Eten Eten

Eten

Recepten voor iemand met voedselallergieën

Binnenkort komt mijn schoonzusje 10 dagen bij ons op bezoek. Helaas heeft ze verschillende voedselallergieën, ze kan niet tegen ui en knoflook, rauwe tomaat (wel tegen tomatensaus dus), chocolade, gluten, koemelk en is vegetariër. Ik ga haar zelf natuurlijk ook nog vragen wat ze graag eet, maar ik vind het ook wel leuk om haar af en toe iets onverwachts voor te kunnen zetten. 

De combinatie van alles waar ze niet tegen kan, maakt dat wel lastig vind ik. Maar misschien hebben jullie nog goede ideeën?

Een maaltijdsoep
 Zoete aardappel paprika winterwortel
 Prei aardappel
 Courgette spinazie
 Linzen
 
 Holland winterpotje blokjes knolselderij, winterpeen en champignons zachtjes bakken tot   ze gaar zijn blik kapucijners erdoor. Ik doe er zelf ook spekblokjes door maar weet niet of vegetarische spekblokjes glutenvrij zijn.

 Nasi met stukjes tofu
 
Thaise curry met eitjes

Gebakken eryngii, gebakken aardappeltjes en een groente

Jeetje 10 dagen, dat is best lang. De gluten zijn denk ik het lastigste vanwege kruisbesmetting, dat is zó gebeurd. De hele keuken soppen is geen overbodige voorzorgsmaatregel. En dan alleen in 1 hoekje nog gluten klaarmaken. Handdoeken apart houden, ovenwanten, alles. Etiketten lezen, lezen, lezen. Het verschilt per merk. Zelfs thee is niet altijd glutenvrij! Albert Heijn is het makkelijkste, die gebruiken een glutenvrij logo. In de app van ah kun je producten zoeken en daarna sorteren op allergenen. Pro tip 😎, deze gebruiken mensen graag die gastvrij willen zijn voor mij. 

De avondmaaltijd is het makkelijkst denk ik, en wat ik zelf vaak doe is wat extra maken voor de lunch.

Bloemkool onder een falafeldeegje. Bloemkool blancheren, deegje erover, in de oven bakken. Afmaken na het bakken met granaatappelpitjes, feta (van schapen en/of geitenmelk), walnoten en munt en/of verse peterselie. Aardappelen of rijst erbij, beetje frisse salade, tadaaa. Falafeldeegje maak je het makkelijkst van kikkererwtenmeel, maar zelf kikkererwten malen kan ook. 

Deze vind ik ook heel lekker, de kerstomaatjes worden gebakken dus dat zou goed moeten kunnen:

img_088753_1024x748_JPG.jpg

https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1021322/linzensalade-met-tomaat-en-blauwe-bes

Shakshuka met eitjes en glutenvrije afbakbroodjes of Braziliaanse kaasbroodjes (Crisp heeft die k&k in het assortiment!).

Iets met satésaus doet het ook altijd goed als vega optie, bijvoorbeeld als gado gado met gebakken tempé. Let op de sojasaus die je gebruikt, er zijn er maar weinig glutenvrij. 

Ook een idee is geblancheerde spruitjes met hazelnoten en pompoen in de oven te roosteren. Aardappelpuree erbij.

Portobello vullen met zadenmix en zachte geitenkaas, lekker met hasselback aardappels en groene salade met frambozen. 

Erwtensoep kan natuurlijk heel goed vegetarisch met gerookte amandelen. Sowieso erg lekker, die gerookte amandelen! Maar glutenvrije spliterwten zijn moeilijk te vinden helaas. Ik gebruik daarom ook wel diepvriesdoperwten. 

Ik ben benieuwd wat je normaal gesproken zou koken, misschien kunnen we dan meedenken over een vervangende versie. 

Qua gluten gaat het om coeliakie of 'gewoon' allergie. In het eerste geval komen de voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om kruisbesmetting te voorkomen vaak een stuk preciezer.

