Eten Eten

Eten

Gluten en lactosevrij

Voor een babyshower hebben we allemaal de opdracht om iets lekkers te maken. Zoet, hartig, kan alle kanten op. Echter moet het gluten en lactosevrij zijn. Hebben jullie leuke aanraders?


Ik ben groot fan van deze brownies op basis van zwarte bonen. In plaats van de gewone boter gebruik ik dan vegan boter(gewoon bij de Albert Heijn) en als je geen zin hebt om kokosbloesemsuiker te gebruiken is gewone suiker ook prima. De structuur is heerlijk!
https://www.groenevrouw.nl/blog/zwartebonenbrownie

Oh en je kunt ook een blondie variant maken met ipv zwarte bonen witte bonen en vanille-extract. Een swirl van die twee is ook leuk een feestelijk. Veel plezier!

Chocomousse, alleen lactosevrije room gebruiken.

Pizza, pannenkoeken, bruschetta, hangop met fruit, hapjes van bladerdeeg zoals appelflap of juist de hartige kant op met wat groenten en/of gehakt.

Bij brownies loop je wel een grote kans dat iemand anders ze ook meeneemt, want bij glutenvrij is dat in de praktijk kennelijk een heel voor de hand liggende optie - ik krijg ze echt heel vaak voorgezet 😀

Glutenvrij waarvoor je geen exotische ingrediënten in huis hoeft te halen die je daarna nooit meer gebruikt (xanthaamgom, psylliumvezel etc) en ook prima lactosevrij: macarons of kokosmacronen.  In de categorie hartig: nachos (wel even checken dat je niet net een glutenhoudende zak hebt) met nachos kan ook goed gluten- en lactosevrij.  

Ellori schreef op 18-02-2024 om 12:24:

Pizza, pannenkoeken, bruschetta, hangop met fruit, hapjes van bladerdeeg zoals appelflap of juist de hartige kant op met wat groenten en/of gehakt.

Glutenvrij bladerdeeg is wel echt minder lekker dan gewoon, vind ik. 

Je hebt van Schär hele goede glutenvrije meel (kuchen und kekse) en gewoon een alternatief voor melk gebruiken. Kun je alles mee bakken wat je wilt.

Koekie1980

Koekie1980

18-02-2024 om 13:16 Topicstarter

Agen schreef op 18-02-2024 om 12:41:

Bij brownies loop je wel een grote kans dat iemand anders ze ook meeneemt, want bij glutenvrij is dat in de praktijk kennelijk een heel voor de hand liggende optie - ik krijg ze echt heel vaak voorgezet 😀

We zetten in een groepsapp wat iedereen maakt dus al jullie goeie ideeën wil ik daar ook in plaatsen ter inspiratie voor de rest.

 Ik hou van koken, bakken doe ik minder. Maar gluten en lactosevrij, daar hebben we allemaal 0 ervaring mee .

Agen schreef op 18-02-2024 om 12:42:

[..]

Glutenvrij bladerdeeg is wel echt minder lekker dan gewoon, vind ik.

Bijna alles is glutenvrij minder lekker want gluten hebben echt wel een functie in de textuur beleving en daarmee in je smaakbeleving. 

Kokosmakronen? Van opgeklopt eiwit met suiker en gemalen kokos. Of met amendelmeel voor macarons.

Ysenda schreef op 18-02-2024 om 13:19:

[..]

Bijna alles is glutenvrij minder lekker want gluten hebben echt wel een functie in de textuur beleving en daarmee in je smaakbeleving.

Helemaal waar.  Er zijn best veel hapjes van nature glutenvrij, dan heb je dat probleem niet. 

Agen schreef op 18-02-2024 om 13:34:

[..]

Helemaal waar. Er zijn best veel hapjes van nature glutenvrij, dan heb je dat probleem niet.

Je krijgt het inderdaad meestal zelf niet zo lekker als van een bakker. En er zijn inmiddels vele bakkerijen met glutenvrije lekkernijen. 

ToetieToover schreef op 18-02-2024 om 13:45:

[..]

Je krijgt het inderdaad meestal zelf niet zo lekker als van een bakker. En er zijn inmiddels vele bakkerijen met glutenvrije lekkernijen.

Grappig, ik vind glutenvrije bakkers vaak juist een beetje tegenvallen, en maak liever dingen zelf. Maar vaak met lactose, en dat kan voor dit feestje weer niet.  

Agen schreef op 18-02-2024 om 12:41:

Bij brownies loop je wel een grote kans dat iemand anders ze ook meeneemt, want bij glutenvrij is dat in de praktijk kennelijk een heel voor de hand liggende optie - ik krijg ze echt heel vaak voorgezet 😀

Glutenvrij waarvoor je geen exotische ingrediënten in huis hoeft te halen die je daarna nooit meer gebruikt (xanthaamgom, psylliumvezel etc) en ook prima lactosevrij: macarons of kokosmacronen. In de categorie hartig: nachos (wel even checken dat je niet net een glutenhoudende zak hebt) met nachos kan ook goed gluten- en lactosevrij.

Haha is dat zo? Er wordt duidelijk niet genoeg voor mij gekookt door anderen. Ik krijg hier in de buurt vaak erg goed erg goedbedoelde overpriced dingen van de ekosupermarkt en dat vind ik altijd jammer en zonde van andermans geld omdat het vaak naar zand smaakt. Macarons zijn  wel een erg leuk idee, maak jij die helemaal zelf, of is dat veel minder ingewikkeld dan ik denk?

https://nutritionstripped.com/raw-avocado-lime-tart/

Dit is ook enorm lekker trouwens, heb dit een paar keer gemaakt en iedereen, glutenvrij of niet, was enthousiast.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.