Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
lientje

lientje

09-11-2010 om 17:07

Zoon groeit slecht

Mijn zoon van 8 jaar weegt al heel lang 22 kilo. Hij is niet groot, groeit heel langzaam. Hij si wel gezond, bijna nooit ziek en eet heel redelijk.
Ik maak me zorgen, is dit normaal??

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Guinevere

Guinevere

09-11-2010 om 17:28

Groeicurve

Daar zul je toch de groeicurve voor moeten bekijken. Het is vooral zorgelijk als er opeens een stagnatie in de groei te zien is, als hij zijn "lijn" niet meer volgt. Of als hij echt extreem klein is (maar je vermeld zijn lengte niet). En als je je erg zorgen maakt: ga dan naar een arts, al is het voor je eigen gemoedsrust.

lientje

lientje

09-11-2010 om 18:05

Dank voor je reactie

Hij is 1,28 en groeit wel een beetje, maar alleen in de lengte. Ik en mijn man zijn allebei niet groot. Ik zal zijn eigen curve eens bekijken, bedankt voor je reactie!

vlinder72

vlinder72

09-11-2010 om 18:35

Mijn 8 jarige is 123 centimeter

Dus het kan nog kleiner. Ook kerngezond. Hij zal ook rond de 21 kilo wegen.

In groep 2 moest hij nog naar de GGD (ipv een verpleegkundige op school). Toen was 107 centimeter en moest hij het jaar erop terugkomen. Het jaar daarna was het weer goed. Wat bleek nou. Bij het GGD hebben ze een lijst. Op basis van mijn lengte de lengte van mijn man bepalen ze de lengte van onze zoon. Daarop zit dan weer een bepaalde marge. Zolang een kind binnen die marge blijft is alles goed. Mijn zoon viel er opeens buiten maar bij de tweede controle viel hij weer netjes binnen de marge. Ha, dus toch nog iets positiefs om te melden over het GGD.

Verder wist hij te vertellen dat onze zoon als hij zo doorgroeit tussen de 173-175 wordt maar komt hij laat in de pubertijd dan kan hij nog makkelijk doorgroeien tot 181 centimeter.

Dus mocht je je zorgen maken dan zou ik het GGD bellen voor een afspraak. Ik vond de uitleg erg prettig.

En natuurlijk wachten wij op zo'n beruchte groeispurt maar die is bij hem nog nooit gekomen. Hij groeit wel maar langzaam. Zijn 20 inch fiets is nog steeds groot genoeg. Hij heeft broekmaat 122 en shirt maat 128. Hij past zijn winterjas minstens twee jaar.

En zelf zit hij er totaal niet mee. Pas geleden hadden wij het erover want hij is zeker een kop kleiner dan klasgenootjes. Maar dat maakte hem niets uit. Wesley Sneijder is namelijk ook heel klein en die kan heel goed voetballen dus wat maakt het uit.

koentje

koentje

10-11-2010 om 09:15

Hier ook opdondertje

zoon 12, 1 meter 46.
Bij hem valt me op dat hij soms ineens de hoogte inschiet maar dan weer een tijdje stil staat. Volgens mij is dat vrij normaal.

En nog eentje

Hier een zoon van bijna 8 jaar 121cm, tja ook niet groot dus. Zijn `kleine` broertje van 5 heeft dezelfde lengte. De schoolarts begon in groep twee ook over zijn lengte en vroeg of ze hem in groep vier nog eens mochten meten. Nou dat hebben ze net vorige week gedaan en er was geen reden tot actie.

Heel verklaarbaar is het ook, ik ben klein (1.64) en vader is groot (1.95). Wat zijn lengte uiteindelijk gaat worden? Geen idee, ik hoop in elk geval wel een stukje groter dan ik ben, haha.

Het is een gezonde jongen, en hij eet graag gezonde dingen, dit in tegenstelling tot zijn `kleine` broertje.

