Eten Eten

Eten

Ja/Nee Biologisch Keurmerk

Eten jullie biologische producten of enkel reguliere producten. Hoe belangrijk of onbelangrijk is dit en waarom?

Peiling

Biologisch eten met keurmerk?

Maximaal 2 antwoorden.

49 stemmen
63%
37%

Campanula

Campanula

10-05-2024 om 08:07 Topicstarter

Ik eet 70% biologisch. Niet alles is biologisch te krijgen. Probeer ook op het eko keurmerk te letten. Voor mij is het belangrijk om eerlijkere en schonere voedselproductie groter te laten worden. Goed voor dier, grond en mens. Jammer dat het duurder is.

Ik probeer er ook voor te kiezen, maar ga er niet altijd voor omfietsen. Landbouw zonder bestrijdingsmiddelen, dat moet ondersteund worden. Landbouw Mlmet bestrijdingsmiddelen krijgt al genoeg subsidie. En aangezien mijn inkomen toereikend is, koop ik het als ik de keuze heb.

Ik heb ja gestemd. Ik eet lang niet alle groente en fruit biologisch maar wel zoveel mogelijk.
Vlees eten wij maar twee keer per week (rund en kip) en uitsluitend biologisch. Dit doen we vanwege diervriendelijkheid (voor zover vlees eten diervriendelijk genoemd kan worden, ik weet het). Vleeswaren zelden of nooit. Zuivel ook altijd biologisch om dezelfde reden. De helft vervangen we door plantaardige alternatieven.

Vooral bij groenten, vlees, kaas, thee en wijn let ik erop. In mijn woonplaats is elke week een biomarkt en daar ga ik regelmatig heen. Soms vind ik het prijs verschil te groot. Als iemand een goede tip heeft voor betaalbare bio koffie bonen hoor ik het graag. 

Campanula

Campanula

10-05-2024 om 08:35 Topicstarter

Auwereel schreef op 10-05-2024 om 08:17:

Ik probeer er ook voor te kiezen, maar ga er niet altijd voor omfietsen. Landbouw zonder bestrijdingsmiddelen, dat moet ondersteund worden. Landbouw Mlmet bestrijdingsmiddelen krijgt al genoeg subsidie. En aangezien mijn inkomen toereikend is, koop ik het als ik de keuze heb.

Ik ook niet. Voel mij dan soms een luie idealist, maar vind eigenlijk dat de industrie sneller moet omschakelen. De prijs van biologisch eten is niet te hoog, de prijs van regulier eten is eerder te goedkoop.

Nee hier niks meer dat ik bewust biologisch koop. Ik vind de smaak vaak tegenvallen. Waterige kip,  slappe komkommers.
Dan heb ik liever de slappe hap voor "normale" prijzen. En ik hoop nog steeds dat de boer ook normale prijzen gaat krijgen voor zijn producten.  De grootgrutters verdienen weet meer aan dan de boeren. 

Hangt er echt vanaf waar je het koopt, bij Jumbo is vaak alle groente, bio en niet-bio, "mwoah" van kwaliteit en dan beschimmelt bio ook sneller. Maar Ekoplaza, Odin en vergelijkbare zaken vind ik groente en fruit prima smaken (van vlees heb ik geen verstand.).
Alleen, Jumbo is voor mij minder dan 5 minuten lopen, natuurvoedingswinkels minstens 15 min fietsen. Dus dat doe ik 1x in de week, en eerlijk gezegd, ook met mijn goede inkomen, schrik ik daar wel eens van de prijzen, maar ik let ook nooit op wat ik uit het schap pak.

Nee, ik koop nooit biologisch. Ik had ooit eens een biologische komkommer omdat de 'gewone' op waren. Het was waterig en er zat geen smaak aan. Biologisch is ook veel duurder. Ik ben toch al veel geld kwijt aan boodschappen dus ik ga niet nog meer geld uitgeven.

OnherkenbaarAnoniem schreef op 10-05-2024 om 08:45:

Nee hier niks meer dat ik bewust biologisch koop. Ik vind de smaak vaak tegenvallen. Waterige kip, slappe komkommers.
Dan heb ik liever de slappe hap voor "normale" prijzen. En ik hoop nog steeds dat de boer ook normale prijzen gaat krijgen voor zijn producten. De grootgrutters verdienen weet meer aan dan de boeren.

