Eten Eten

Eten

Brood bakken

Wie bakt zijn/haar eigen brood?  

Ik overweeg de aanschaf van een broodbakmachine, lijkt mij zo heerlijk dat vers gebakken brood! Iemand wellicht tips? Welke broodbakmachine heb jij? Hoe bewaar je het brood (ik denk ook aan invriezen, maar waar in dan?)? 

Wellicht kunnen we nog lekkere recepten uitwisselen. Ik ben benieuwd!


Ja, ik.

Ik zou er eerst eentje tweedehands kopen om te kijken of je het wat vindt.

Wij bakken bijna dagelijks. We zetten de timer op een uur voordat we het willen eten.
En daarna doen we de overgebleven boterhammen per 3 ongeveer in een boterhamzakje om direct in te vriezer.

We gebruiken een standaard recept uit de handleiding en kopen alles bij de supermarkt behalve de droge gist   dat kopen we online.

Een snijmachine is op termijn ook handig.

Wij hebben er ook een. Man bakt meestal 1 brood in het weekend ( ik eet er af en toe maar  1 snee van). 
Hij had zijn broodmix online  besteld, weet zo even niet waar en hij slaapt nog.
Ik vind het lekker zodra het klaar is maar een dag later al minder lekker. Ik eet doordeweeks geen brood maar toen ik dat nog wel deed vond ik het onhandig brood om mee te nemen. 

Wat let je om van een pak broodmeel je brood zelf te bakken? Het simpelste is het vloerbrood. Het deeg moet lekker zacht zijn, zo zacht dat het kneden niet bepaald zwaar is. Het pak geeft niet altijd de juiste hoeveelheden aan. 

Je maakt een mooie creatie op een bakblik, een vlecht of wat inkepingen, rijzen, bakken en eten maar. En maak vooral je notities want je vergeet snel hoeveel gram vocht je hebt gebruikt.

Ik bak al meer dan 20 jaar een paar keer per week met Panasonic broodbakmachines. Een ander merk zou ik niet overwegen.

Houd in het begin een logboek bij van wat je hebt gebruikt en wat het reultaat was. Vaak moet je bijvoorbeeld minder water gebruiken. Al doende leert men.

Wij hebben de Inventum BM95, maar die is er uit volgens mij. Kwam als beste uit veel testen. En omdat we nog niet wisten of het een blijvertje zou zijn, wilde ik niet meteen een hele dure machine aanschaffen ook. We bakken nu momenteel weer weinig, maar hebben ook periodes dat we wekelijks bakken.
Wij halen meel bij een molen hier vlakbij. Daar staat op het pakje wat er nog bij moet aan water, gist, boter, zout enz. We hebben een keukenweegschaal gekocht ook en zo’n lepel-weegschaal voor echt kleine hoeveelheden. Hou geen boekje of notities bij, de hoeveelheden op die verpakkingen kloppen altijd goed. We hebben ook wel eens Broodmix uit de supermarkt ofzo, maar van de molen is wel lekkerder. Ik zet hem soms ‘s nachts aan op de timer, zodat hij in de ochtend klaar is.
Bewaren doe ik in een speciale broodzak van broodnodig.
https://www.broodnodig.store/collections/broodzakken

hierin blijft het een dag of 2-3 lekker. Had voorheen een stoffen zak, maar daarin werd het toch gewoon hard binnen een dag. Het lekkerst vind ik krentenbrood en Italiaans brood. Maar gewoon een volkorenbrood ofzo is ook prima

Ik heb ook een broodbakmachine maak gebruik hem al heel lang niet meer. Op de dag zelf vond ik het brood heel lekker maar de dag erna niet meer. Invriezen vond ik ook geen succes.

Bij mijn dichtstbijzijnde kringloopwinkel staan de broodbakmachines in rijen opgesteld. Dat zegt veel denk ik 

Ik bak zelf regelmatig brood, maar altijd 'from scratch' en met de hand. Prima resultaat na een aantal keer oefenen. Je moet een beetje handigheid krijgen in de verhouding meel en vocht, dat verschilt vaak ook per meelsoort. En elke oven werkt anders, dus één goed broodrecept is niet te geven. 

Het makkelijkst is een sodabrood, dat hoef je vrijwel niet te kneden. En het hoeft niet twee keer te rijzen. Win-win! 
https://www.volkskrant.nl/beter-leven/een-zalig-zacht-sodabrood-naar-moeders-recept~ba17462d/

Ik bewaar het in katoenen zakken in de diepvries. Daarin blijft het nog een week of twee lekker, daarna vriesdroogt het wat. 

Ik vind broodmixen van Grutterij Molen de Hoop erg lekker. De koolhydraatarme is echt heel lekker. Brioche ook.

Ik heb een paar jaar terug regelmatig brood gebakken maar op de 1 of andere manier komt het er maar niet van om het weer vaker te doen. Dus het blijft bij af en toe bakken. Ik vond het volkorenbrood wat ik zelf maakte ook niet zo lekker uit de diepvries. Moet toch maar weer eens gaan proberen of het mij wel een keer gaat lukken om een brood te bakken wat lekker is als je het bewaard in de vriezer.

Als tip wil ik geven dat de boeken van Robert van Beckhoven heel fijn zijn. ( Het volkorenbroodrecept wat ik eerder gebruiken was niet van hem, binnenkort ga ik zijn recept eens proberen). Goede duidelijke recepten vind ik. Zijn kerststol is echt superlekker.

