Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Altijd nog stress jaren na kanker

Ik hoop dat ik hier laagdrempelig van me af mag kletsen. Ben 10+ jaar verder na diagnose borstkanker - toen was ik 30’er en inmiddels bijna 50.
Recent ging ik voor mijn laatste controlemammografie voordat ik in het gewone bevolkingsonderzoek mag aanschuiven. Vandaag heb ik gehoord dat ik voor de zekerheid word doorverwezen voor nader onderzoek, omdat de foto’s niet goed te beoordelen zijn en er wat kalkspatjes gezien worden. Verstandelijk weet ik dat het uit voorzorg is, maar tegelijkertijd slaat de stress weer toe.
Afspraak over een week, uitslag daarna. Ik ga mezelf maar flink afleiden en wie weet is gedeelde smart halve smart en wachten er hier nog anderen ook?

Ik begrijp je onrust en denk dat je na je ervaring, in je 30’er jaren, sowieso nooit meer zo onbevangen bent helaas. Zoals je zegt, goed dat je uit voorzorg nader wordt gecontroleerd, maar een stresstoestand is het zéker!

Ik ga gewoon keihard met jou meeduimen en deel hier gerust je zorgen als jou dat opluchting en afleiding geeft! 🍀🤞

Ik duim met je mee . 🍀

Dubbel

Ach lieve Puntillita, ik weet nog dat ik veel aan jou gehad heb toen ik zelf de diagnose borstkanker kreeg. Ik snap je onzekerheid echt helemaal, maar probeer het niet te groot te maken. Ik heb in mijn ‘goede’ borst ook kalkspatjes zitten en volgens de chirurg is dat heel normaal op onze leeftijd (ik ben ook bijna 50). Goed dat het verder onderzocht wordt. Maar kun je niet eerder terecht als over een week? Misschien is het fijn om te proberen om je afspraak naar voren te halen als je aangeeft dat je je er onzeker bij voelt. 

Ik heb leukemie gehad. Door de behandeling heb ik een verhoogde kans op allerlei kankers. Daar word ik jaarlijks op gecontroleerd. Zo ook een jaar geleden.  Ik moest een mammografie laten maken en dan moet je even wachten om te horen of de foto is gelukt. Maar ik werd teruggeroepen omdat er iets was gezien en er moest daarom een echo worden gemaakt. Het was de langste echo van mijn leven. Ik dacht maar ‘het zal toch niet…, ook dat nog, hoe ga ik hier dan weer mee om…. Eind van het liedje: kalkspatjes. Ik mag nu weer meedoen met het bevolkingsonderzoek.
Kortom, ik snap je paniek, maar de kans is groot dat er niets aan de hand is. Ik hoop dat je snel meer weet.

Lieve TO ik snap je onzekerheid en angst ook helemaal. Zelf heb ik 10 jaar geleden longkanker gekregen. Ik ben daaraan geopereerd en na 8 jaar kreeg ik de diagnose nog een keer. Weer geopereerd en inmiddels ben ik alweer bijna 2 jaar verder en nog steeds gezond.
De angst raak ik nooit meer kwijt. Die wolk blijft voor altijd boven mijn hoofd hangen.
Mijn strategie is: leef bij de dag en geniet zoveel mogelijk. Ik durf geen maanden meer vooruit te plannen. 
De zorgeloosheid is uit mijn leven verdwenen en dat is voorgoed.
Ik duim voor jou dat alles goed is en wens je heel veel sterkte🍀🤞

Zo naar is dat… Hoewel ik nog geen bk heb gehad heb ik wel elk half jaar de spanning van die onderzoeken. Ik heb een BRCA mutatie.
Ik duim voor je dat het onschuldige kalkspatjes zijn. 

Ik denk dat voor elke ex-kankerpatiënt gezondheid nooit meer vanzelfsprekend is en stress zich weer voor gaat doen bij controles en beoordelingen. Hopelijk is dat gestress nergens voor nodig (maar wist je dat nu maar).

Puntillita

Puntillita

27-01-2023 om 23:58 Topicstarter

Fijn het hier te kunnen delen - bedankt! Ik weet heel goed dat het aanvullende onderzoek uit voorzorg is en de kans minimaal dat die kalkspatjes echt iets betekenen. Maar ben gewoon niet zo flexibel hiermee en zeker niet een paar dagen voor de diagnosedatum. 
@mida dit was de eerste optie, heb me wel aangemeld voor de wachtlijst: dan melden ze het als er eerder een plek vrij is. 

Ik duim ook voor jou 
En het is fijn om van je af te kunnen schrijven. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.