Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Alcholgebruik

Nav een ander topic over alchohol, vraag ik me toch wat af. Ik probeer het algemeen te houden, want ik wil niet overkomen als de prekende hooghartige ex-drinker 😉 Maar ik ontkom er ook niet aan dat ik mijn eigen verhaal moet vertellen. 
Goed, dat waren de disclaimers 😉
Vanaf m’n 14e tot voor een jaar of 10/12 terug dronk ik behoorlijk. Als puber mocht ik thuis af en toe alchohol, maar ik zat al vanaf mn 14e in de kroeg, dus elk weekend dronken. 
Toen ik op mezelf ging wonen begon ik ook doordeweeks te drinken. Bij het eten een paar wijntjes en in het weekend een fles per avond. Of 2. En: ‘Het weekend begint op donderdag!’ 
Op een gegeven moment ging ik op dieet en stopte even met drinken. Dat ‘even’ werd dus wat langer en nu drink ik dus helemaal niet meer. 
En als ik nu terugkijk dan besef ik eigenlijk pas dat ik echt wel een drankprobleem had. Al dacht ik van niet, want ik was best vaak de Bob. En er gingen ook weleens weken voorbij dat ik niet dronk. Maar twee flessen wegtikken, dat is niet normaal natuurlijk. 
Wat ik nu ook besef ik hoe ontzettend normaal het is om teveel te drinken. Overal drankreclames, die schreeuwlelijk met z’n ‘wijnen, wijnen, wijnen’. ‘Een wijntje doen’ alsof je 1 mini-glaasje drinkt i.p.v. een fles soldaat maakt. 
Maar ook, de boze reacties toen het voedingsbureau aangaf dat 1 glas per dag gewoon al teveel is. Social media ontplofte. 
En de kids op m’n vrijwilligerswerk; 16 jaar en opscheppen over hun kater. Ja i know, dat deed ik ook. 
Maar nu vind ik daar wel wat van. 

Maar goed, ik ben dus benieuwd. 
Is alcoholgebruik (te) normaal? Hoeveel drankjes per dag / week vind je teveel?
Hoeveel drink jij? En vind je dat (stiekem) misschien wel teveel of denk je ‘dat bepaal ik zelf wel!’. 
Heb je kids? Zo ja, mogen zij drinken? 


Ik vind het knap dat je gestopt bent, terwijl je als het ware de alcohol met de paplepel hebt binnengekregen. 
Ik kan je enkel welgemeend feliciteren, niet alleen met het feit dat je gestopt bent, ook met de mooie post (die ab-so-luut niet hautain of borstkloppend is!). Het zal ook mensen die zouden willen stoppen, een hart onder de riem steken: iedereen kan het, en niemand hoeft zich voor zijn probleem te schamen.
Mooie post.

Ik drink nauwelijks alcohol en merk dat - als je bijvb als je uit gaat eten - als je geen alcohol neemt, dat toch een beetje als abnormaal wordt beschouwd. 
Dus conclusie: ja, alcohol is te verweven in onze maatschappij, en neen, dat vind ik niet normaal. 

Ik vind iedere dag 1 glas alcohol al te veel. Man en ik drinken zelf weinig alcohol. Thuis drink ik af en toe een radler of cider maar dat is gemiddeld nog niet eens wekelijks. Man drinkt thuis 2 keer week glas wiskey ongeveer. Als ik buiten de deur alcohol drink is het maximaal 3 glazen en ook niet wekelijks. 

Vroeger mocht ik op mijn 12e voor het eerst een breezer proeven en vanaf mijn 15e op stap. Onze kinderen zijn nog jong maar wil zoveel mogelijk nix18 aanhouden voor zover dat lukt. 

Tul1969

Tul1969

12-07-2022 om 15:04 Topicstarter

letterkoekje schreef op 12-07-2022 om 14:38:

Ik vind het knap dat je gestopt bent, terwijl je als het ware de alcohol met de paplepel hebt binnengekregen.
Ik kan je enkel welgemeend feliciteren, niet alleen met het feit dat je gestopt bent, ook met de mooie post (die ab-so-luut niet hautain of borstkloppend is!). Het zal ook mensen die zouden willen stoppen, een hart onder de riem steken: iedereen kan het, en niemand hoeft zich voor zijn probleem te schamen.
Mooie post.

Ik drink nauwelijks alcohol en merk dat - als je bijvb als je uit gaat eten - als je geen alcohol neemt, dat toch een beetje als abnormaal wordt beschouwd.
Dus conclusie: ja, alcohol is te verweven in onze maatschappij, en neen, dat vind ik niet normaal.