Ik vind het voor hem erg fijn dat hij in een klas zit met nog een stuk of wat kinderen die niet niet zo hard groeien. Ach, zolang ze zich goed voelen en de groeicurve mooi doorloopt, is er vast geen reden voor paniek.

Waar ik wel veel moeite mee heb zijn de `domme` opmerkingen van volwassenen waar mijn zoon bij staat. Daar reageer ik dus ook zo min mogelijk op. Want voor zoon is het natuurlijk niet fijn, als daar altijd maar de nadruk op ligt.

Groet,
Olijvje

moeder van een zoontje

moeder van een zoontje

10-11-2010 om 22:46

Hier ook een kleintje

alleen zijn wij bij de kinderarts geweest. Er zijn bloedonderzoeken geweest en die hebben uitgesloten dat hem iets mankeert. Kleine papa en mama en dus zal hij ook niet zo lang worden? Ik maak me wel zorgen, hij is in verhouding wel erg klein vergeleken met klasgenoten. Hij is ook nog een vroege leerling dus het verschil is wel heel groot. Het is natuurlijk mogelijk dat hij een groeispurt krijgt in de pubertijd, maar wat als dat niet gebeurt? Ik vind het voor een jongen toch wel vervelend als hij klein blijft.

Yura

Yura

11-11-2010 om 09:18

Ook klein

Onze dochter is veel kleiner dan je op grond van onze lengtes zou verwachten. Bij de schoolarts in groep 2 werd ons uitgelegd dat we op grond daarvan recht op nader onderzoek zouden hebben, maar dat er 9 van de 10 keer geen oorzaak werd gevonden en aangezien ze gewoon haar lijntje volgde wat ze al vanaf baby volgde maakte zij zich niet ongerust, maar zij hoorde ons deze mogelijkheid te bieden. De schoolarts zag hier dus verder geen reden in om haar extra in de gaten te houden zoals een andere schoolarts hierboven in de draad wel. Wij hebben er dus verder niets mee gedaan, vinden haar lengte ook niet zo vreemd, aangezien opa en oma van vaderskant heel klein zijn. Het is eerder zo dat de lengte van haar vader niet klopt tov die van zijn ouders. Bij de schoolarts in groep 7 is er ook niks meer over gezegd.

Tango

Tango

11-11-2010 om 10:35

Klein

Tangozoon van 6 is ook klein. Nu 108 cm en hij weegt volgens mij al 2 jaar rond de 15 kilo. Gisteren had ik een 3-jarig jongetje over de vloer dat bijna net zo lang was en behoorlijk zwaarder. Dat is dan even confronterend. Zelf zijn we ook allebei klein (ik 1m60 en man 1m75) Tangodochter is echter weer vrij gemiddeld: 9 jaar, 1m37 en 27 kg.
Bij Tangozoon zit het hem vooral in de benen, hij heeft korte beentjes. Tangoman heeft dit ook. Tangozoon past dus ook bij lange na nog niet op de 20 inch fiets die we voor hem kochten voor zijn 6e verjaardag. Tangodochter fietste op die leeftijd makkelijk op zo'n fiets weg.
Met Tangozoon moet ik altijd jaarlijks terugkomen bij de GGD, overigens niet alleen voor zijn groei maar dat speelt wel mee. Verder maak ik me er niet zo'n zorgen over. Hij is goed gezond, zelden ziek en in de klas valt hij momenteel ook helemaal niet op. Hij is de oudste van de klas als kleuterverlenger, niet de grootste maar zeker niet de kleinste doordat het een combiklas is met groep 1 en 2.

Janna

Janna

11-11-2010 om 16:06

Ook klein

Zoon is 12 en 1,43m.