Roze_Hommel

Roze_Hommel

14-01-2024 om 09:26 Topicstarter

Het gaat gelukkig om 'gewoon' glutenintolerant, dus volgens mij hoeven dan al die voorzorgsmaatregelen niet.

Bedankt voor de tips tot dusverre! Ik zag al wat lekkere dingen voorbij komen. Wij wonen niet in Nederland, dus de AH hebben we hier helaas niet. We houden zelf veel van van de Italiaanse en Aziatische keukens. Aziatisch is natuurlijk heel breed, maar we eten bijvoorbeeld graag een Thaise curry of een Indiase Dahl. De vis is hier heel lekker en gezond, volgens mij eet ze dat wel af en toe een beetje. 

Roze_Hommel schreef op 14-01-2024 om 09:26:

Het gaat gelukkig om 'gewoon' glutenintolerant, dus volgens mij hoeven dan al die voorzorgsmaatregelen niet.

Bedankt voor de tips tot dusverre! Ik zag al wat lekkere dingen voorbij komen. Wij wonen niet in Nederland, dus de AH hebben we hier helaas niet. We houden zelf veel van van de Italiaanse en Aziatische keukens. Aziatisch is natuurlijk heel breed, maar we eten bijvoorbeeld graag een Thaise curry of een Indiase Dahl. De vis is hier heel lekker en gezond, volgens mij eet ze dat wel af en toe een beetje.

Check ook even hoever de koemelkallergie gaat. Vaak mogen namelijk helemaal geen dierlijke melk producten. Dus ook de feta en geitenkaas die hierboven genoemd worden niet. Let dan ook op boter die heb je gelukkig ook plantaardig. Voor wat betreft koemelkvrij zit je vaak goed met de Aziatische keuken want daar komt in principe geen dierlijke melk in voor. Er komt dan juist wel weer veel knoflook en ui in voor, zeker in de kant en klare curry pasta's.

Op de site 'de hippe vegetarier' staan de allergenen bij de recepten vermeld. Kun je vast iets lekkers vinden!

op de website van lenna omrani kun je recepten zonder gluten selecteren. Al haar recepten zijn standaard zonder vlees en zuivel. https://www.lennaomrani.com/recepten/gang=diner&dieetwens=glutenvrij

Ik zou het aan schoonzus overlaten, vraag wat je in huis moet halen en laat haar dan zelf haar eten klaar maken. Gewoon gezellig samen in de keuken. Je doet het snel verkeerd als je niet gewend bent aan voedselallergieen, ik zou eerlijk gezegd een ander er ook niet mee op willen zadelen.

Op de web site van Karlijn's Kitchen staan heel veel lekkere recepten voor als je intoleranties hebt. Haal ik zelf veel van af, want ik eet ook geen knoflook, ui en gluten. De meeste recepten zijn makkelijk te maken en ook met niet teveel ingrediënten.

Roze_Hommel

Roze_Hommel

14-01-2024 om 12:43 Topicstarter

Heel erg bedankt voor de tips en sites, daar kan ik zeker wat mee! Ik ga haar uiteraard zelf ook nog vragen wat ze graag eet, maar ik vind het ook leuk om haar te verrassen met gerechten die ze zelf niet standaard maakt. Mijn moeder doet dat ook vaak voor haar en dat vindt ze heel erg leuk, dan eet ze weer eens wat anders dan de haar bekende gerechten. 

Roze_Hommel

Roze_Hommel

14-01-2024 om 12:44 Topicstarter

Jillz schreef op 14-01-2024 om 09:53:

[..]

Check ook even hoever de koemelkallergie gaat. Vaak mogen namelijk helemaal geen dierlijke melk producten. Dus ook de feta en geitenkaas die hierboven genoemd worden niet. Let dan ook op boter die heb je gelukkig ook plantaardig. Voor wat betreft koemelkvrij zit je vaak goed met de Aziatische keuken want daar komt in principe geen dierlijke melk in voor. Er komt dan juist wel weer veel knoflook en ui in voor, zeker in de kant en klare curry pasta's.

Gelukkig mag ze wel geitenkaas, dat eet ze erg graag.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.