Wat een lieve reactie, dank je wel! 

Dat mensen het raar vinden als je niet drinkt dat herken ik wel. Vooral in de eerste jaren dat ik niet meer dronk. Daar moest m’n omgeving wel aan wennen. 
Tegenwoordig ga ik veel om met moslims, dus daar heb ik dat niet. 
Mijn man drinkt overigens nog wel, maar doe houdt het bij 1 biertje. 

Fijn dat je een nieuw normaal gevonden hebt dat beter bij je past!

Mijn ideeën: Alcohol is niet goed voor je, daar is genoeg onderbouwing voor. Maar als we het leven alleen maar invullen met elementen die wel goed voor je zijn, kan het best wel saai worden. Ik denk dat het daarom geaccepteerd "moet" worden dat mensen kiezen voor elementen die niet goed voor ze zijn.

Vanuit dat oogpunt: Ik denk niet dat alcoholgebruik te normaal is. Het is bekend wat het met je doet, er zijn regels om de boel te reguleren, daarnaast hebben volwassenen vrije keuze wat ze ermee doen. Aan de ene kant wordt er "wijnen, wijnen" geroepen, maar aan de andere kant is het sociaal niet echt geaccepteerd (in mijn ervaring) om als volwassene elk weekend K.O. te zijn door een kater.

Alcoholgebruik op dagelijkse basis vind ik teveel. Als iemand een keer een fles wijn, of twee, opdrinkt op een gezellige zaterdagavond met vrienden... Vind ik dat niet zo spannend.

Hoeveel en hoe vaak ik drink is wisselend. Maar wel regelmatig (niet op dagelijkse basis) en soms ook teveel. Als in, dan heb ik er de volgende dag last van.

We hebben kids en die mogen straks, als ze een stuk groter zijn, drinken. En dat mag ook een keer teveel zijn. Voor mij hoort dat bij jezelf vrij vechten, domme keuzes maken, puberteit, de ontdekkingstocht...

Bij mij is het zo dat het zelden bij 1 of 2 blijft zodra ik er aan begin maar dat heb ik ook met snoep, chips en andere ongezonde dingen 
Wij drinken niet dagelijks, alleen op vakantie komt dat voor, maar meestal wel wekelijks 1 avond ( de vrijdag over het algemeen) en dan is het soms wel echt teveel dat geef ik eerlijk toe. Wat we hebben gaat vaak op dus hier bijna nooit een flinke voorraad uit zelfbescherming.

We lassen wel ook regelmatig een alcoholvrije week in als man oproepdienst heeft of als ik in het weekend moet werken.

Mij maakt het niet uit of iemand wel of niet drinkt om wat voor reden dan ook maar als je eerst altijd wel dronk en nu ineens niet dan moet  ik daar wel aan wennen. 

Ik vind alcoholgebruik véél te normaal, het is gewoon drugs. 
Elke dag drinken, ook al is het 1 glas, vind ik alcoholisme en als volwassene elk weekend aangeschoten zijn vind ik sneu. 
Ik vind alcohol lekker, maar drink denk ik eens per maand max drie glazen. 

ik vermoed dat er een alcohollobby is die net zo groot is als de sigaretten lobby.  In series en films is het zo normaal om even samen een flesje leeg te drinken of op je werk te drinken….echt jammer

mijn man drinkt vijf dagen in de week 1 glas. Ik vind dat te veel maar helemaal volgens de norm.  Zelf drink ik niet

Ik hou niet van frisdrank of zoete sapjes ofzo, daarom heb ik 's avonds al snel zin in een glas wijn. Iedere dag een glas wijn wil ik niet dus daarom neem ik iets als icetea of DubbelFris aangelengd met water en ijs uit een wijnglas, dat vind ik lekkerder drinken. Als ik iets ga drinken of eten gaan er wel een paar glazen wijn doorheen.

Het lijkt mij best een goed idee om geen alcohol in supermarkten te verkopen. Speciaal naar de slijter maakt de drempel toch hoger en zo sta je er beter bij stil hoeveel je drinkt. Bij flessen wijn met de dagelijkse boodschappen wordt het misschien sneller ongemerkt teveel.

Het drinken van alcohol is er bij mij met de paplepel ingegoten. Dronk vanaf mijn 14e. Ben inmiddels volledig gestopt. Ik mis er niks aan.

Vind dat alcohol hetzelfde moet worden behandeld als roken. Dus alleen verkoop in slijterijen en niet meer in supermarkten etc. Of wel verkopen in supermarkten maar dan wel verborgen zoals rookwaren.