Ik maak me geen zorgen, want hij groeit wel alleen heeeeeeel langzaam.
Vervelend is alleen wel dat zijn zusje van net 10 nu even lang is. Hij heeft zich er bij neergelegd dat ze straks boven hem uitsteekt.
Wat hij echt niet leuk vindt is dat mensen soms denken dat hij en zijn zusje een tweeling zijn. Ik vrees dat mensen over een tijdje gaan denken dat hij het jongere broertje is...

lientje

lientje

14-11-2010 om 09:34

Gerustgesteld

Dank voor alle reacties, ik ben gerustgesteld. Ik heb gekeken naar zijn groeicurve en gewicht en idd onder gemiddeld maar wel zijn eigen lijn....en het wonder is dat hij sinds 2 dagen een kilo meer weegt!

groetjes,

lientje

Hetty,*

Hetty,*

22-11-2010 om 20:12

Erg klein

Zoon wordt eind januari 8 jaar en is nu 116 cm en 18 kilo, erg klein dus en ruim onder de onderste groeilijn. Broertje van 5 is iets groter, groeit gemiddeld en is nu dus iets groter en zwaarder. Jongste van bijna 4 (begin januari) is nu 98 cm en ach, die is klein, maar nog altijd 2 cm groter bij het naar school gaan dan de oudste.
Oudste heeft alle onderzoeken gehad en er komt niets uit. Verwachting is dat hij later in de puberteit komt en langer doorgroeit dan gemiddeld omdat zijn botleeftijd 3 jaar achterliep toen hij 6 jaar was.
Hij heeft er overigens wel veel problemen mee, wordt ook wel gepest op school.
Wij zijn overigens niet heel klein, onze mannen zouden 1.89m moeten worden, met een afwijking van 9 cm naar beneden of boven. Ze moeten dus nog even doorgroeien
De lengte van oudste wordt wel elk jaar bijgehouden door de kinderarts.
Groetjes Hetty,*