En op internet zijn de recepten van Levine ook fijn. Haar stokbrood is heel gemakkelijk en erg lekker. Past niet in je broodbakmachine maar voor de liefhebber zal ik de link delen.

https://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2013/08/stokbrood-2.html?m=1

SpiritedMagpie74

SpiritedMagpie74

31-10-2023 om 11:12

Ik heb die van LIDL, maar die staat stof te happen... 
Hij doet het an sich prima, maar ik bak/kneed tegenwoordig liever brood gewoon zelf en op een bakplaat.

Ik weet niet waar je woont, maar in principe mag je 'm zo hebben.

Ik bak al jaren al ons brood zelf. Ik laat het de bbm kneden maar bak het af in een vorm in de oven. Met de snijmachine snij ik het en dan gaat het zo de vriezer in. Het recept dat ik gebruik is deze: https://eenvoudigleven.blogspot.com/2013/11/brood.html.

Daddy_gijs schreef op 31-10-2023 om 11:12:

Ik heb die van LIDL, maar die staat stof te happen...
Hij doet het an sich prima, maar ik bak/kneed tegenwoordig liever brood gewoon zelf en op een bakplaat.

Ik weet niet waar je woont, maar in principe mag je 'm zo hebben.

Ja kneden is zo klaar en dan is het makkelijk zelf aan te passen terwijl je bezig bent. Anders dan in een machine vermoed ik, tenzij je die af en toe open kan maken en dan erin graaien.

Ik eet zelden meer brood omdat ik er zo'n honger van krijg. Ik bakte vaak kaas-hambroodjes. Een enkele keer doe ik het nog wel. Omdat ik ongeduldig ben gooi ik er extra veel gist in; dan zijn ze binnen een halfuur genoeg gerezen.

Vroeger had ik een broodbakmachine, maar die kneedde niet goed genoeg door. Als ik nu brood bak, maak ik een rustiek vloerbrood op de plaat. Ik vind de broodmixen van de aldi erg lekker, die is helaas verhuisd. Dus nu gebruik ik gewone volkorenbloem, droge gist en water. Stiekem een te ruime snuf zout, maar het brood is dan echt lekkerder.

Schommelstoel schreef op 31-10-2023 om 10:02:

Bij mijn dichtstbijzijnde kringloopwinkel staan de broodbakmachines in rijen opgesteld. Dat zegt veel denk ik

Ik bak zelf regelmatig brood, maar altijd 'from scratch' en met de hand. Prima resultaat na een aantal keer oefenen. Je moet een beetje handigheid krijgen in de verhouding meel en vocht, dat verschilt vaak ook per meelsoort. En elke oven werkt anders, dus één goed broodrecept is niet te geven.

Het makkelijkst is een sodabrood, dat hoef je vrijwel niet te kneden. En het hoeft niet twee keer te rijzen. Win-win!
https://www.volkskrant.nl/beter-leven/een-zalig-zacht-sodabrood-naar-moeders-recept~ba17462d/

Ik bewaar het in katoenen zakken in de diepvries. Daarin blijft het nog een week of twee lekker, daarna vriesdroogt het wat.

Dit is zowat de beste tip die ik ben tegengekomen, zowel qua bereiding als qua bewaring. 
Heb zelf thuis broodgebakken, maar eigenlijk heb ik daar het geduld niet voor. Op de tijd (met rusttijden) dat het thuis kost om twee broden te bakken (maximum voor de oven), bakte ik er in de bakkerij 150. 
Misschien is het wel beter dat ik weer zelf begin te bakken, want het brood in de winkels smaakt me amper. 

Geen tips voor een broodbakmachine, maar als je het met de hand maakt: neem je tijd, laat het gist zijn werk doen om de smaak te leveren en je hoort aan een brood wanneer het gebakken is door op de onderzijde te kloppen en je een hol geluid hoort.

BlairW schreef op 31-10-2023 om 09:03:

Wij 

BlairW schreef op 31-10-2023 om 09:03:

Wij hebben de Inventum BM95, maar die is er uit volgens mij. Kwam als beste uit veel testen. En omdat we nog niet wisten of het een blijvertje zou zijn, wilde ik niet meteen een hele dure machine aanschaffen ook. We bakken nu momenteel weer weinig, maar hebben ook periodes dat we wekelijks bakken.
Wij halen meel bij een molen hier vlakbij. Daar staat op het pakje wat er nog bij moet aan water, gist, boter, zout enz. We hebben een keukenweegschaal gekocht ook en zo’n lepel-weegschaal voor echt kleine hoeveelheden. Hou geen boekje of notities bij, de hoeveelheden op die verpakkingen kloppen altijd goed. We hebben ook wel eens Broodmix uit de supermarkt ofzo, maar van de molen is wel lekkerder. Ik zet hem soms ‘s nachts aan op de timer, zodat hij in de ochtend klaar is.
Bewaren doe ik in een speciale broodzak van broodnodig.
https://www.broodnodig.store/collections/broodzakken

hierin blijft het een dag of 2-3 lekker. Had voorheen een stoffen zak, maar daarin werd het toch gewoon hard binnen een dag. Het lekkerst vind ik krentenbrood en Italiaans brood. Maar gewoon een volkorenbrood ofzo is ook prima

Ik heb 'm ook en bevalt goed. Hij is nog wel te koop hoor (voor een mooie prijs!): https://www.coolblue.nl/product/572528/inventum-bm55.html?utm_term=572528&cmt=c_a%2Ccid_16560080779%2Caid_132071663661%2Ctid_aud-933144999337%3Apla-330562942924%2Cgn_g%2Cd_c&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_content=shopping&gclid=Cj0KCQjwy4KqBhD0ARIsAEbCt6ioXWwJKmIohy0Cv-ld4lYH0J5cMmJzZQ4e-Azp5s_BOoZHmrP7wjEaAhatEALw_wcB

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.