Wij kopen nooit kip in de supermarkt. Altijd van een biologische kippenboerderij. Deze kip wordt bevroren aangeleverd bij een biologische boerderij hier in de buurt. Ik koop 4 pakken kipfilet per maand (grote filets, eten wij met 2 man van) niet waterig, integendeel. Een biologische komkommer vind ik juist beduidend beter smaken en eet ik met schil.

Herfstappeltaart schreef op 10-05-2024 om 09:21:

[..]

Wij kopen nooit kip in de supermarkt. Altijd van een biologische kippenboerderij. Deze kip wordt bevroren aangeleverd bij een biologische boerderij hier in de buurt. Ik koop 4 pakken kipfilet per maand (grote filets, eten wij met 2 man van) niet waterig, integendeel. Een biologische komkommer vind ik juist beduidend beter smaken en eet ik met schil.

Ik moet het hier doen met wat de supermarkt te bieden heeft.  Ons dorp heeft nog een slager en een poelier maar daar is de kwaliteit ook vaak bedroevend. Ik zou graag wat meer betalen voor echt goede kipfilet of runderlappen maar als de kwaliteit vergelijkbaar is met de producten in de supermarkt dan kijk ik naar mijn saldo op de bankrekening. En dorp verderop zit nog een goede slager maar dat red ik fysiek niet om daar meerdere keren per week heen te fietsen. 

Ja, ik koop biologisch omdat ik het heel belangrijk vind dat de boeren gaan omschakelen en dat doen ze niet als er geen klanten zijn. Kip of het ei-situatie: mensen willen het niet kopen als het slecht beschikbaar is en/of vele malen duurder (voor dezelfde of mindere kwaliteit).

Ik heb een documentaire gezien van Zembla over een boer die biologisch wilde gaan boeren, echter kreeg hij de financiering niet rond bij de Rabo. Argument: de afzetmarkt. Ja, zo komen we er nooit. 


Wat persoonlijke motivatie betreft: ik wil graag minder gifstoffen, antibiotica en dergelijke binnen krijgen. Wat je vroeger als ‘regulier’ kocht, is nu ‘biologisch’ voor dezelfde kwaliteit.

De boeren bedrijven zijn enorm opgeschaald, en de prijzen zijn verlaagd. De kosten voor de natuur zijn echter astronomisch. De grond is verarmd. Er zitten geen wormen meer in. Geen bodemleven. Geen vogels (zwaluwen) meer rond een boerderij is een teken van een vergiftigd en uitgemergeld land. https://bnnvara.nl/videos/556722

Alles waar een dier aan te pas is gekomen, eet ik biologisch. Maar wel alleen in de reguliere supermarkt. Gedeeltelijk door luiheid, gedeeltelijk omdat daar de echte grote verandering vandaan moet komen en ik heb dus wil laten zien dat er geld te verdienen valt met biologisch. 

Groente en fruit kijk een beetje per keer. De biologische tomaten vind ik veel lekkerder dan gewone, dus kies ik daarom. 

nee ik koop weinig biologisch. Vindt het erg duur. En ik proef het niet. Vlees idem en ik eet ook niet minder vlees. Eigenlijk dagelijks. Geen tot weinig varkensvlees trouwens.
En ik eet mss wel biologisch, alleen staat er dan geen stickertje op. Want daar moet de boer ook weer voor betalen, terwijl ze er al zo weinig voor krijgen. 

Zoveel mogelijk, zoveel als ik me kan veroorloven financieel, maar vlees/vis in ieder geval. Dat is dan max. 3 x per week, alle andere dagen eet ik vegetarisch.

Alleen als het goedkoper is of toevallig in de aanbieding, verder niet. Net als Watertoren vind ik de boodschappen al duur genoeg en ik kies ik gewoon voor de goedkoopste optie. (We doen ook vrijwel al onze boodschappen bij de supermarkten in het dorp, niet bij de bakker, slager, etc).

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.