Eten Eten

Eten

SpiritedMagpie74

SpiritedMagpie74

25-09-2022 om 14:21

Welke espresso-machine

Ik weet dat dit een enorm luxe-probleem is, zeker in deze (inflatie)tijd. Maar ik wil een nieuwe espresso-machine, half-automaat, maar ik kom niet tot een beslissing. Teveel mogelijkheden. 
Er zijn tientallen fora over espresso-machines, maar daarin roept iedereen ook maar wat. Je kunt natuurlijk ergens naar een winkel gaan, om je te laten voorlichten, maar ook daar weet ik niet welke winkel ik nu moet hebben (en hoe bevoor-oordeelt zijn zij...)

Ik twijfel tussen

  • Vibiemme Domobar Standaard RVS
  • Quick Mill 820
  • Quick Mill 3000
  • Bezzera BZ-09
  • Bezzera BZ-10

Ik heb nu een Ascazo Dream, maar die is na 15 jaar echt op. Ik weet dus wel hoe het espresso-zetten werkt (inclusief alle invloeden) dus zoek niet naar zulke tips of wetenswaardigheden.

Verder: één boiler vind ik prima, wel met stoom-mogelijkheid voor cappuccino. Geen ingebouwde bonenmaler. Kwaliteit en onderhoud gaan boven 'looks'. Op termijn koop ik een bonenmaler.
Maar twijfel tussen boiler en warmtewisselaar en twijfel of ik wel of niet een PID erin wil/moet hebben.

Heeft iemand dé tip? Welk forum ik absoluut moet lezen? Welke winkel moet ik per se bezoeken? Of iemand die ongelovelijk tevreden is met haar/zijn apparaat (en dan doel ik niet op een senseo ) ?

Ik heb een Jura (bonen)machine en zou niets anders meer willen, maar vlgs mij heb je niets aan mijn info, want zoek je heel wat anders 😉

Hiervoor had ik een Nespresso, welke ik ook alleen maar lekker vond met Nespresso-cups. Jammere eraan vond ik dat ik hierbij niet per kopje de sterkte vd koffie kon aanpassen, wat bij mijn Jura wél kan.

En natuurlijk is het een luxe-probleem, alhoewel, een goed kop koffie is mij heel veel waard, zeker als zo’n apparaat 15+ jaar meegaat. 

Hoop dat je veel goeie tips krijgt hier!

Ps heb wel een goeie tip voor het bezoeken van een winkel, maar deze zit in het midden des lands.

Kwalitatief ontlopen de door jou genoemde espresso machines elkaar niet veel. Ik zou de beschrijvingen van de leverancier goed lezen en kijken welke het best voldoet aan je eisen. Belangrijk voor de kwaliteit van de espresso zijn druk en constante temperatuur.
Wat vaak vergeten wordt bij een bonenmaler is dat bij goedkope malers de bonen warm worden bij het malen. Dit heeft een negatieve invloed op de smaak. Reken er op dat je ten minste 500 euro kwijt bent voor een goede bonenmaler. 
Een goede espressomachine zonder goede bonenmaler is geldverspilling.

Ik heb al jaren een quickmill 820 en een compak k3 molen op het aanrecht staan en ben daar erg content mee. Hoewel ik nu misschien voor een Eureka mignon maler zou gaan, die is net wat compacter. Beide apparaten zijn erg onderhoudsvriendelijk,  de quick mill is onverslijtbaar en ik dat  retro DDR design vind ik wel lollig. Zo'n bling bling chroombak lijkt me vooral veel poetsen. Onderdelen zijn makkelijk te bestellen bij van Pommeren in Utrecht, dat is eigenlijk wel de zaak om je licht op te steken.  Je zou ook op MP kunnen kijken, zat mensen die de QM aanschaffen en het dan na een paar maanden toch te bewerkelijk vinden en op een volautomaat overstappen.Die Nederlandse fora vond ik hopeloos, daar voeren een paar fanatatici de boventoon voor wie koffie geen drank maar een religie is. Die pushen verschrikkelijk om  profi tweedehands horeca joekels aan te schaffen, en als je dan zegt dat je geen plek op  voor zo'n ruimtevreter op je aanrecht hebt, word je weggeblaft.  Nog een tip: de budget espresso van fascino, superversgebrande  bonen voor een hele redelijke prijs. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.