Primavera

Primavera

23-11-2010 om 12:15

2nd opinion gevraagd

Mijn oudste had dezelfde achterstand op botleeftijd. Met 4 jaar was de achterstand 2 jaar, met 5 jaar 2,5 en met 6 jaar liep de botleeftijd 3 jaar achter.
De eerste kinderarts, die ook nog groeispecialist heet te zijn, vond dat hij (en zijn broer die soortgelijke ontwikkeling doormaakte) 'waarschijnlijk gewoon wat langer door zouden groeien'. Schildklier was goed, geen coeliackie, rijping balletjes was prima en ach die wat afwijkende meting van IGF-1 zei niet zoveel en radiografieën van handen waren niet zo betrouwbaar en konden wel de speling een jaar hebben. Twee jaar botleeftijd achterstand was niet zo'n probleem. Over mijn opmerking dat die drie jaar achterstand dus ook 4 jaar konden zijn had hij nog niet zo nagedacht. Op mijn rekensommetje dat hij met een twee keer zo langzame botrijping vast niet tot zijn 36-ste door zou groeien was het antwoord dat ze gewoon met metingen in de gaten moesten worden gehouden.
Nou dat dacht ik niet. Al sinds de babytijd worden ze constant gemeten en gewogen en behalve ze zijn wel wat klein heeft er nooit iemand zich druk gemaakt om actie te ondernemen en eens uit te zoeken waarom.
Ik heb mijn huisarts om een tweede verwijzing gevraagd en ben naar een andere specialist 100km verderop gegaan. Die nam mij wel serieus en niet als een overbezorgde moeder die niet zou kunnen verkroppen dat haar zonen tot de kleintjes behoorden. In het andere ziekenhuis werden eindelijk de groeicurves afgenomen en niet afgehouden met de smoes dat dat belastend voor het kind zou zijn.
Tuurlijk is het niet leuk zo'n infuus in je arm en ieder halfuur bloed eruit halen, maar dat duurt maar even. Gepest en onderschat worden vanwege je geringe lengte en bij sport altijd de laatste te zijn omdat kleine beentjes nou eenmaal minder hard gaan dan grote is veel erger. Nog op Whinney de Poeh schoenen aangewezen te zijn omdat Spiderman ze gewoon niet in jouw maat maakt ging me ook door het hart. Er zijn belangrijker dingen in het leven, maar het is echt niet leuk om voortdurend als jonger en minder zelfstandig te worden behandeld omdat je er jong uitziet. De geringe lengte werd me zelfs aangehaald als één van de redenen tot voorstel van kleuterverlengen.
En jawel bij de 2nd opinion blee, deze 'overbezorgde' eigenwijze moeder wel gelijk te hebben. Er was wel degelijk wat aan de hand. Mijn jongens maken ook onder stimulatie te weinig groeihormoon aan. Op de TAC is dat nog eens een keer bevestigd. Doordat de cellen die normaal groeihormoon aanmaken daar weinig ontwikkeld zijn is de hypofyse kleiner dan normaal.
We prikken nadat het burocratisch allemaal rond was de beide jongens iedere avond met groeihormoon en sindsdien hebben ze een inhaalspurt gemaakt en zijn weer net zo lang als hun leeftijdsgenootjes en worden niet meer onderschat. De jongste broer is dit jaar zelfs voor de zwemselectie gevraagd. Zwemmen is zijn lust en zijn leven, maar als het aan de eerste kinderarts had gelegen had hij dit nooit op zijn niveau kunnen doen.
Alleen lengte meten is niet genoeg. Het is niet altijd zo dat er een knik in de curve komt en het afbuigen gaat soms zo langzaam dat het ook niet duidelijk is. Ja op hun twaalfde als de behandeling niet meer zoveel zin heeft.
Ik zou als ik jouw was Hetty ook zeker vragen of ze nog geregeld een botmeting doen. Als de achterstand steeds groter wordt is er namelijk wat aan de hand, wat niet altijd in te halen is met doorgroeien.
Verder kan zoals genoemd ook een schildklierafwijking of coeliakie ervoor zorgen dat de eigen lengte niet bereikt wordt. Coeliakie is niet altijd eenvoudig vast te stellen. Als je heel veel pech hebt maakt het kind wel genoeg groeihormoon aan, maar zit er een defect in of een defect in de receptoren van de cellen, waardoor er toch groeistagnatie optreed. Of er iets aan het laatste te doen valt weet ik niet.
Vanwege echter mijn eigen ervaring, dat een perfect behandelbare groeiachterstand werd weggewuifd kan ik alleen ouders die zich toch zorgen blijven maken maar aanbevelen om indien nodig een second opinion ergens anders te vragen. Het is het beslist waard al was het maar om jezelf later geen verwijten te maken.
Groeten Primavera

Hetty,*

Hetty,*

30-11-2010 om 22:21

Primavera

Beetje late reactie, sorry daarvoor. Maar bedankt voor je reactie.
Vooral de zin over een defect in de receptoren van de cellen was voor mij interessant. De rest is namelijk allemaal getest. En inderdaad is de verwachting nu dat hij later in de puberteit komt en langer doorgroeit dan gemiddeld. Idem jongste zoon.
Het gekke is dat zijn voeten wel gewoon groeien! Maat 31 nu en eind januari wordt hij dus 8 jaar. Zou dat nog een aanwijzing ergens voor zijn?
En idd, het bagataliseren door anderen ken ik ook maar al te goed. Met veotbal kon hij ook helemaal niet meekomen. Tja, ook nog een probleem met achillespezen dus die schoenen lopen niet lekker. En als er dan ineens een jongen tegen je aan loopt die 5 kilo zwaarder is dan jij, val je echt wel om. Dat laatste vinden ze op school ook wel eens een leuk spelletje: expres tegen hem aanlopen zodat hij omvalt. En ja, ik vind het ook sneu dat hij als enige van zijn klas aan een laag tafeltje moet zitten met een voetenplankje ook nog. En dat ik nog loop te slepen met een autostoel bij een uitje omdat hij gewoon te licht is om alleen op een stoelverhoger te zitten.
Zelf zit ik er aan te denken om de dossiers van mijn kinderen (3 levend) eens onder te brengen bij 1 kinderarts. Ze hebben allemaal wat namelijk (deels overlappend) en dat vind ik zelf best wel veel en misschien geen toeval meer.
Groetjes Hetty,*

