Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Bril kopen met bijzonder slechte ogen

Hoi allemaal!

Het is weer zo laat, ik moet/mag een nieuwe bril. Ben 37, draag al 33 jaar een bril, maar de laatste jaren wordt het steeds lastiger. Mijn ogen zijn behoorlijk slecht, ongeveer -9 en een cilinderafwijking van 3. Daardoor ogen mijn glazen al snel dik, ook al kies ik voor extra dunne glazen (1.74 of 1.76). De laatste jaren ervaar ik ook een enorme beperking in het aantal monturen waar ik uit kan kiezen, vandaag waren het er 6 (in een winkel waar naar schatting zo'n 300 brillen hangen). De reden: het glas moet zo klein mogelijk zijn (wat hoe groter hoe dikker de glazen), zo rond mogelijk (want ook in de hoeken is het dikker) en niet van kunststof (of eigenlijk, niet zonder neusvleugels, maar dat komt ongeveer een op een overeen). Op dit moment frustreert het me behoorlijk.

Wie herkent dit probleem? Waar slaag je goed? Ik weet dat er ook een index van 1.9 bestaat, wie heeft hier ervaring mee en weet waar ik dit eventueel kan krijgen? Ik hoor het graag!

Ja, herkenbaar. Vergelijkbare sterkte hier. Ik heb jarenlang lenzen gedragen, maar dat ging uiteindelijk niet meer door droge ogen. Toen dus brillen. De allerdunste, inderdaad niet te grote glazen. Ik had altijd juist wel kunststof monturen, want die zijn dikker dus dan steken de glazen minder uit. Minder, maar alsnog wel een stuk. Jammer dan. De beperking van neusvleugels snap ik niet zo goed, waarom zijn die nodig? 
Uiteindelijk heb ik implantaatlenzen genomen. Wat een verademing, ik kan het iedereen aanraden. 

Ik herken je probleem met -7 en cilinderafwijking dat het lastig zoeken is. Heb een nikkel- en kobaltallergie, dus juist wel graag kunststof. Ook dan is met neusvleugels de spoeling dun. Mijn zonnebril op sterkte bevalt momenteel meer dan mijn dagelijkse bril qua comfort, dus die neem ik volgende keer mee. Ik ben jaren bij dure zaak geweest, maar vorig jaar geslaagd bij Pearl. Prijzen lopen met zulke slechte ogen niet heel erg uiteen overigens, montuur is wel goedkoper, maar glazen even duur.

Oja, winkels: ik vond specsavers en Charlie Temple eigenlijk prima. Heb weinig meerwaarde ervaren bij duurdere ketens. 

Ik heb mijn bril bij Pearl vandaan met een vergelijkbare sterkte. De pootjes zijn metaal, maar wat om de glazen zit is kunststof. Bedoel je met neusvleugels van die losse wiebelende dingen? Dat heb ik bij deze bril niet, maar hij blijft op zich wel prima zitten. Ik heb bij pearl het allerdunste glas wat ze hebben. Dat is volgens mij de “diamant optie? Maar dat weet ik niet precies meer. 
Ik vind monturen passen ook zo vervelend, want ik kan zelf niet goed zien hoe het staat. Gelukkig kun je tegenwoordig wel foto’s maken, maar dan kijk ik altijd een beetje “vaag” omdat ik niets zie.

Ik heb bij Pearle ook de hele dure dunste glazen, die zijn van Rodenstock. Wat daarvan de brekingsindex is weet ik niet. Alsnog vind ik ze naar de rand toe best dik worden, maar niet te vergelijken met de klassieke jampot.
Het lastige van monturen uitzoeken vind ik idd dat ik zlef niet kan zien hoe het staat. Fotos maken is zo'n gedoe.

Ik heb inderdaad ook zo’n soort bril die jij beschrijft, maar vond die gelukkig ook meteen mooi Ik ga voor m’n bril nooit naar ketens, maar echt naar de plaatselijke hele goede brillenwinkel. Ik draag overdag meestal lenzen en heb m’n bril voor ernaast. Één keer in de zoveel jaar koop ik dus zo’n (peperdure) bril met extra dun geslepen glazen en dan kan ik er weer een tijd mee vooruit. 

Ik heb normaal altijd mijn daglenzen in maar wilde wel een nieuwe bril voor nood, heb m alleen in bed op. Ik heb nu een groter montuur via internet besteld. Dat was eigenlijk omdat ik dan beter de tv vanuit verschillende hoeken als ik lig kon zien. Maar t misstond zo veel minder  minder dan dat ik dacht. Ik moest ook altijd zon mini brilletje waardoor ik snel langs de bril keek.Ik heb en brede hoge neus en dan keek ik er snel onderdoor met naar beneden kijken. Deze kijkt rustiger zeg maar.
Dochter heeft bij Pearle ook goede ervaring. Specseavers minder.

Ik heb brillenglazen ruim voorbij -10 en slaag altijd goed bij mijn (vrijgevestigde) opticien.
De laatste jaren kom ik altijd uit op monturen van Prodesign Denmark. Ze hebben veel metalen frames met niet al te grote monturen in hun collectie. 

Mijn dochter heeft een forse + dus dan kunnen veel monturen ook niet. Ze wilde graag een groot montuur, maar de breedte van de glazen gaat maar tot 75 mm. Dan hangt het ook nog van de vorm af of het centrum goed in het midden valt. Vaak een compromis dus qua keuze, maar het is niet anders. Ze gaat altijd naar Pearl, goede ervaringen, we komen er allemaal al jaren.

Ik herken het niet.
Ik heb vergelijkbare sterkte met een nog sterkere cilinder dan jij en een computergedeelte erin, maar ik heb altijd veel keus bij een vrijgevestigde opticien. Mijn glazen worden ook dun geslepen en heb geen uitstekende randjes van het glas. 

Ik herken het, hier zelfs -13 met een cilinder. Mijn zicht is ook niet meer 100% te corrigeren. Ik ga naar de duurdere opticiens, want ik heb slechte ervaringen met ketens. Een paar jaar terug weigerden ze me bij Pearl ook iets te verkopen omdat ze mijn sterkte niet goed kunnen meten. Eigenlijk wel een nette en eerlijke keuze van ze, dus toch positief. Ik kon de laatste keer kiezen uit 2 monturen. Ach, het houdt het in ieder geval simpel. Ik heb idd een index van 1.9, van Zeiss. Op hun website kun je kijken welke opticiens met Zeiss werken. 

Herkenbaar! De laatste jaren zijn er bijna alleen maar grote monturen te krijgen en veel kunststof, wat ik ook niet wil. Ik heb een hoge myopie (ver voorbij -10) met cilinderafwijking en draag m’n bril naast mijn lenzen. Vooral voor ‘s ochtend en ‘s avonds dus. Maar ook dan wil ik niet een jampotglas op mijn neus. Ik heb nu een bril van een keten, wel met extra dun glas (1.9), montuur van het merk Look. Dat had nog de kleinste monturen (bij die opticien). Nou ja, betrekkelijk klein.
Succes met je zoektocht!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.