Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op

Voel mij een slechte ouder

Hoi allemaal , hopelijk mag ik het plaatsen hier en ben ik geen zuur mama of iemand die uit is op alleen maar discussies. 

Ben een jonge moeder van 22 met een dochtertje van bijna drie, Ana. Op de kinderopvang en ook in de buurt zijn er alleen maar ouders van 30 en ouder, kinderen op de basisschool. Voel mij er niet fijn bij. Weet het niet, heb geen klik met die ouders. Naar activiteiten in het ons dorp, dorpshuis of anders gaan we zelden. Kost vaak geld wat ik niet heb. Ana heeft geen vriendinnetjes. Ik voel me aangekeken als snotneus, een moeder die weet niet wat ze doet. Ana is altijd verkeerd gekleed en in hun ogen slecht verzorgt. Ze is nu eenmaal mager, heeft ze van haar vader. Kan niet verhuizen, woon bij een particulier waar het goedkoop is. Haar vader en mijn ex/vriend is uit beeld. Woon wel in een kindervriendelijke buurt. Op de kinderopvang is er nooit een praatje met andere ouders en zelfs de juf. 

Geroddel van dat ik altijd, tja feest. Iemand die haar kind dumpt bij een slechte dag of totaal geen interesse toont in mijn dochter of andere kinderen. Niet waar, ik werk om ons te onderhouden, moet wel en de kindervang ook ik moet wel om de huur te betalen. Drink al 8 jaar geen alcohol of een feestje, heb er geen geld voor. 

Vorige week, dochter naar apenkooien op het buurthuis. Heb er moeten voor sparen. Zij de grootste lol, zelf word ik geneerd en zit alleen. Voel mij niet welkom. Bij het naar huis gaan, laat ik ook nog eens mijn dochter de verkeerde schoenen en jas aantrekken. Ja sorry, bijna dezelfde witte schoenen en een blauwe jas met stippeltjes. Alleen ander merk en maat. Gisteren merkte ik pas een ander naam in de jas, ik kreeg een preek van die moeder! (
dochter 4 jaar) Bijna beschuldigt van diefstal. En dorp natuurlijk, roddels vliegen eruit. Ook een andere keer had mijn dochtertje een truitje aan van de Wibra op de kinderopvang. Die werd zomaar aan een ander kindje gegeven, die moeder zei van ´ja van mijn dochter´ zij werd gelooft en ik niet. 

Heb zo vaak persoonlijk contact te maken met de anders ouders, met de kinderopvang gepraat maar loop tegen een muur op. De enigste waar ik mee kan praten en ei kwijt kwam is is mijn huisbazin een vrouwtje van 67 zonder kinderen.

Wie heeft er tips wat ik anders kan doen of kan doen.


Kan je vriend je dochter niet wat vaker meenemen naar de creché en activiteiten? 

Mijn moeder kreeg dezelfde opmerkingen op haar 23ste met mij: een kind met een kind. Heb ik zelf nooit wat van gemerkt. 

Zij er helemaal geen jonge moeders in je omgeving? 

Google eens op 'Jonge Mama' + je woonplaats of een stad in de buurt, dan vind je een netwerk van jonge moeders t/m 23. 

Ik was ook jong moeder (18) maar herken je verhaal niet in die mate. Wel dat de aansluiting anders is dan met leeftijdsgenoten, maar dat is ook logisch. 
Ik zou, als je daar wil blijven wonen, contact blijven zoeken. Praatje blijven maken, je niet afzonderen, vraag eens een vriendje te spelen. Qua kleding gewoon overal merkjes inzetten. Kan daar geen misverstand over bestaan. 

Een andere woning is natuurlijk niet makkelijk te vinden maar je krijgt als je niet teveel verdient natuurlijk wel huurtoeslag. 
Als het inderdaad zo is zoals je beschrijft vind ik het zelfs een beetje overkomen als pestgedrag. 

Misschien eens informeren bij de gemeente naar financiële hulp voor clubjes? Geen idee eigenlijk of er gemeentes zijn die clubjes helemaal vergoeden. 
Iets als scouting kan meestal vrij goedkoop. Maar goedkoop kan voor jou ook te duur zijn uiteraard. Soms is het wel mogelijk om met een scoutingvereniging (oid) te gaan praten als je het niet kunt betalen. 
Het kunnen ook andere clubjes zijn natuurlijk maar bij iets als scouting kom je vaker wat meer toegankelijke mensen tegen. 