Primavera

Primavera

06-12-2010 om 11:48

Hetty

Ik herinner me vaag iets dat jij ook eens meegeschreven hebt in een groeidraadje in zorgenkinderen, klopt dat?
Bij ons is het dus inderdaad iets genetisch, want het zal toch wel heel toevallig zijn als twee broers onafhankelijk van elkaar beide een toch vrij zeldzame groeiafwijking zouden hebben gekregen. Dat is trouwens het geluk van de jongste geweest want omdat ze maar een partieel defect hebben viel zijn eerste groeistimulatiecurve net niet slecht genoeg uit om binnen de diagnose te vallen. Omdat echter zijn broer de diagnose al wel binnen had hebben ze die na een paar maanden nog een keer over gedaan en toen was hij wel slecht genoeg om voor groeihormoon in aanmerking te komen.
Maat 31 vind ik verder niet zo groot. Mijn 8-jarige van half Oktober heeft maat 34 als schoenmaat en is nu 1m30. Hij wordt als hij deze curve, die hij nu heeft, blijft volgen omstreeks de 1.75m, wat aardig zou passen bij de lengteverwachting gezien de lengtes van zijn ouders.
Ik heb de groeicurves van de oudste (die met 8 jaar ongeveer 1.26 was) er weer even bij gepakt. Zonder groeihormoon was hij met 4 jaar - 95cm, 5 jaar - 1m, 6 jaar - 1m05, en ze bleven zeggen dat er niks aan de hand was. met 6 jaar en 4 maanden was hij 1m06 en toen zijn ze met groeihormoon begonnen, waardoor hij een inhaalspurt gemaakt heeft en in één jaar 13 cm gegroeid is. Zowel hij als zijn broer hebben 3 jaar nodig gehad om de groeiachterstand weer in te halen.
Ik wil je zeker geen valse hoop geven, maar juist omdat ik weet hoe vervelend het kan zijn voor een kind om echt veel kleiner te zijn dan zijn leeftijdsgenootjes, vraag ik me af of het nu naar 2 jaar niet eens tijd wordt om bepaalde onderzoeken te herhalen. Om te beginnen met een botscan. Het lijkt me toch handig om te weten of hij nog steeds 3 jaar achterloopt met de botleeftijd of dat dat 4 jaar is geworden. In dat laatste geval zou ik een second opinion bij een andere specialist aanvragen. Liever een overbezorgde moeder gevonden worden dan er later achter te moeten komen dat er toch iets aan te doen was geweest.
Jouw kind zit op de curve die ik hier heb op de -3SD lijn en als ik vanaf de normale afvlakking vanaf 16-17 jaar de lijn schuin omhoog doortrek komt hij als hij tot zijn 21ste doorgroeit uit op zijn meest optimistisch uit op iets van 1.65m en als hij deze lijn blijft volgen 1.57m Dat is een heel eind uit de buurt van de 1.80m of denken ze dat hij tot zijn 23ste, 24ste door blijft groeien?
Groeten Primavera

Tanja

Tanja

06-12-2010 om 12:05

Mijn neefjes

Zijn beide ook niet groot.
De jongste is 6 jr en 3 mnd en 1.08 en de oudste is 10 jr en 4 mnd en 1.35.
Er is niks gezegd over de groei bij beiden.
Ouders zijn ook niet zo groot (eigenlijk beide families)
Vader is 1.68 en moeder 1.65.

