Eten Eten

Eten

Multicooker

Op Pinterest kom ik allerlei recepten tegen die je met een multicooker kunt maken. Lijkt me echt een handig apparaat. Zit er dus aan te denken eentje aan te schaffen. Wie heeft hier een multicooker? Welk merk is aan te bevelen en wat maak je er graag in klaar?
Ben benieuwd!


Bedoel je de instant pot?  Ik heb er al jaren een , toen ze in Nederland nog niet eens te koop waren.  ALs ie stuk gaat komt er meteen een nieuwe. Ik  vind het een ideaal ding om bouillon mee te trekken, soep mee te maken, stoofvleesgerechten zoals hachee, goulash of pulled pork/chicken. En peulvruchten kun je erin koken zonder voorweken.

Zou er wel eentje nemen met een rvs binnenpan, en niet met een teflon oid laag.

SushiGo

SushiGo

20-12-2022 om 15:54 Topicstarter

kenfan schreef op 20-12-2022 om 15:31:

Bedoel je de instant pot? Ik heb er al jaren een , toen ze in Nederland nog niet eens te koop waren. ALs ie stuk gaat komt er meteen een nieuwe. Ik vind het een ideaal ding om bouillon mee te trekken, soep mee te maken, stoofvleesgerechten zoals hachee, goulash of pulled pork/chicken. En peulvruchten kun je erin koken zonder voorweken.

Zou er wel eentje nemen met een rvs binnenpan, en niet met een teflon oid laag.

Ja dat bedoel ik. Klinkt goed! Kook je er ook wel aardappels en groente in?

Ik heb ook een slowcooker, die ik gebruik voor soep en stoofvlees gerechten. Maar soms is het handig als het sneller kan. 

SushiGo schreef op 20-12-2022 om 15:54:

[..]

Ja dat bedoel ik. Klinkt goed! Kook je er ook wel aardappels en groente in?

Ik heb ook een slowcooker, die ik gebruik voor soep en stoofvlees gerechten. Maar soms is het handig als het sneller kan.

Oh, de groenten was ik vergeten. Groenten en aardappelen stoom ik er in, dat duurt dan ongeveer net zolang als gewoon koken (ding moet eerst ook op druk komen) maar smaak en kleur blijven beter. Moeten wel groenten van enig formaat en hardheid zijn, voor sperziebonen en broccoli gaat ie net effe te snel.  Bloemkool wordt een beetje snotterig. EIeren koken kan ook nog, die laten zich heel makkelijk pellen daarna. Er zitten ook nog slow cooker standen op, maar die gebruik ik zelden. 

Enige nadeel dat ik kan bedenken is dat het een lomp geval is, dat zich niet zo makkelijk opbergen laat.


Ik heb er ook eentje, maar die gebruik ik alleen als slowcooker voor pastasaus of een stoofpot. Met de instant functie vind ik het smakeloos worden. Gebruik ik echt alleen als ik iets vergeten ben en daardoor tijd tekort heb. 

Dingen als aardappelen, soep, eieren etc vind ik echt niet makkelijker of sneller gaan dan in de pan. In de pan heb ik het gevoel er meer controle over te hebben door eens in de groente te prikken en de gaarheid te checken. Dus ik vind de snelkookpan dan geen meerwaarde hebben.

ik heb een instant pot. Het is een groot log ding wat echt veel ruimte inneemt maar dat is het allemaal waard. Ik heb super goede recepten voor stoofpotjes die nu binnen een uur klaar kunnen zijn, 6 liter erwtensoep kost nog maar een uurtje en hij houdt het ook nog warm

SushiGo

SushiGo

20-12-2022 om 21:30 Topicstarter

Bedankt voor de reacties. Ik ga me nog even goed inlezen en recepten bekijken. Dan ga ik een keuze maken. Instant Pot al even bekeken. Ziet er goed uit!

Ik heb de multicooker van Crockpot (gekregen). Fijn apparaat, in de winter gebruik ik hem vaker dan in de zomer. 

Vooral voor hachee, rendang, bouillon, etc.
 
Een enkele keer om groente te stomen maar daar had ik al stoommandjes voor. 
Je kan er ook rijst mee bereiden. 

Hier ook een Instant Pot. Suffe is dat ik perse iets met een rijstkoker-functie wilde en die heeft ie dus niet Maar ik ben er al achter dat is beter rijst komt dan mijn vorige multicooker met rijstkoker-functie. Ik vind t ideaal, gebruik m als slowcooker, snelkookpan, rijstkoker en die van mij heeft ook een Airfryer-opzetstuk. Weet ik nog niet zo goed wat ik daarvan vind. Er kan echt maar weinig in als je m als Airfryer gebruikt, maar ik wilde m juist ook om een keer een los broodje af te bakken als ik dat zin in had zonder de hele oven te hoeven verwarmen, dus dat is ook wel ok. 
Eens met kenfan dat de stalen binnenpot ideaal is, echt niet voor anti aanbak gaan, dan moet je je hele apparaat op een gegeven moment wegdoen omdat je binnenpot afbladdert..

