Eten Eten

Eten

Wie heeft een lekker recept om vanille ijs te maken zonder ijsmachine?

De titel zegt het al. Ik ben op zoek naar een lekker recept om vanille ijs te maken. Wie helpt mij hieraan?

Je kunt het beste zoeken op parfait-recepten. Maar dan nog zullen er kristallen in je ijs komen, echt mooi ijs maken gaat niet zonder machine.

Zelfs al haal je hem elk kwartier uit de vriezer om er de mixer op te zetten dan krijg je nog kristallen en zal je moeite hebben om de lepel erin te krijgen omdat het zo'n harde blok wordt! En juist de lucht in ijs is het lekkerste.

Misschien kan je emulgeerstoffen kopen. Maar de ijsfabrikanten hebben de beste geheimen.

Vroeger hadden we zo'n dubbelwandige ronde bak waar je vaak een paar draaien aan moest geven. Hier staat een goedkope met een motortje: https://www.lidl.nl/p/silvercrest-ijsmachine/p100348861

Elmie

Elmie

31-07-2022 om 10:50 Topicstarter

Okay, dank jullie voor de tips! Ik heb wel laatst aardbeienijs gemaakt en dat had niet tot nauwelijks kristallen door elk half uur te roeren. Ikmga wel wat uitproberen 😎

Elk half uur roeren en je vriezer op super zetten zodat hij -25 is als je begint het is in te vriezen.  Een blaadje gelatine per 200 ml oplossen in de warme ijsmassa maakt de massa ook gladder. 

Je hebt tegenwoordig ook kunstmatig gemaakte zetmeel die een soort vettig gevoel geven in je mond waardoor het heel romig smaakt. De moleculen glijden dan langs elkaar zodanig dat je een "vettige smaak"-sensatie krijgt. Ze gooien er van alles in waardoor het lekkerder wordt. Je hoeft er dan minder room in te doen.

Elmie

Elmie

31-07-2022 om 14:01 Topicstarter

Ja het is echt uitzoeken wat voor mij werkt, begrijp ik. Ik ga gewoon wat uitproberen. Bedankt voor het meedenken!

Ik maak regelmatig een Irish Coffee parfait die moet je niet doorroeren in de vriezer en er komen door de room, de eieren en de gelatine geen ijskristallen in.

Elmie

Elmie

31-07-2022 om 15:01 Topicstarter

Tuinfluiter schreef op 31-07-2022 om 14:58:

Ik maak regelmatig een Irish Coffee parfait die moet je niet doorroeren in de vriezer en er komen door de room, de eieren en de gelatine geen ijskristallen in.

Okay, dat scheelt weer! 

20220731-150101.jpg

koffie en whisky vervangen door vanille.
Je kunt vanillestokje weken in de melk of vanillesuiker gebruiken.

Elmie

Elmie

31-07-2022 om 15:35 Topicstarter

O top. Dank je Tuinfluiter!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.