Primavera

Primavera

06-12-2010 om 14:42

Tanja

Jouw neefjes groeien niet erg afwijkend van wat je aan de hand van de lengte van de ouders mag verwachten. Als ze op deze lijn doorgroeien komt de jongste uit op ongeveer 1.65 en de oudste op 1.72
Bij Hetty zit er zo'n 25 cm verschil in de eindlengte die voorspelt zou worden aan de hand van de lengte van de ouders en de eindlengte van de groeicurve die de jongen nu volgt. Dat is erg veel, genoeg om nog eens om onderzoek te vragen, als ze dat wil.
Groeten Primavera

Tanja

Tanja

10-12-2010 om 13:24

zie bij Hetty niet hoe groot ze zelf zijn.
Ze schrijft alleen dat ze niet zo groot zijn.
Het kan inderdaad zijn dat de kinderen pas later gaan groeien.
Tuurlijk kan Hetty dat laten onderzoeken als ze dat wilt.
Maar kinderen volgen niet altijd de groei van de ouders.
Er zijn ook kinderen die 20 centimeters groter groeien dan ze volgens de verwachting aan de hand van de ouders zouden worden.

Hetty,*

Hetty,*

12-12-2010 om 21:43

Primavera

Ja ik heb idd eens meegeschreven in het groeidraadje. Maar ja, als er dan niets uit die onderzoeken komt, dan heb je daar weer niet zoveel te zoeken.
Hier zit jongste ook aan de onderkant van het lijntje. Hij is nu bijna 4 (3 jan) en volgens eigen meting 98 cm. Meting is niet heel nauwkeurig want gewoon met een meetlint tegen de muur staan. Maar qua kleding klopt dat wel zo'n beetje. In januari moet hij naar het cb, ik ben benieuwd.
Wauw, 1.30m! Dat is echt wel even een verschilletje zeg! Werkt goed die hormonen, maar goed, die krijgen wij dus niet. Kian draagt maat 116 en dat past goed.
Ik zit ook wel eens te denken aan een second opinion. Aan de andere kant heb ik ook een kleine vader, maar mijn broer is wel een stukje groter dan ik. Zoals het hoort dus. Maar goed, voor een second opinion zou ik dan wel naar een specialist op dat gebied willen en dat moet ik dan eerst nog eens uitzoeken.
Ik ben nav jouw opmerkingen uit je vorige berichtje overigens wel gaan zoeken en dat leverde weer wat nieuwe inzichten op. Onze andere kinderen hebben ook allemaal wat namelijk en je zou kunnen denken aan een combi-diagnose.
Punt is gewoon dat ik er niets van snap: hoe kan een kind dat normaal eet en niet overmatig sport zo slecht groeien? Je zou denken dat het eten dan in breedte gaat aanzetten, maar hij ia ook iets van 19 kilo. En oke, hij is toevallig nu net een week ziek geweest, maar dat is voor het eerst in jaren. Vorig jaar 2 dagen ziek geweest (maar verliest dan wel gelijk 10% van zijn toch al niet hoge gewicht).
Groetjes Hetty,*

Hetty,*

Hetty,*

12-12-2010 om 21:46

Primavera/tanja

Inderdaad. Mijn jongens zouden moeten uitkomen op 1.89,5m. Dat mag dan 9 cm naar beneden en naar boven afwijken om binnen de groeirange te vallen, dus minimaal 1.80,5m. Zoals het er nu naar uit ziet wordt het hoogstens 1.65m.
Groetjes Hetty,*

Hetty,*

Hetty,*

12-12-2010 om 21:50

Tanja

Ik ben 1.68m en mijn man is 1.89m.
De berekening:
Voor jongens: theoretische eindlengte = (lengte vader + lengte moeder)/2 + 11cm (variatie ± 9cm)
Voor meisjes: theoretische eindlengte = (lengte vader + lengte moeder)/2 - 2cm (variatie ± 9cm)
In die +11 en -2 zit al de compensatie voor het per generatie steeds langer worden (wat op een gegeven moment zal gaan stoppen).
Groetjes Hetty,*

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.