Ik heb er geen ervaring mee, maar ben zelf een oude moeder (1e met 35 jaar) en voelde me er ook nooit bij horen, dus het gevoel herken ik wel. Weinig aansluiting, een generatie-dingetje waarschijnlijk. Sommige moeders zijn sowieso al geneigd om een ander naar beneden te halen zodat ze er zelf beter op staan. Onzekerheid overschreeuwen, zeg maar. Althans, dat is hoe ik het na de basisschool, dus achteraf, zie.
Koester die lieve 67-jarige vrouw en sta jezelf toe te groeien in je moederrol. Hou van je kind en van jezelf, jij weet hoe het zit, de rest doet er niet toe.
Sterkte!

Wat rot dat je het zo ervaart. Heb je de mogelijkheid om op termijn in een stad te gaan wonen? Daar heb je minder last van geroddel.
En dat van die jas en schoenen, dat kan gewoon gebeuren. Vergissen is menselijk.
Laat je niets aanpraten.

Een iedere ouder doet maar wat of je nu 20 of 30 bent. Het is voor iedereen zoeken en leren. En iedereen laat wel eens een steek vallen, dat hoort erbij. Als je om je kind geeft en grenzen stelt waarbinnen ze de wereld kunnen/mogen ontdekken komt het echt wel goed.

mamaCarolina

mamaCarolina

28-06-2022 om 21:30 Topicstarter

Hoi en avond allemaal, bedankt voor jullie reacties en nu mijn kleine stuiterbal eindelijk op bed ligt antwoorden. 

@Viva-amber Haar vader en nu mijn ex-vriend is uit beeld en ook geen contact meer. Hij ging weg toen ze 1 was. Heb wel een gezocht naar jonge moeders, leuk contact. Maar toch, we wonen alle in ons eigen dorp en dus eiland. Je mist toch de betrokkenheid van ieder. Ooit een keer elkaar ontmoet maar.. tja het is niet de steun die we elk zoeken. En meeste hebben een vriend en zelfs man. Woon in een dorp en allemaal maar dorpen om ons heen. 

@SuzyQFive huurtoeslag krijg ik niet, gelukkig dat mijn huisbazin mij helpt in de huurkosten. Schaam me wel dat ik zo weinig betaal. In het jasje stond een naamlabel, mijn dochters jasje niet. Maar ontdekte het pas bijna 5 dagen later... weer schaam. 

@Pinokkio Scouting is pas vanaf 5 jaar, althans bij ons ander had ik Ane er wel opgedaan. Ze is bijna 3, in Juli  

@Madee bedankt voor je lieve woorden... 

@alhambra in een stad wonen is veel te duur als alleenstaande ouder. Ik verdien nu net genoeg om rond te komen en Ane op apenkooien te doen. De jas en schoenen, ik voel me gewoon schamend erin. Zie een blauwe jas met witte stippen, witte schoenen dus aantrekken. Ik had mijn jas bij me. Ane haar spullen in de kleedkamer. Zag haar spullen niet eens, alleen die spullen. Echt 5 dagen gedragen.. pas gisteren toen ik haar jasje wilde ophangen. Zucht..

Oh, daar had ik over heen gelezen, over haar leeftijd. 
Maar waarom heb je het dan over een gemis aan vriendinnen? Kinderen van 2 hebben meestal geen vriendjes hoor! Ze ziet toch kinderen in de opvang? 

Ik verwacht dat wanneer ze naar de basisschool gaat je contacten zult opdoen op het schoolplein en door speelafspraakjes.

mamaCarolina

mamaCarolina

28-06-2022 om 21:57 Topicstarter

Pinokkio schreef op 28-06-2022 om 21:38:

Oh, daar had ik over heen gelezen, over haar leeftijd.
Maar waarom heb je het dan over een gemis aan vriendinnen? Kinderen van 2 hebben meestal geen vriendjes hoor! Ze ziet toch kinderen in de opvang?

O zie dat ik elk op een bericht kan reageren. Hopelijk gelijk geen spam erop.. Weet het niet. Ben hier nieuw.

Sorry, heb geen ervaring hoe het is het vriendinnetjes op Ane haar leeftijd. Ja ze ziet kinderen op de opvang, altijd zo blij en stuiterend om er naar toe te gaan. Ook dat ze kletst over ieder kind, hahaha elke keer mijn oren. Maar echt vriendinnetjes die ook bij mij thuis komen en met haar spelen, nee. Dat word gewoon tegengehouden, zo ervaar ik het 

mamaCarolina

mamaCarolina

28-06-2022 om 22:00 Topicstarter

alhambra schreef op 28-06-2022 om 21:42:

Ik verwacht dat wanneer ze naar de basisschool gaat je contacten zult opdoen op het schoolplein en door speelafspraakjes.