Ik volg even mee, wist niet dat het zó handig was.

SushiGo schreef op 21-12-2022 om 10:59:

https://www.bol.com/nl/p/instant-pot-duo-5-7l-multicooker-7-in-1-snelkookpan-pressure-cooker-rijstkoker-slowcooker-stomer-sous-vide/9300000078868680?referrer=socialshare_pdp_androidapp

Is deze groot genoeg voor 4 personen?

Voor een dagelijkse portie wel.  Maar van erwtensoep en goulash ed maak ik vaak hele voorraden die ik invries, dus als je ook wilt preppen dan zou ik voor een grotere kiezen. Van die 7 liter gaat ook nog zo'n twee liter af als je de snelkookfunctie gebruikt omdat ie ruimte nodig heeft om op druk te komen.

Wat iemand hierboven zegt van dat smaakverlies herken ik niet. Omdat de pot hermetisch afgesloten is, onstaat er geen vochtverlies en droogt vlees niet uit. Bepaalde gerechten moet je wel iets anders bereiden. Zo begon ik vroeger een hachee  met een roux van het vlees en de uien, maar dan bouwt ie geen druk op. Dus nu bind ik het pas als het klaar is, tegenwoordig gooi ik er brokken peperkoeken en laat ik 'm nog even slowcooken .

Voordeel van die instant pot boven een crockpot is dat je het vlees eerst wel aanbraden met de saute stand. En die timer vind ik super, ik heb het ding aangeschaft nadat ik een dure Fissler snelkookpan naar de eeuwige kookvelden heb geholpen.

kenfan schreef op 21-12-2022 om 13:53:

[..]

Voor een dagelijkse portie wel. Maar van erwtensoep en goulash ed maak ik vaak hele voorraden die ik invries, dus als je ook wilt preppen dan zou ik voor een grotere kiezen. Van die 7 liter gaat ook nog zo'n twee liter af als je de snelkookfunctie gebruikt omdat ie ruimte nodig heeft om op druk te komen.

Wat iemand hierboven zegt van dat smaakverlies herken ik niet. Omdat de pot hermetisch afgesloten is, onstaat er geen vochtverlies en droogt vlees niet uit. Bepaalde gerechten moet je wel iets anders bereiden. Zo begon ik vroeger een hachee met een roux van het vlees en de uien, maar dan bouwt ie geen druk op. Dus nu bind ik het pas als het klaar is, tegenwoordig gooi ik er brokken peperkoeken en laat ik 'm nog even slowcooken .

Voordeel van die instant pot boven een crockpot is dat je het vlees eerst wel aanbraden met de saute stand. En die timer vind ik super, ik heb het ding aangeschaft nadat ik een dure Fissler snelkookpan naar de eeuwige kookvelden heb geholpen.

Crockpot heeft ook een sauté stand. 
Het enige verschil dat ik zie is dat de instant pot een “porridge” stand heeft. Voor een pap-liefhebber is dat wel een gemis denk ik. 

Ik heb een ninja foodi. Pressure/instant, slowcook, fryer (en nog meer functies, maar dit zijn de voornaamste voor mij).
Wordt dagelijks gebruikt. Gisteren in 10 minuutjes hutspot gemaakt.
Andere dagen gooien we hem ' s ochtends vol en zetten we hem om slowcook zodat we 's avonds na het werk aan kunnen schuiven.
De fryer en bak functies werken dusdanig goed dat we de oven de deur uit hebben gedaan, waardoor het apparaat geen extra ruimte inneemt. 

bij Lidl online hebben ze een multi cooker die lijkt op de Intant pot, weet iemand of die goed is? Is nogal wat goedkoper..

DiePien schreef op 21-12-2022 om 16:50:

bij Lidl online hebben ze een multi cooker die lijkt op de Intant pot, weet iemand of die goed is? Is nogal wat goedkoper..

DIe lijkt heel erg op de IP die ik 7 jaar geleden gekocht heb. Inclusief de rvs binnenpot en de bijbehorende accessoires. Dat zou ik wel aandurven . Sterker nog, ik kom in de verleiding er ook een aan te schaffen. Kan ik de rode kool en de hachee tegelijk maken in plaats van achter elkaar.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.