Denk dat dat ooit ook wel gaat gebeuren maar wanneer...?

Ik had graag gewild dat mijn ouders toendertijd niet zo makkelijk waren geweest wat drinken en ook roken betreft. Maar ja, dat was ook de tijd van toen (begin jaren 90).

Ik heb zelf geen kinderen maar als ik ze gehad, was ik zeker niet zo geweest. Niet dat je het allemaal kunt tegenhouden maar ik had ze dan wel bewust proberen te maken van de gevaren van alcohol en nicotine. 

als ik op vakantie ben dan drink ik elke dag, thuis probeer ik het te beperken tot vrijdag, zaterdag en zondag. Als ik een feest heb op een doordeweekse dag of als we op een terras gaan zitten dan drink ik wel. Ik drink ook al elk weekend vanaf mijn 14de. Ik vind het ook echt lekker en geniet er echt van. Wij hebben ook een bar in de huiskamer en die staat vol met drank.

Rond mijn 20ste/25ste heb ik ook best veel gedronken (zoals denk ik veel mensen in hun studententijd), nu eigenlijk al een jaar of vijf niet of nauwelijks. Vind alcoholgebruik véél te genormaliseerd.

Ook al die Instagram-moeders die dan na een drukke dag van zichzelf 'een wijntje' mogen omdat ze het anders allemaal niet aankunnen. Zal wel overdreven van me zijn, maar ik erger me eraan.

Ik mis alcohol eigenlijk nooit. Redenen voor mij om niet meer te drinken zijn: calorieën, ik kan er minder goed tegen (word niet meer gezellig aangeschoten ofzo, maar eigenlijk alleen maar moe en blegh), het is gewoon niet goed voor je, een hogere kans op (borst)kanker. Het is duurder in je wekelijkse boodschappen. En ik vind vrijwel geen enkel drankje zo lekker dat ik het per se wil drinken.

Wij zijn thuis heel matig met alcoholgebruik. Eigenlijk alleen tijdens feestjes schenk ik hier wijn en bier voor de gasten en soms doet mijn man een glaasje mee. De restjes gaan vaak door de gootsteen, omdat niemand het opdrinkt en het dan te lang staat om nog lekker te zijn bij een volgende verjaardag. 
In de afgelopen 4 weken ieder weekend een feestje gehad, 1 feestje waarop de drank rijkelijk vloeide en 3 feestjes waar niet of nauwelijks gedronken werd.  Het feestje waar niet gedronken werd was gekoppeld aan een activiteit op een locatie waar geen drank geschonken kon worden dus iedereen zat aan de beperkt aanwezige frisdrank of het vanwege het warme weer zelf meegenomen water.  Topfeest en ook heel fijn dat ik niet het waarom uit de doeken hoefde te doen van mijn niet drinken. Op de 2 feestjes hier thuis (1e feestje 7 personen 2e feestje 9 personen) is in totaal 1 fles witte wijn en 2 biertjes gedronken.  Met het feestje met 9 personen zaten we na de cola (1 liter) en 6 flesjes radler 0.0  gezellig de hele avond aan het gemeentepils.
En heel eerlijk: Die echt alcoholloze feestjes vond ik het meest gezellig.  Iedereen wist nog wat hij deed,  geen gelal en gebral en toen het tijd was om op te ruimen was iedereen ook nog in staat even de handen uit de mouwen te steken.
Kinderen zijn 20 en 17 oudste drinkt soms een half biertje en vindt het dan wel weer genoeg.  Als ze na de borrel bij de studievereniging nog naar huis moet wil ze helder zijn en het laatste stuk nog zelf kunnen fietsen.  Jongste drinkt ook weleens een biertje maar nooit meer dan 1, afgelopen vrijdag had hij zijn 5e biertje van zijn hele leven op. Hij had een feestje en toen hij thuis kwam meldde hij eerlijk dat hij een biertje op had. En ik geloof hem,  stiekem drinken dat zou hij nooit doen. 

Ik ben er door mijn oudste nog eens extra bewust van geworden hoe gek het eigenlijk is dat (stevig) alcoholgebruik normaal wordt gevonden en niet-alcoholgebruik níet. Mijn dochter (18) taalt niet naar alcohol en merkte de afgelopen jaren dat er flink aan haar werd getrokken door leeftijdsgenoten om wel te gaan drinken. En ze zag (dus) ook dat het heel gewoon wordt gevonden om (ook veel) alcohol te drinken en dronken te worden. Dat zij daar niet aan meedeed, riep geregeld verbazing of weerstand op. In mijn jeugd ging dat ook zo en ik dronk al op mijn vijftiende. Ik dronk ook al snel veel te veel. Dat was toen normaal. Nu vind ik dat als volwassene niet meer normaal maar de jeugd van tegenwoordig vindt dat, als ik de verhalen van mijn dochter hoor, nog steeds vrij normaal, alle 18nix ten spijt.

