Eten Eten

Eten

Zelfgemaakte vinegrette lang bewaren?

Deze zomer maaltijdsalade herontdekt. Ik smul van rauwe rode kool, granaatappelpitten, gekookte eitjes, noem maar op. Veel variatie mogelijk, gaat niet vervelen en geeft een voldaan gevoel (ook wat smaak betreft). Wil ook een paar kilo eraf dus dat komt mooi uit.
Maar nu is de vinegrette op. Ik had een (paar verschillende) vinegrettes uit de franse Supermarkt meegenomen (merk Maille) tijdens de vakantie. En daar zit doorgaans suiker in, geen goed idee als je af wil vallen, dus dan maak ik lekker mijn eigen, toch? Als ik tijd heb, is dat geen probleem maar soms ben ik druk of ik heb geen puf meer en het zou handig zijn om een fles eigengemaakte vinegrette te hebben, een (paar) basis variant(en), die zò of met wat bij te voegen (voor de broodnodige variatie) om makkelijk en snel over je salade kan doen.

Maar er staat mij iets bij dat je voorzichtig moet zijn met knoflook in de olijfolie en zout in vinegrette ook iets is dat niet altijd goed gaat. Dus ik vraag me af welk recept geschikt is om langere tijd in de koelkast te bewaren. 

Echt nooit over nagedacht. Ik kijk en ruik. Ik maak vinaigrette en bewaar een eventueel restje tot een week, dan is het wel op. Eerlijk gezegd vind ik dressing maken niet zoveel werk. En als het zo uitkomt, doe ik er honing of suiker in. Dat ene schepje gecombineerd met de vezels, eiwitten of vetten in een (koude) salade heeft alsnog een lage glycemische index en gaat je bloedsuikerspiegel vast niet zoveel verstoren. 

Dat is toch in drie minuten gemaakt? Waarom zou je daar grote hoeveelheden van maken?

Ik maak altijd vrij basic vinaigrette, mosterd olie azijn. Dat kan de volgende dag opgeleukt worden met honing of tuinkruiden. Langer dan een dag of 5 staat het hier nooit. 

dubbel

Bakblik schreef op 30-08-2023 om 16:57:

Ik maak altijd vrij basic vinaigrette, mosterd olie azijn. Dat kan de volgende dag opgeleukt worden met honing of tuinkruiden. Langer dan een dag of 5 staat het hier nooit.

Dit doe ik ook, kost me hooguit paar minuten, heerlijk!

*Incl bewaaradvies
https://www.culy.nl/recepten/klassieke-franse-vinaigrette-5-stappen/

ik maak mijn vinaigrette meestal in een uitgekookt klein potje (van kappertjes of ansjovis bijvoorbeeld). Schud makkelijk een mooie vinaigrette zonder knoeien en kan inderdaad dan prima nog een week in de koelkast. Even schudden voor gebruik en klaar. 

Ik denk dat als je vinaigrette te lang gaat bewaren, dat er een dikke laag olie op komt staan. Tenminste dat had ik bij mijn zelfgemaakte mayonaise. Ofwel maakte ik toen dan teveel, ofwel aten we er niet genoeg van. Eén van de twee. Maar zoals de anderen zeggen: waarom zou je dat voor enkele weken maken als het azijn, mosterd en olie bij mekaar doen is, en daar dan met een vork doorgaan.

emsulsie, schifting, allemaal natuurkundige processen. En vinaigrette leunt daarop. Thuis bereiden kan voor korte termijn, als je naar lange houdbaarheidsdatum streeft moet je conserveringsmiddelen toevoegen. En om het vloeibaar te houden heb je andere middelen nodig. 

Bloemenaandewaterkant

Bloemenaandewaterkant

01-09-2023 om 16:16 Topicstarter

letterkoekje schreef op 31-08-2023 om 20:29:

Ik denk dat als je vinaigrette te lang gaat bewaren, dat er een dikke laag olie op komt staan. Tenminste dat had ik bij mijn zelfgemaakte mayonaise. Ofwel maakte ik toen dan teveel, ofwel aten we er niet genoeg van. Eén van de twee. Maar zoals de anderen zeggen: waarom zou je dat voor enkele weken maken als het azijn, mosterd en olie bij mekaar doen is, en daar dan met een vork doorgaan.

Hele kleine keuken, klein aanrecht. Als ikzelf kook, geen probleem omdat ik vooraf en tussendoor opruim en plek maak om tussendoor salade te maken. Als ik niet kook staat alles al heel snel vol, mag ik me nergens mee bemoeien en komt er niets van een salade terecht. dan zou ik graag wat grissen in een bowl proppen en hup wat er overheen. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.