O zie dat ik elk op een bericht kan reageren. Hopelijk gelijk geen spam erop.. Weet het niet. Ben hier nieuw. 


Hoop het zo Alhambra, dat er een wereld voor ons opengaat. Kijk er echt naar uit maar ja het duurt nog wel een jaar.... Kan snel gaan maar hoop heel lang, lekker genieten van mijn meisje.

2 jaar is ook nog jong hoor voor vriendinnetjes voor je dochter. Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Je dochter komt buiten de deur andere kindjes tegen en dat is nu echt wel genoeg voor haar.
Dorpen kunnen inderdaad erg gesloten zijn, stug zelfs de mensen daar.  Misschien is het op een gegeven makkelijker als je een gezamenlijk model hebt. Samen in de ouderraad op de kleuterschool bijvoorbeeld.  
Geef het de tijd. Je hebt het zo waarschijnlijk ook al heel druk. Volledige zorg voor je dochtertje en financieel alles verzorgen. Focus je lekker op de tijd met je dochtertje. Ze kan later altijd nog uitvliegen. 
Misschien is er wel ergens een kinderboerderij in de buurt waar jullie samen heen kunnen?

Peuters spelen doorgaans op de opvang met elkaar, of in de speeltuin, of met neefjes/nichtjes of met de kinderen van de vrienden van hun ouders. Maar echt vriendschappen zoals dat op de basisschool begint ken ik van die leeftijd niet. Ook clubjes nog niet.
Mijn dochter had nooit speelafspraakjes met kinderen van het kinderdagverblijf en ik geloof ook niet dat dat gebruikelijk was. 
Ze heeft op de crèche contacten met andere kindjes en ze gaat er graag heen. Dat is genoeg. Je hoeft echt niet tegen wil en dank verplicht bevriend te raken met andere ouders. Dat komt of dat komt niet.

Wat vervelend en eenzaam moet jij je voelen zo! Heb je geen contact meer met je ouders ook? Want het klinkt eigenlijk alsof gewoon een familie mist en dat je een soort verbinding zoekt met mensen op een plek die daar niet persé gebruikelijk voor is. Tenminste, mijn ervaring eerder was dat het kinderdagverblijf toch vooral is om je kinderen naartoe te brengen en te halen en het niet persé om vriendschappen te sluiten. Alhoewel helemaal geen praatje met niemand, zelfs niet met de leidsters daar, wel heel schraal klinkt. En hoe weet je dat er over jou geroddeld wordt? Denk je dat of weet je dat zeker? 

Het is waar dat 2, 3 jaar is wel heel jong om al speelafspraakjes te hebben, dat kan nog best goedkomen. Ik heb toen mijn oudste klein was een vriendschap met een andere moeder opgebouwd doordat ik die altijd op dezelfde tijd tegenkwam bij ons in de straat en zij een kindje van dezelfde leeftijd had. Zoiets zou jou ook kunnen gebeuren natuurlijk! Een kinderboerderij zou een leuk idee zijn inderdaad, of misschien gewoon een boerderij die wat schaapjes ofzo heeft lopen, waar je naartoe kunt gaan? 

In mijn woonplaats was er bij het consultatiebureau ook altijd een gratis inloopuurtje voor ouders met kleine kinderen om met elkaar in contact te komen, is er niet zoiets bij jou in de buurt, of zijn alle activiteiten betaald? Vroeger ging ik ook wel eens naar het breicafé, dat kostte me alleen een kopje koffie. 

Misschien is het handig om de naam van je dochter te wissen ivm herkenbaarheid?

Rot dat je je zo alleen voelt als jonge moeder. Dat is helemaal niet fijn. Kom in ieder geval hier maar meeschrijven! Je hoeft natuurlijk niet alleen contacten te hebben met andere moeders. Ik heb ook nog steeds contact met vrienden zonder kinderen. En mijn kinderen zijn inmiddels 16 en 18. Met zo’n jong kind heb je dan wel af en toe oppas nodig. Is er dat? Woon je bijvoorbeeld in de buurt van je ouders? 

En wat betreft je financiën. In heel veel gemeentes en regio’s zit stichting Leergeld. Die helpen ouders met weinig geld om hun kinderen toch leuke dingen te kunnen laten doen, of spullen voor school te kopen. Ik ken zelfs een afdeling die fietsen regelt voor kinderen. Misschien kun je daar eens contact mee opnemen als een activiteit voor je kleine financieel lastig is. Zeker als ze ouder worden, willen ze vaak wel wat meer gaan doen. Het kan dan fijn zijn om een steuntje in de rug te krijgen. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.