Eten Eten

Eten

Warm ontbijt zonder zuivel of ei.

Vanwege allerlei klachten ben ik bij een acupuncturist terecht gekomen en behalve de behandeling had ze nog wat tips voor me om mijn eetgewoontes te veranderen.
Ze adviseerde me om zuivel te laten staan en te proberen om zoveel mogelijk warm te eten zodat ik mijn eten gemakkelijk kan verteren. Voor het ontbijt kom ik niet verder als Brinta, maar dat is met melk. Heeft er iemand tips hoe ik toch een warm ontbijt kan maken met bijvoorbeeld zuivelvervangers? Lukt Brinta ook met Alpro, of kan ik dan beter een andere graansoort proberen? Het is voor mij helemaal uit mijn comfortzone, want normaal ontbijt ik met een beschuit, cracker of broodje.
Voor de lunch adviseerde ze soep, daar kun je natuurlijk eindeloos mee variëren, maar om nu soep als ontbijt te nemen lijkt me niet lekker. Verder heb ik zelf nog een beperking dat ik geen ei lust, dus een omelet met vanalles erin valt af.

Ik ben benieuwd of jullie me kunnen inspireren om wat te proberen.
Oh en ik zou het fijn vinden als er geen discussie komt over het wel of niet werken van alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur. 


geroosterde boterhammen? Of is dat niet warm genoeg? 

Mijn favoriete ontbijt:
Havermout met sojamelk, met daardoor flink wat fijn gehakte walnoten en amandelen, wat zaden ((sesamzaad, lijnzaad), twee of drie klein gesneden gedroogde abrikoosjes, en last but not least als het klaar is een handje (diepvries) blauwe bessen erover(of ander fruit naar keuze). 
Ik vind het heerlijk en het geeft lang een verzadigd gevoel.

Ik heb laatst een paar keer rijstebrij gemaakt met zuivelalternatieven. De amandelmelk (ongezoet) beviel me daarbij beter dan de havermelk, maar het was allebei bruikbaar voor warme gerechten. Dus ik zou er gewoon een paar uitproberen en kijken welke je lekker vindt.

Lust je helemaal geen ei of bijvoorbeeld wel een pannenkoek?

MIDA

MIDA

23-09-2022 om 16:13 Topicstarter

Madamecannibale schreef op 23-09-2022 om 16:10:

Lust je helemaal geen ei of bijvoorbeeld wel een pannenkoek?

In een pannenkoek lust ik het wel. Kun je ook pannenkoeken met melkvervangers maken? En welke zou je dan adviseren?

MIDA

MIDA

23-09-2022 om 16:14 Topicstarter

Joszy schreef op 23-09-2022 om 16:04:

geroosterde boterhammen? Of is dat niet warm genoeg?

Tja, ik weet eigenlijk niet of ze dat bedoelde. Het is wel lekker 😉

MIDA

MIDA

23-09-2022 om 16:17 Topicstarter

Rondstruiner en Ginevra, ja dit soort recepten zocht ik. Ik heb net uit de supermarkt een pak kokosmelk (van Alpro) meegenomen, die ga ik eerst maar eens proberen. 

Je boterham roosteren en er hummus of pindakaas met banaan op doen lijkt mij een goed plan dat dicht bij je eetgewoonten ligt. In plaats van brinta, met havermout en sojamelk, dat is hoog in eiwitten, vezelrijk en warm. Extra lekker met kaneel of gember voor extra ‘warmte’ (ayurvedisch gezien).

Provamel ongezoet is mijn favoriete soja melk, die kun je ook lekker opschuimen.

Mijn favoriet is op het moment havermout:

2 lepels havermout, wat rozijntjes en een flinke plons havermelk in een ruime kom (anders kookt het over). Dat zachtjes op 500 watt 10 minuten in de magnetron zetten.

Even roeren en je hebt een heerlijk ontbijt.

Vaak doe ik er de laatste minuut rood diepvries fruit door.
Appeltjes/ kaneel erbij is ook lekker.
Banaan / kaneel is ook een goede combinatie

Mogelijkheden genoeg, maak alleen niet teveel, want dan wil ik alleen nog maar mn bed in rollen 🤣
Het verzadigd goed, kan er een hele ochtend op teren.

english breakfast, alleen zonder ei.

En zoek eens in de vegan hoek naar warme ontbijtjes

In principe kun je melk in gerechten eigenlijk altijd vervangen door plantaardige melk. Kokosmelk vind ik dan het minst geschikt, omdat daar echt een kokossmaakje aanzit en dat past niet overal bij (maar ik vind het ook niet lekker, dus dat helpt niet ).

Je kunt bv havermout ook prima koken in water ipv melk (of plantaardige melk), maar dan is het minder romig.

Verder zou je nog kunnen denken aan wafels, muffins of bananenbrood. Voor mij zouden die alleen passen in het weekend, ik heb de andere dagen daar geen geduld voor...

Gewone melk is trouwens prima te vervangen door haver /soja / ... Staat bij de houdbare melk in het vak. Misschien even uitproberen, maar zeker ergens door werkt het prima.
Kies wel de ongezoete variant!

ik vind dit lekker door de havermoutpap:

Banaan en pindakaas met cacaonibs

Parmezaanse kaas, olijfolie en pijnboompitten, italiaanse kruiden

Met gember, kardemom en espresso

Gebakken appel, rozijnen, kaneel, citroenzest

Is lactosevrije melk ook melk of moet het echt plantaardig zijn? Ik vind zelf brinta etc niet te pruimen, warme soep ‘s ochtends lijkt me dan wel weer lekker. Mijn dochter kreeg laatst in Duitsland bij kennissen gebakken aardappels al ontbijt. Lijkt me heerlijk, maar dan weeg ik binnen no time twee keer zoveel denk ik. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.