Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

16 jarige alleen thuis

Volgende week zijn mijn man en ik met onze jongste dochter in het buitenland. Nou zouden zoon van 16 en de oudste van 22 samen thuis zijn (19 jarige broer woont op kamers bijna 200km verderop)
Maar nu blijkt opeens dat oudste net ook die week naar het buitenland moet voor zijn werk.
Betekent dat de 16 jarige van donderdag ochtend tot maandagochtend alleen thuis zou zijn. Nou is het een verstandige jongen en ziet hij zelf geen enkel probleem (leuk juist!) maar dit lijkt mij toch best lang. Wat zouden jullie doen? 

Peiling

16 jarige 4 nachten alleen thuis?
136 stemmen
59%
37%
4%

Ik zie het probleem niet, zolang de 16-jarige het zelf niet eng vindt. Misschien wil er wel een vriend of vriendin komen logeren voor de gezelligheid?
Onze 16-jarigen gingen met vrienden een week in een huisje, dat ging ook prima. Maar de een is wat zelfstandiger dan de ander.

Is er backup in de buurt voor de zekerheid? Kan hij naar de buren als er bv ineens vervoer nodig is naar de HAP? Als het een kind zonder vrienden is of het ziet het absoluut niet zitten dan zou ik het niet doen. maar als hij er zelf zin in heeft, waarom niet? Heerlijk toch, de tijd aan jezelf, muziek aan, tv kijken, pizza bestellen of juist zelf koken.

En als hij toch eens advies nodig heeft dan hoeft dat ook niet meer per postkoets tegenwoordig.

Ja mijn 16 jarige had dat gekund.  Voor mijn eigen gemoedsrust had ik dan wel achterwacht geregeld in de vorm van een buurvrouw of dichtbij wonend familielid. Dat hij altijd ieman kan bellen in onverwachtse situaties.

Ik twijfelde tussen de bovenste twee antwoorden en heb toch voor de eerste gekozen. Ik was zelf nog 16 toen ik op kamers ging om te studeren en dat ging prima. Dus als jij zegt dat het een verstandige jongen is, verwacht ik wel dat het goed gaat.
Je zou, voor je eigen gemoedsrust, een achterwacht kunnen inschakelen. Iemand in de buurt waar hij eventueel in geval van nood op terug kan vallen.

Achterwacht vind ik zelf fijn, al heeft zoon het nooit nodig gehad. Maar voor kind was optie 1 ook goed geweest 😁

Ja als je zoon er zelf geen probleem mee heeft zou ik het als ouder ook goed vinden. Zeker als je weet dat hij niet in zeven sloten tegelijk loopt. Je zou nog kunnen afspreken dat hij een bepaalde dag of dagen bij iemand gaat eten of iemand even langs komt. Maar ook dat zou ik alleen doen als zoon dat fijn vindt. 

Achterwacht inderdaad + buren seinen. Verder lijkt het me geen probleem
Sini

Ik heb geen kinderen dus geen idee hoe dat voelt als je in die situatie zit maar ik was met 16 2 /3 weken alleen thuis met mijn 3 jaar jongere zus ( en mijn vriend  ). Vriendinnen van mijn moeder kwamen zo af en toe eens onverwacht langs om te kijken of het huis nu nog heel was en daags voor moeder terugkwam om even te kijken hoe het met de rotzooi stond. 
En we konden ze ook altijd bellen in geval van nood.

16 kan prima! Ik ging met 16 alleen op vakantie. En ik was op die leeftijd ook alleen thuis als mn ouders weggingen. Mochten gewoon feestjes geven enzo, zolang het huis maar heel en schoon was als mn ouders terug kwamen.

Mijn 16-jarige zou het mogen, maar niet willen.

Hier is het geen vakantie volgende week, dus dat zou gewoon twee dagen school en sport zijn, en alleen op zaterdag en zondag langere tijd alleen. Hoewel ik denk dat hij daar best tegen kan, alleen niet tegen alles zelf doen. Maar als je er eentje hebt die dat geen probleem vindt, waarom niet?

mits hij het zelf ook wil en jullie kunnen inschatten dat hij geen domme dingen doet.

En dat is in dit geval blijkbaar zo, dus: ja

Jippox

Jippox

29-05-2023 om 16:29 Topicstarter

Fijn, heel geruststellend jullie reacties 😊

mijn dochter was bijna 16 toen was ze op eigen verzoek een week alleen thuis was Daarna ingevlogen en de gezinsvakantie verder meegedaan.  Zij vond het fantastisch. Volgens mij de leukste week van haar vakantie

laatst gingen we weer een lang weekend weg en bleef ze ook thuis. Wilde liever werken (nu 16,5jr)
Maar goed dat is mijn kind.  Ik heb ook geen moment getwijfeld wist zeker dat het wel goed zat

Het zou afhangen van het kind in kwestie. Bepaalde kinderen zou ik op hun 16de toch écht niet alleen thuis willen hebben. En waarschijnlijk op hun 18de ook nog nauwelijks  .

Daarnaast ... Zitten er familie of goede vrienden in de buurt die eens kunnen langslopen op zaterdag? Of hem te eten kunnen uitnodigen?
En als er school is zou 't een absolute "no go" zijn.

Sein ook de buren in zodat ze de politie bellen als hij er té erg een feestje van maakt.

ik heb ja mits gestemd omdat ik een achterwacht wel prettig zou vinden. Verder zou dat prima kunnen

Marty1984 schreef op 29-05-2023 om 16:43:

Het zou afhangen van het kind in kwestie. Bepaalde kinderen zou ik op hun 16de toch écht niet alleen thuis willen hebben. En waarschijnlijk op hun 18de ook nog nauwelijks .

Daarnaast ... Zitten er familie of goede vrienden in de buurt die eens kunnen langslopen op zaterdag? Of hem te eten kunnen uitnodigen?
En als er school is zou 't een absolute "no go" zijn.

Sein ook de buren in zodat ze de politie bellen als hij er té erg een feestje van maakt.

Het is juist makkelijker als het een schoolweek is. Dan is er al een ritme en is de kans ook kleiner dat hij zich eenzaam gaat voelen. Mijn jongste is vanaf 16 regelmatig een paar dagen alleen geweest, oudste wilde dat nooit, en met school gaat dat prima.

Achterwacht is haar vader, die een half uur met de auto woont, maar ze is ook wel bij vrienden gaan eten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.