Eten Eten

Eten

Snel, lekker en gezond koken

Hoi allemaal, 

Graag zou ik wat meer willen variëren in mijn week menu. Vooral door de week heb ik niet uitgebreid de tijd om te koken en merk dat wij vaak dezelfde gerechten eten. 

Een voorbeeld van een week menu bij ons is. 

Maandag Curry
Dinsdag Pasta chorizo 
Woensdag Hutspot
Donderdag  Tomatensoep
Vrijdag AGV

Kortom ik begin het saai te vinden en natuurlijk zoek ik online recepten. Maar uiteindelijk vind door de bomen het bos niet meer. 
Graag zou ik wat meer variëren en recepten uitproberen. 

Ik ben erg benieuwd naar jullie succes recepten. (Wij zijn trouwens geen vis liefhebbers)


Pasta pesto met kip en.courgette is ook altijd goed

Als je met de seizoenen mee-eet, heb je al voldoende variatie, toch? Als je pasta, peulvruchten, rijst en aardappels afwisselt en daarnaast kip, vlees, ei en vervolgens de groenten, heb je al oneindig veel combinatiemogelijkheden. Ik snap de vraag niet helemaal, denk ik. Ik bedoel je kunt hetzelfde doeb als je nu doet, donderdag soepdag en elke keer maak je andere soep, zoiets?

Het valt mij direct op dat je elke dag iets anders eet; en dus wss ook elke dag in de keuken bezig bent. Dat zou ik om te beginnen al eens veranderen naar voor (minstens) 2 dagen koken (waarbij je de porties voor dag 3 invriest want 3 dagen achter elkaar hetzelfde wordt wel erg saai)

Onze makkelijke en snelle succesnummers;
- volkoren noodles met kant en klare gekruide tofu reepjes (eerst apart lekker knapperig bakken) en voorgesneden roerbakgroenten, soja saus of een kant en klaar woksausje teriyaki ofzo. Cashewnoten en kroepoek chips op tafel.
- borenkoolstamp met rookworst. Dit is de simpelste en goedkoopste maaltijd denk ik: zak voorgekookte stamppot aardappelen in grote pan kiepen. Daar overheen zak kant en klare boerenkool kiepen. Kokend water er overheen en halfuurtje koken. Ondertussen rookworst in een pan water (net vd kook af) leggen om op te warmen. Pan aardappels / boerenkool afgieten. Beetje creme fraiche / melk / whatever dat zacht en romig is erdoorheen lepelen, beetje peper en zout en evt meer kruiden naar smaak. Stamperen. Opscheppen en rest in bakjes in koelkast voor morgen & evt invriezen. Lekker met (suikervrije) appelmoes voor de kids, piccalilly, zilveruitjes, augurkjes, en mayo voor de volwassenen.
- Groentensoep met afbak stokbrood. Ik heb standaard een zak fijne soepgroenten in de vriezer liggen, een bakje met fijne vermicelli en groentenbouillon blokjes. Ook meestal voor de vleeseters hier in huis wel wat soepballetjes (kant en klaar vers vd supermarkt of slager, verpakking in delen/porties in aparte zakjes invriezen)
- Wraps of burritos
- Chili sin carne (met vega kruimgehakt, die van AH eigen merk vinden wij het lekkerst)
- Nasi / bami, vega (met tofu)
- Verse pureersoepen (koop ik alleen in de aanbieding anders vind ik ze te duur, maar ze zijn wel heel makkelijk en meeste ook erg lekker)
- Ovenschotel met aardappel en bloemkool, of met pasta. Ook makkelijk om er meerdere te maken in 1x of als je eters krijgt (overdag maken en in de avond alleen nog in de oven schuiven)

Inpiratie genoeg hier! Hoop dat iets bij zit naar jullie smaak

Ik ken het probleem. Hier zijn er ook een aantal gerechten die vaak terug komen. Ik probeer dan af en toe online een leuk recept te vinden om te proberen. Niet altijd een succes, maar er komt zo wel eens wat nieuws voorbij. Een peuter die ovenschotels niks vind helpt hier ook niet mee. 

Bij pasta hebben we zo 4 opties. Rode saus, broccoli met pesto, zalm met tomaten paprika en spinazie met spekjes.

Het huidige succes nummer is couscous salade. Snel en peuter vind het heerlijk. Blik kikkererwten, komkommer, tomaten en wat stukjes kip er door. Klaar en eten maar. Je kunt er verder natuurlijk nog van alles door heen gooien.

Ga eens met de seizoenen mee eten, bijvoorbeeld 90% Nederlandse groente en fruit. Dan is er automatisch meer variatie. 

Natuurlijk zijn er dan periodes dat bepaalde groenten vaak voorbij komen, zoals wortels en bieten in de wintermaanden. Maar de kunst is om daar elke keer iets anders van te maken. 

Vis of vlees met groente. Lekker, gezond, snel klaar. Terwijl de broccoli (bijv) kookt staat de zalmfilet in de oven. De worteltjes staan de koken en op 't moment dat ze zacht worden gaat de pangafilet de koekenpan in. Kost allemaal weinig inspanning. 

-Chili con/sin carne, dat is echt supersnel klaar. Wij eten het met tortilla chips (als lepeltjes) vindt iedereen leuk om zo te eten. Je kan er eventueel ook rijst bij scheppen.
-Broodjes shoarma, wat het langste duurt is de pitabroodjes in de broodrooster doen Echt heel snel klaar. Ik maak er veldsla bij met tomaten en feta. En ik bak zelf ook nog een paprika en champignons erbij, dat vind ik lekker om te mengen met het shoarmavlees, maar zoon niet, hij doet alleen vlees in het broodje en wat van de sla erbij.

