Eten Eten

Eten

Bananenbrood

Gister heb ik een bananenbrood gemaakt met de volgende ingredienten
1 banaan
2 lepels honing
3 eieren
125gr magere yoghurt
Beetje vanille extract
160 gram havermout
100 gram bloem
Beetje bakpoeder

Dit heb ik gemengd en in een cakevorm gedaan
De smaak is op zich wel goed. Hij is alleen erg stevig en bleef erg laag. Nu wil ik het vandaag weer maken, maar wil dan de ingredienten verdubbelen, zodat het brood wat hoger wordt. Misschien erge domme vraag, maar moet het dan net zo lang in de oven?
Hebben jullie misschien ook tips om het iets luchtiger te maken?


Mijn bananenbrood heeft bloem en havermout in de verhouding 1:1 dus je zou er 130 g van beide kunnen maken om te proberen. 

Ik neem 100 van elk en dat met 3 bananen. Meer banaan maakt het minder droog.

Heb je de havermout gemalen?

Een beetje bakpoeder.. wat is een beetje? 

Ik denk dat de hoeveelheid bakpoeder te weinig is. Ik maak bananenbrood met 100g volkorenmeel, 2 rijpe bananen, 2 el yoghurt, 2 el zonnebloemolie, 2 eieren en een half zakje bakpoeder.

De eieren scheiden, de witten stijfkloppen en dan door de overige ingrediënten vouwen kan ook nog helpen om meer lucht te krijgen.

Chipndale

Chipndale

15-10-2025 om 10:02 Topicstarter

dank voor deze tips. Ik zal er evenveel bloem en havermout in doen. De havermout had ik niet gemalen. Kan ik ook nog proberen. Zal er ook wat meer bakpoeder indoen

En meer bananen! Eén banaan is wel erg weinig voor bananenbrood
Niet om m luchtiger te krijgen maar wel voor de smaak.

Is bloem (deels) vervangen door zelfrijzend bakmeel een optie? Geen idee hoor, ik bak nooit bananenbrood, maar ik doe dat weleens bij gewone cake.

afrodite05 schreef op 15-10-2025 om 10:50:

Is bloem (deels) vervangen door zelfrijzend bakmeel een optie? Geen idee hoor, ik bak nooit bananenbrood, maar ik doe dat weleens bij gewone cake.

Heeft de combi bloem met bakpoeder niet hetzelfde effect als zelfrijzend bakmeel? 

Rosehip schreef op 15-10-2025 om 10:44:

En meer bananen! Eén banaan is wel erg weinig voor bananenbrood
Niet om m luchtiger te krijgen maar wel voor de smaak.

Zou je die banaan ook kunnen weglaten? Ik vind bananenbrood altijd heel vies door de weeïge banaansmaak. Door de honing hoeft er volgens mij niets zoets bij.

Ik gebruik het recept van Rutger Bakt, maar dat zijn wel heel andere verhoudingen dan jij gebruikt. Het malen van de havermout doe ik gewoon met de staafmixer als de natte ingredienten er al inzitten. Toevallig ontdekt toen mijn molentje stuk was. Pas op met teveel bakpoeder, dan smaakt je baksel zeepachtig. Ook vies. 

Chipndale

Chipndale

15-10-2025 om 19:09 Topicstarter

MMcGonagall schreef op 15-10-2025 om 17:16:

[..]

Zou je die banaan ook kunnen weglaten? Ik vind bananenbrood altijd heel vies door de weeïge banaansmaak. Door de honing hoeft er volgens mij niets zoets bij.

De banaan erin vind ik juist lekker...heemasl niet weeig.....

Chipndale

Chipndale

15-10-2025 om 19:09 Topicstarter

Citroengraag schreef op 15-10-2025 om 18:56:

Ik gebruik het recept van Rutger Bakt, maar dat zijn wel heel andere verhoudingen dan jij gebruikt. Het malen van de havermout doe ik gewoon met de staafmixer als de natte ingredienten er al inzitten. Toevallig ontdekt toen mijn molentje stuk was. Pas op met teveel bakpoeder, dan smaakt je baksel zeepachtig. Ook vies.

Die ga ik eens opzoeken

Het beste bananenbrood recept ooit | Miljuschka https://share.google/l6HXnNtuWXW1860HS

Ik maak deze nog wel eens. Erg lekker. 

Ik maak altijd deze, maar dan zonder dadels. Erg lekker.
https://uitpaulineskeuken.nl/recept/healthy-bananabread

In een recept kan baking soda staan of bakpoeder.  Dat is niet 1 op 1 uitwisselbaar.  Baking soda gebruik je ALLEEN als er een zure stof als yoghurt of kwark in een recept gaan.  De soda reageert dan met het zuur en vormt koolzuurgas waardoor het baksel rijst. Ongeveer 5 gram per 250 ml zure vloeistof,  als de soda niet verbruikt wordt smaakt je baksel meer of minder naar zeep. 
Als je geen zuur gebruikt kun je beter bakpoeder gebruiken, ook wel bekend onder de merknaam Backin. Een soortgelijke stof zit ook in zelfrijzend bakmeel. 

Voor een luchtiger resultaat van dit bananenbrood zou ik 5 gram bakingdoda gebruiken. 

MMcGonagall schreef op 15-10-2025 om 17:16:

[..]

Zou je die banaan ook kunnen weglaten? Ik vind bananenbrood altijd heel vies door de weeïge banaansmaak. Door de honing hoeft er volgens mij niets zoets bij.

Dit is een grapje neem ik aan? 

Je kunt de banaan vast weglaten, maar dan is het geen bananenbrood meer.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.