer dat ik het heb laten meten, een verhoogde cholesterol gehad. Ik at voor die tijd bijna plantaardig, met ongeveer 100 gram vlees per week, minder dan een liter melk per week en pakweg 60 gram Goudse kaas per week. Ik zit, als ik tel, wel tegen de maximale hoeveelheid verzadigde vetten aan (40 gr). Dat komt door noten, chocola, slagroom en een paar koekjes.

Ik was dus uiterst verrast. Ik heb een bakje margarine met plantensterolen gekocht en die langzaamaan ook opgegeten. Maar ik wist het niet goed in mijn eten te verwerken omdat ik meestal geen brood eet. Misschien had ik het in het avondeten kunnen doen.

Nooit meer laten testen verder. Bij een hartfilmpje werkte alles prima.

Momenteel neem ik wel visoliecapsules. De werkzaamheid is gewoon heel moeilijk te testen. Maar ach, dat tientje per twee maanden heb ik ervoor over. De plantensterolen kan ik wel weer eens nemen en dan op mijn bord door het voedsel mengen.

Ik heb een abonnement op rare onverwachte metingen trouwens. De bloeddruk schijnt momenteel wel gemiddeld in orde te zijn. Dus die heb ik heel ver in de kast opgeborgen en nu voorgoed. Ik heb ook geen verhoogde suikerwaarden. Ik heb rare zuurstofmetingen die zo snel wijzigen dat ik hem niet serieus meer kan nemen. Er zit genoeg zuurstof in mijn bloed; alleen soms niet in mijn vingertoppen kennelijk.

De vetten in noten zijn ónverzadigd. Erg gezond juist. Wij eten elke avond een handje (ongezouten).

Yumi schreef op 31-05-2024 om 10:04:

[..]

Sinds ik alleen plantaardig eet is het cholesterol omlaag gegaan, het zit bij mij echt in(nog) niet voldoende kunnen bewegen.

Volgens de diëtist zou je heel veel van die cholesterolverlagende margarine moeten eten wil dat werken....

Ik gebruik alleen olijfolie en een plantaardige margarine voor op brood, avocado's eet ik een paar per week.

Volgens de Hartstichting en het Voedingscentrum werken de smeerboters met plantensterolen weldegelijk.

Herfstappeltaart schreef op 31-05-2024 om 10:08:

[..]

Volgens de Hartstichting en het Voedingscentrum werken de smeerboters met plantensterolen weldegelijk.

Klopt. Ik ken minstens drie mensen bij wie dat zo was. Wellicht waren dat wel milde gevallen, dat weet ik niet.

Mijn cholesterol zit altijd net boven de 5, laatste keer 5.2. De huisarts vindt dat niet zorgelijk omdat mijn LDL/HDL ratio goed is, dat wat lager moet zijn is het ook.

Yumi

Yumi

31-05-2024 om 10:14 Topicstarter

Auwereel schreef op 31-05-2024 om 08:02:

Het kan zijn dat je mijn posts daarover gelezen hebt ik zeur er nogal over... Volgens mijn huisarts heb ik niet de familiaire vehoging, maar dat maakt niet uit voor het probleem.
Mijn laatste actie is bakken in raapolie ipv olijfolie en ben van vegetariër flex-veganist geworden, geen idee of dat wel helpt.
Verder lees ik mee,

PS mujn broer heeft een hartinfarct gehad, en bij hem was de cholesterol echt flink hoog. Hij eet wel vlees, maar beweegt nu echt veel, dat helpt hem. Hij bewoog voor het infarct wel veel minder dan ik.

Dat heb ik niet meegekregen, maar je zal wel geschrokken zijn door de het hartinfarct van je broer. Ik ben mijn zus door een verhoogd cholesterol verloren aan een herseninfarct, omdat ze pas 40 was is het onderzocht en bleek dit erfelijk te zijn. 

Ik heb altijd veel gesport en ook les gegeven, qua voeding zit ik goed volgens de dietiste.

Herfstappeltaart schreef op 31-05-2024 om 10:06:

[..]

De vetten in noten zijn ónverzadigd. Erg gezond juist.

Dat is wel erg verschillend per soort noten. Pecannoten bevatten relatief weinig verzadigde vetten in ieder geval, maar die zijn niet echt hartig van smaak. Macadamianoten meer dan het dubbele. En je eet daar aardig wat van weg. 50 gram is niks. Dat zijn priegelhapjes.

Yumi

Yumi

31-05-2024 om 10:17 Topicstarter

Herfstappeltaart schreef op 31-05-2024 om 08:23:

Ik heb ook (niet erfelijk) verhoogd cholesterol. Ik ben de bekende smeerboter met pro-active gaan gebruiken. Ik heb de waardes nog niet laten controleren in de tussentijd. Ik eet 2x in de week vlees en 1x vette vis. Verder vegetarisch. Verder gebruik ik om te bakken óf weer de bekende vloeibare boter óf zonnebloemolie.
Ik geloof eigenlijk niet dat dat allemaal veel helpt. Het zal meer zitten in kaas (de volvette variant), snacks en koek e.d. Ik ben vrijwel gestopt met het snacken van Franse kaasjes op een toastje of baguette (deed ik te veel). Op brood 30+ kaas maar wel 1x in de week tosti's met volvette kaas. Bewegen doe ik (denk ik) voldoende. Ik wandel, sport 1x per week en pas 2 dagen op jonge kleinkinderen wat ook veel beweging oplevert.
Ik moet mijn cholesterolwaardes weer eens laten testen

De boter helpt niet volgens de diëtiste omdat je er dan (te) veel van zou moeten gebruiken. Ik bak in olijfolie en die vette kaas mag best als je er maar niet teveel van eet.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.