Eten Eten

Eten

Koolhydraatbeperkt combineren met gezin

Mijn diëtiste adviseerde mij minder koolhydraten te gaan eten en veel meer eiwitten. Ik heb alleen geen idee hoe ik dit goed kan combineren met mijn gezin met drie actieve pubermeiden (of in het gezin van mijn vriend waar ik ook veel ben). 

Het gaat dan met name om de avondmaaltijden. Overdag lukt het nog wel. 


Ik kook voor twee, zoon en mijzelf. Groente en vlees/vis zijn koolhydraatarm dus dat eten wij allebei. Voor hem volkorenpasta, zilvervliesrijst of aardappels. Voor mij bloemkookrijst of courgettepasta of gewoon niets erbij. 
Was even puzzelen maar is eigenlijk niet zo ingewikkeld. 

Het boekje "koolhydraatarm eten. Zó doe je dat" van Marry Barnhoorn kan ik aanbevelen. 

Voor jezelf alleen een goed stuk vlees of vis met een royale portie groente en de aardappelen/rijst/pasta niet voor jezelf opscheppen.

En met uit eten hetzelfde verhaal. Ik vraag meestal wat extra groenten ipv de patatjes. Een goede hamburger zónder broodje is ook lekker, uit eten of zelfgemaakt. 
En gaandeweg leer je vanzelf. 

Als je gaat uit eten gewoon lekker genieten van de frietjes bij je vlees of vis en eventueel smiddags al een excuursalade eten.

MRI

MRI

30-06-2022 om 22:34

Kijk op de facebookgroep ´koolhydraatarme levensstijl´

ik heb ook vroeger gehad dat ik schommelde met mijn  gewicht. Heb een tijdje KHA geleefd en de kilo's gingen er echt wel af en dat was mijn doel  Echt lekker eten deed ik in die tijd niet want ik mistte zo de koolhydraten dus was voor mij niet om vol te houden, 

De koolhydraten kun je toch altijd apart koken. 

Ik kookte toen apart voor mezelf. Dan maakte ik voor mijn man en zoon wel nasi, bami, of pasta en bakte nog steeds elke week verse friet. 

Ik vind het juist een redelijk makkelijk dieet om te combineren met huisgenoten die wel koolhydraten eten.
Voor mezelf zorg ik dan voor een tweede soort groente of een bak rauwkost erbij of een gekookt of gebakken ei. En dan laat ik de rijst, aardappels of spaghetti gewoon staan.
Bijvoorbeeld, gezin eet wokschotel van kip & groente met rijst, ik eet wokschotel met wat komkommer en gekookt ei. Gezin eet spaghetti met bolognesesaus, ik eet gebakken courgette met bolognesesaus. Gezin eet broodje hamburger met salade en aardappelschijfjes, ik eet 2 hamburgers (zonder broodje) met salade.
Nou ja, zoiets dus. Kwestie van iets niet nemen en extra groente ervoor in de plaats dus. 
Waar in de praktijk overigens ook de rest van het gezin vaak van mee eet, dus die krijgen ook nog ongemerkt wat extra groente binnen, altijd fijn. 

SuzyQFive

SuzyQFive

01-07-2022 om 09:46 Topicstarter

Ik vind het soms gewoon lastig bedenken. Ik heb heel weinig energie door allerlei aandoeningen 😅. Dan sta ik gisteren in mijn digitale winkel en kan ik het gewoon even niet bedenken. De dietiste zou een weekmenu opsturen maar heeft dat niet gedaan. Boodschappen doen mag ik zelf nu niet doen ivm kleine ingreep (mag niet tillen) dus wilde wel graag de boodschappen bestellen (is sowieso al een uitdaging voor me). 

In het begin vond ik boodschappen bestellen erg vermoeiend maar als je het vaker doet, wordt het makkelijker.

Als je alles wat van tarwemeel of -bloem is gemaakt achterwege laat kom je al een heel eind. Het beetje zetmeel wat gebruikt wordt om te binden is te verwaarlozen.

Als je strikter wil doen dan ook de aardappelen maar dat is best jammer want je eet daar toch het hele product van, terwijl graan of zetmeel nogal bewerkt is om lekkerder te worden gemaakt.

Ik heb er overigens niet zo'n zicht op wat mensen eten maar als ik zie wat de producten zijn die mensen in de supermarkt in grote hoeveelheden kopen, heel anders dan ik.

als het gaat om gewichtsverlies en je eet wel graag aardappelen: koken en laten afkoelen zorgt voor resistent zetmeel. 

Dorestad schreef op 01-07-2022 om 13:08:

als het gaat om gewichtsverlies en je eet wel graag aardappelen: koken en laten afkoelen zorgt voor resistent zetmeel.

Ja en die kan je dan bakken.

rionyriony schreef op 01-07-2022 om 13:15:

[..]

Ja en die kan je dan bakken.

Klopt. Of aardappelsalade 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.