Eten Eten

Eten

Koken met oude wijn

Hallo allemaal,

Ik wil vanavond een gerecht maken met witte wijn. Ik heb nog een fles in de koelkast staan die een kleine twee weken geleden is geopend. Wat denken jullie, kan ik deze nog gebruiken? Kun je koken met wat oudere wijn?

Peiling

Wat kan ik het beste doen?
47 stemmen
81%
19%

Witte wijn wordt niet zo snel zuur, neem gewoon een slok

Vaak is oude wijn zurig geworden. Witte wijn gebruik ik dan als zuurtje in gerechten waar normaal citroensap of wijnazijn in gaat. Rode wijn gaat bij het stoofvlees.

Vetplantje

Vetplantje

15-04-2022 om 15:23 Topicstarter

Het is trouwens voor bij de mosselen, ik moet er wel aardig wat van gebruiken. Ik weet niet of dat nog invloed heeft…

Ik zou toch nieuwe halen. Wijn die 2 weken open is daar is het beste wel vanaf.

Vetplantje schreef op 15-04-2022 om 15:23:

Het is trouwens voor bij de mosselen, ik moet er wel aardig wat van gebruiken. Ik weet niet of dat nog invloed heeft…

als het is om enkel de mosselen gaar te stoven dan zou ik de wijn wel durven gebruiken. (En een nieuwe opentrekken voor erbij.)

als het kookvocht van de mosselen (en dus ook daarin de oude wijn) gebruikt gaat worden als basis voor een bijpassende saus zou ik een nieuwe fles opentrekken. Uiteindelijk geeft wijn smaak af aan het eten.

Vetplantje

Vetplantje

15-04-2022 om 16:15 Topicstarter

Tona schreef op 15-04-2022 om 15:53:

[..]

als het is om enkel de mosselen gaar te stoven dan zou ik de wijn wel durven gebruiken. (En een nieuwe opentrekken voor erbij.)

als het kookvocht van de mosselen (en dus ook daarin de oude wijn) gebruikt gaat worden als basis voor een bijpassende saus zou ik een nieuwe fles opentrekken. Uiteindelijk geeft wijn smaak af aan het eten.


Inderdaad dat bovenste! Jullie zijn vrij eensgezind dus ik durf het er wel op te wagen  

Wijn van een week oud dat zou ik nog wel drinken of ermee koken maar 2 weken vind ik te lang.

Gewoon even proeven maar ik denk niet dat het een probleem is. Ik vries restjes wijn wel eens in om er later mee te koken en dat gaat altijd goed.

SpiritedMagpie74

SpiritedMagpie74

15-04-2022 om 17:08

Tip van Chef Jean Pierre (volg ik op dit moment op YouTube):
Don't use wine, you are not willing to drink.
(gebruik geen wijn, dat je niet zou drinken uit een glas)

Wijn wordt er echt niet beter op, als je er mee gaat koken.
Een nieuwe fles dus. Hoe lekkerder de wijn die je gebruikt, hoe lekkerder de mosselen worden.

SpiritedMagpie74

SpiritedMagpie74

15-04-2022 om 17:10

Ik gooi elke wijn weg, als het langer dan 2 dagen open staat (wat overigens maar zelden gebeurd). Wit word zuur en rood wordt tanine-trekkend bitter.

kan prima, ik drink zelf geen wijn. Maar als ergens dan 100 ml wijn bij moet koop ik zo'n klein halve liter flesje. Als dat dan een week ofzo later weer moet, gebruik ik gerust weer dat flesje. Liever vries ik het in, dat schijnt beter te zijn, maar soms vergeet ik dat of is de vriezer vol 😅

Witte wijn kan wel na twee weken hoor.

Oh  Ik drink gerust wijn wat al 2 weken open is. Wel gekoeld  Dus ik heb geantwoord dat je deze wijn nog wel kan gebruiken. De smaak gaat iets achteruit misschien (wat vlakker) maar ik vind dat geen ramp   

Net ideaal om hem te gebruiken om te koken. Is hij ineens op.

En jep, witte wijn die afgesloten is drink ik nog rustig op na 2 weken. Of ik proef hem alleszins nog.
Een fles zonder kurk of stop ... die is meestal slecht.

Ik vind het altijd zo zielig als dieren levend gekookt worden

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.