Ik heb een recepten map gemaakt, en ik print de recepten uit die we lekker vinden. Bij het maken van een weekmenu, pak ik de map er even bij, om inspiratie op te doen. Ik heb zo'n 30 dingen daarin staan, dat wordt afgewisseld.

PriceyRook54

PriceyRook54

16-03-2022 om 13:32

Ik maak vaak in het weekend een grote pan bolognaise of chili con carne waar we dan minstens voor twee keer van kunnen eten, één keer op de maandag en de andere helft in de vriezer voor wanneer nodig. Chokvol groenten, hartstikke gezond. Alleen even pasta or rijst koken en klaar ben je.

Verder ben ik gek op snelle stirfry: wat knoflook, chili en gember aanfruiten, dan kip of tofu en diepvries-stirfry-groenten erbij en soyasaus of vissaus voor de smaak. Daar pleur ik dan wat noodles bij, en met 15-20 minuten staat dat op tafel.
Of in het verlengde daarvan, gebakken rijst (met kant-en-klare rijst) met veel (diepvries)groenten, eitje erdoor en eventueel kip/tofu.

En als het echt, snel en makkelijk moet, pasta-pesto met wat broccoli.

BrightEchidna89

BrightEchidna89

16-03-2022 om 14:42

Zoals eerder al aangegeven voor twee dagen koken en werken met de vriezer voor als het snel moet gaan. Als ik spaghettisaus maak, dan maak ik ineens acht liter, waarbij we twee dagen pasta eten en de rest in potjes de vriezer ingaan voor een snelle maaltijd als het nodig is.

Extra groenten: puree. Gemakkelijk te maken voor twee dagen en terwijl je in de puree al een groente kunt verwerken, kun je er prima een andere groente naast serveren.

Als het snel moet gaan: wokken. Groenten, rijst en eventueel vlees of vis.

En om meer afwisseling te krijgen, je weekmenu opstellen aan de hand van wat er die week in promotie staat. 

Edit: wat ook helpt om meer afwisseling te krijgen is het menu samen met partner en kinderen opstellen. 

Wat suggesties voor snel en gezond:

-Coucous van bloemkloolrijst
Bij AH heb je bloemkoolrijst met wat kleine stukjes tomaat, paprika en lente-ui erdoor. BLokjes kipfilet bakken (evt. nog een extra lente-uitje even meebakken), kruiden met ras-el-hanout kruiden en peper zout. Als de kipfilet gaar is de bloemkoolrijst een paar minuten omscheppend meebakken met ook weer wat ras-el-hanout en peper/zout. Zo klaar.

- kipfilet in pesto
Kipfilets in dikke repen snijden en in ovenschaal leggen. Dik bestrijken met een potje groene pesto. (Nog niet geroosterde) pijnboompitten erover strooien. Ca. 25 á 30 minuten in de oven op 180 graden (hete lucht 165 gr). Gewoon doperwten of sla o.i.d. erbij serveren.

- Ovengroente
Bij supers te koop: zakken met gemengde ovengroente. Gooi dat in een ovenschaal. Meng (olijf) olie met peper, zout en oregano (en/of tijm, rozemarijn enz., wat je lekker vindt) en vermeng dit met de groente . Ca 30 min in de oven op 180 gr (hete lucht 165). Serveer met een stukje vlees, vis of kaasschnitzel of vegaburger, wat je wil.

Bij Hello Fresh kan je ook zien hoe lang het duurt om een recept te maken toch? En volgens mij kan je recepten inzien zonder te moeten bestellen. Correct me if I'm wrong.

Bij AH kan je ook selecteren op snel, maar dat zal je vast al wel gedaan hebben.

Ik maak vaak meerdere porties van :
Gele rijst met sperziebonen en gebakken chorizo erdoor.  
Dahl
Nasi goreng al dan niet met extra groente erdoor of komkommersalade erbij
Chili con carne, eten we vaak met sla in taco’s of in een wrap.

Ik haal veel recepten en ideeën van de site van Miljuschka of Culy of chickslovefood en dat soort sites.

je hebt al 5 basisrecepten opgeschreven.
die curry doe je de ene keer met bloemkool en gele saus, andere keer pompoen en dan nog eens de groentes die je toevallig in huis hebt.
Pasta met gehaktsaus, spinazie,  en ham en doe er een carbonarapastasaus door 
hutspot kun je ook iedere keer een andere groente kiezen, dan heet het alleen geen hutspot meer.

Lekker, gezond en heel snel:
- Verse pasta met een saus van ui, courgette, aubergine, wortel en een blikje tomatenblokjes, italiaanse kruiden erbij
- Wraps met verschillende soorten bonen, maïs en paprika, mexicaanse kruiden. Creme fraiche en kaas erbij voor op de wrap.
- Kost iets meer tijd, maar binnen no-time in de oven: aardappeltjes met schil in parten snijden, olie eroverheen  en wat lekkere kruiden. Als je weinig tijd hebt een zak ovengroente of zelf paprika/courgette snijden. Omdat het driekwartier in de oven moet, heb je er wat meer tijd voor nodig, maar de tijd dat je daadwerkelijk in de keuken staat is maar een kwartiertje.
- Mie met groente en pinda's. Groentes (paprika/bloemkool/broccoli/wortel/wat er dan ook maar in de aanbieding is) bakken, ketjap erbij. Mie koken. Pinda's eroverheen strooien.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.