Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Bekkenbodemfysiotherapie

Na terugkerende urineweginfecties blijk ik niet goed leeg te plassen en uit gynaecologisch onderzoek bleek dat mijn bekkenbodem zeer gespannen was. De rest van de klachten zet ik niet op een forum! Nu heb ik in mijn regio eigenlijk geen keuze voor een therapeute, er is er een. Toch hoop ik dat jullie tips hebben waar ik op moet letten. Heb ik het goed dat het best een onbekend specialisme is of praten vrouwen met deze klachten er gewoon niet over?

Het verbaast me dat er bij jou in de buurt geen fysio is die gespecialiseerd is in bekkenbodemtherapie. Volgens mij is dat namelijk helemaal geen onbekend specialisme. Ik ken meerdere mensen die deze therapie krijgen of in het verleden hebben gehad.

Citroentje: heel normaal. Serieus. In een grotere plaats (wel dorp) waar ik woon kun je gewoon daarmee in het ziekenhuis terecht en vroeger ook bij een gespecialiseerd centrum (die is wel verhuisd helaas). Op ee speciale wc plassen waarbij ze maten hoe dat ging en zo. Met een zus praat ik er gerust over, maar zij heeft geen kinderen en ik wel. Dat scheelt vaak wel (ik had problemen sinds de tweede bevalling). 
Ik plas wel goed uit (en nooit infecties), maar stress-incontinentie (anders gezegd: bij niezen en rennen komen er onbedoeld wel eens wat druppels helaas...). 
Mij heeft de bekkenbodemfysio trouwens nauwelijks geholpen en zelf oefeningen doen via de app PFEI (wordt aangeraden) eerlijk gezegd ook niet. Maar dat kan voor jou anders zijn!

citroentje

citroentje

15-08-2023 om 10:09 Topicstarter

@ Dutchgirly: ik zeg niet dat er geen zijn, maar dat het er een is. Dus geen keuze. Woon in een dorp en heb veel pijnklachten, dus reizen is niet fijn.
Dank je voor de info Egel, ik heb ook ptss en met inlezen zag ik al dat los van de bevallingen deze klachten ook door trauma kunnen komen. Ik had dus graag een wat ruimere keuze gehad. De echo gisteren was al dikke tranen. Maar dan praat ik dus voor mijn beurt  want wellicht is die ene een superfijne!

Toevallig net een check-up afspraak gemaakt nu een aantal weken na mijn bevalling. Ik heb gewoon de eerste de beste gekozen (of nouja, toen ik bekkenklachten had tijdens de zwangerschap, ik ga nu dus naar diezelfde). Er zitten er hier een paar in de buurt (dorp), maar in de stad dichtbij zitten er ook verschillende. Ik wist niet waar ik zo iemand op moest uitkiezen, dus heb de dichtstbijzijnde gekozen. 

Ik heb ook een gespannen bekkenbodem.
Ik ga elke 2 uur plassen . Kantel ook mijn bekken als ik op de wc zit om alle urine uit te plassen.
Zwemmen is ook goed.

Bekkenbodemfysio  heeft weinig zin bij te gespannen zegt mijn bekkenbodemfysio.
Volgens mij zijn er best veel bekkenbodemfysiotherapeuten, maar in een dorp waarschijnlijk minder of niets.

Misschien is er nog een andere oplossing zodat je wel alle urine uitplast.

Tegen blaasontsteking kun je preventief cranberrycapsules (oa Kruidvat) nemen.


Wat vervelend dat je maar één specialist in de buurt hebt. Maar misschien is dit een hele goede, je kunt het net treffen. Luister vooral goed naar je eigen lichaam en geef je grenzen aan. Ik weet uit ervaring dat het goed is om bij bekkenbodemklachten verder te kijken dan alleen de bekkenbodem.

Zelf heb ik sinds mijn zwangerschap en bevalling, waar ik ptss aan over heb gehouden, diverse bekkenfysiotherapeuten versleten. De eerste, tijdens mijn zwangerschap, was in opleiding. Op zich niks mis mee, maar ze deed alles uit een boekje. Toen overgestapt naar een andere die mij hele andere oefeningen gaf. Maar helaas ging zij met pensioen.

Na mijn bevalling één gevonden die heel goed bekend stond. Maar die legde de nadruk alleen op triggerpoints en praatte mij zo'n gymclubje aan. Daar ben ik na twee bijeenkomsten niet meer geweest, het was veel te algemeen en ik had veel meer klachten, mede door de ptss.

Gek genoeg had geen enkele therapeut moeite genomen inwendig onderzoek te doen, men ging uit van normale bekkenklachten rondom zwangerschap/bevalling. Het was notabene een proctoloog die mij erop wees dat ik een overactieve bekkenbodemspier had! Weer naar een bekkenfysio, die leerde mij al iets meer over houdingen op het toilet. Maar de klachten losten niet op. Uiteindelijk bij een bekkenfysio terecht gekomen die het grote probleem zag bij mij en spanningen uit de rest van mijn lijf weg ging halen. Volgens haar werkte het namelijk niet je te focussen op de bekkenbodem als de rest van je lijf ook vast zit. Zij raadde mij aan yoga te gaan doen om soepeler te worden én om te kunnen ontspannen. En nu, zes jaar na mijn bevalling, beginnen mijn klachten eindelijk af te nemen.

Heel verhaal over mijn situatie, maar ik hoop je hiermee te laten zien dat je verder moet kijken dan alleen de bekkenbodem. Je schrijft zelf al over ptss en trauma. Neem dat zeker mee in je behandelingen! Als een inwendige echo al zo moeilijk voor je is, geef dat aan. Nog meer spanning creëren is nergens goed voor, een goede bekkenfysio weet dat. Succes!

citroentje

citroentje

15-08-2023 om 18:34 Topicstarter

Superbedankt voor je uitgebreide reactie Roosopdehoed! Ik denk dat ik veel in omgekeerde volgorde doe, heb al jaren onbegrepen lage rugklachten en ook al psycho-somatische fysiotherapie gehad. Ook EMDR. Terugkerende urineweginfecties. Maar naar de bekkenspieren is nooit gekeken. Dus dat totaalplaatje belangrijk is, snap ik helemaal.

Treurniet schreef op 15-08-2023 om 13:15:Bekkenbodemfysio heeft weinig zin bij te gespannen zegt mijn bekkenbodemfysio.

ik heb de ervaring dat het wel zin heeft. Ik heb ook last gehad van teveel spanning. Mijn bekkenfysio heeft me weer helpen voelen wat aanspannen en helemaal ontspannen is (met behulp van inwendig onderzoek en inwendig aanraken tijdens het oefenen). Het idee lijkt heel awkward, maar mijn fysio was een hele professionele en ervaren vrouw waardoor het dat helemaal niet was. @TO: dit was ook gewoon een therapeut uit de buurt…

Bekkenfysio is geen onbekend specialisme, maar wel een best aparte richting om te kiezen (specifiek vakgebied waar je echt met een reden voor kiest). Zij oefenen tijdens de opleiding ook op elkaar en gaan dus letterlijk met de billen bloot op school.

Dat betekent niet dat er geen prutsers tussen zitten, maar ik geloof wel dat veel van hen gemotiveerder zijn in hun vak dan therapeuten die geen of een laagdrempeliger specialisme kiezen. succes met je herstel

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.