Ik drink zelf ook nog altijd alcohol. Ik vind het ook lekker. Lekkerder dan frisdrank of sap of thee. Ik heb altijd wel een vrij scherp afgestelde radar gehad voor gewoontevorming. Als ik te lang naar mijn zin dagelijks drink, al is het er maar één, gaat me dat tegenstaan en maak ik daar een eind aan. Ik hou er niet van het gevoel te hebben dat ik niet kan kiezen, dat het zo'n gewoonte is geworden dat het een 'ding' wordt als ik een dag niet zou drinken. Dus als ik dat bespeur, 'mag' ik alleen nog in het weekend (vrij/za) en niet meer doordeweek. Dat is dan even lastig. Dan moet ik bijvoorbeeld aan de thee of aan iets anders. Daar heb ik in eerste instantie helemaal geen zin in. Maar als ik de draai maak, is dat ook wel weer snel gewoon. Die gewoonte kan er bij mij ook na vakantie insluipen, waarin ik dan wel dagelijks drink, samen met andere mensen. Ik zit nu alweer heel lang op een regime doordeweek niet en in het weekend soms wel soms niet, maar net hoe het uitvalt. Het wordt ook steeds minder een regel en steeds meer dat ik gewoon heel matig drink. Als ik nog moet autorijden, drink ik heel zelden alcohol. Enige uitzondering is een drankje aan het begin van een maaltijd als ik weet dat er nog vele uren tafelen volgen. Maar in verreweg de meeste gevallen houd ik het bij 0%. Die keuze vind ik veel duidelijker voor mezelf. 

In het kader van de verhalen rond The Voice en ander seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben we ons ook eens de vraag gesteld: hoeveel van dat seksueel grensoverschrijdend gedrag zou verdwijnen als alcohol niet bestond? Niet alles natuurlijk, maar ik zou die cijfers wel eens willen zien. Ik denk dat we ons kapot zouden schrikken. Zeker in het uitgaansleven zal alcohol in verreweg de meeste gevallen van seksueel en ander geweld een rol spelen. Je kunt wel zeggen: het mag geen excuus zijn. En dat mag natuurlijk ook niet. Maar het spul verlaagt nou eenmaal grenzen. Soms gewenst, soms ongewenst. Zie dan het verschil nog maar eens. 

Ik vind dus ook dat we veel alerter zouden moeten zijn op alcoholgebruik. Nu is het teveel de default, bij borrels en feestjes en gezelligheid. Het zou veel 'bijzonderder' moeten zijn. Iets voor af en toe. Niet routinematig, zoals nu, dat mensen zich afvragen waarom je eigenlijk géén alcohol drinkt. 

Het alcohol gen bestaat echt . Het zou makkelijk zijn ( in de toekomst is het waarschijnlijk mogelijk ) om met een gen-test bepaalde risicogroepen aan te wijzen. Dat zou wellicht het aantal alcoholisten sterk kunnen terugdringen.

https://nos.nl/artikel/447861-wetenschappers-ontdekken-alcohol-gen

Ik ben nooit echt een drinker geweest. Mijn ouders dronken wel regelmatig wat en ik heb een sibling met een alcoholprobleem (elke dag minstens 3 glazen en dat al zeker 20 jaar lang). Toen ik tiener was mocht je nog gewoon drinken en waren de Bacardi breezers populair. Maar ik vond het zelf niet echt interessant. Ook toen ik later uitging als tiener dronk ik zeker niet altijd. En eigenlijk maakten vrienden daar ook nooit een probleem van.

Ik sta er een beetje dubbel in. Bij een feestje of bruiloft vind ik het vaak wel gezellig als er alcohol wordt geschonken, ik associeer het ook echt met gezelligheid. Maar sommige mensen hebben een kwade dronk, en er zijn mensen die geen maat kunnen houden. Moet je het daarvoor gaan verbieden of zo sterk ontmoedigen als bij sigaretten, dat vind ik zelf van niet. Kijkend naar mijn omgeving gaat het merendeel van de mensen nog steeds verstandig met alcohol om.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.