Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Georgy

Georgy

01-02-2022 om 05:10

Snoep weggeven ideeën

Mijn man en ik zijn allebei van mening dat het belangrijk is om met mate te snoepen. We zijn met het hele gezin nogal zoetekauwen, maar we willen niet dat de kinderen te veel suiker binnen krijgen des te meer omdat er diabetes in de familie zit. We verschillen van mening van mening over hoe snoep te beperken. Zijn insteek is om met feestdagen zoals bij Sinterklaas snoep te beperken zodat er weinig binnen komt en het dan wel gelijk op te eten, dus alleen snoepen met feesten en tussen feesten door helemaal geen snoep. Mijn insteek is feest is feest dus snoep mag er op dat moment zijn en dan wel op zijn Limburgs/Bourgondisch want dat hoort er bij heeft voor mij een belangrijke culturele waarde, maar vervolgens alles in het snoeppotje en elke dag één snoepje. Dan leer je ook om je in te houden en zo om te gaan met snoep is mijn idee en anders heb je een suikerbom als je in één keer veel eet met suikerpieken dat is niet handig bij een verhoogde kans op diabetes. Volgens mij kun je beter minder pieken hebben dan regelmatig weinig snoep. Maar snoep is gewoon slecht en daar heeft mijn partner wel een punt, maar het hoort er op sommige momenten naar mijn idee bij en mijn dochter is nergens zo blij mee als snoep en wat ik ook belangrijk vind is om haar niet te veel anders te behandelen dan andere kinderen. Ze zet twee keer haar schoen en die is dan ook twee keer gevuld met strooigoed en een klein cadeautje zoals het naar mijn idee ook hoort en anders de romantiek van het feest mist en dit is ook iets waar enorm naar uitgekeken wordt door mijn dochter. Nu had mijn man een mooi alternatief bedacht waar ik eerst niet in mee wilde gaan, maar als ik er zo over nadenk is het een mooie middenweg. Van het snoep wat je krijgt mag je een klein deel opeten en hier over afspreken hoeveel of afmeten in een bakje of met verschillende vormen papiertjes en de rest geef je weg. Zo wordt delen ook een feest en als je het goed met je kind afspreekt is het geen teleurstelling. Bovendien past delen en geven bij de culturee insteek van een feest.

We zijn er uit lijkt het alleen hoe doe je dat praktisch gezien, snoep weggeven. Niet iedereen wil snoep voor een verjaardag en pepernoten onder de kerstboom is ook raar. Ook zitten andere ouders er niet altijd op te wachten dat hun kind snoep krijgt. En daarnaast wat te doen met zoetigheid die je niet lang kunt bewaren zoals een verjaardagstaart of koek, zonde om weg te gooien vind ik zelf. Heeft iemand een idee? 


Rond de feestdagen worden wij al overspoeld met snoep. Ik zit echt niet op nog meer te wachten van vriendjes en vriendinnetjes in die periode. Wij als ouders eten wat we krijgen deels in de avond op, maar ik vond het ook erg veel afgelopen december. Volgend jaar hoop ik opa's en oma's wat te temperen. Een deel in een pot doen en elke dag een snoepje lijkt me een prima plan. Onze dochter krijgt nu toch ook bijna elke dag wel iets moet ik zeggen, maar ze leert wel dat het met mate moet.

Zelf gewoon geen snoep kopen. Ik weet niet van wie je het allemaal krijgt. Ik koop qua snoep hooguit chocolade. Verder niet. Bij ons is het in de middag 'koekje met drinken' moment. Dat is meestal drinken (aanmaaklimonade voor de kinderen, maar ook soms thee zonder suiker) met een koekje. Maar soms als de kinderen weer ergens snoep hebben gekregen nemen ze ipv het koekje wat snoepjes.

Zet het op je werk neer in een snoeppot.

ik zou het niet prettig vinden als mijn kind snoep krijgt van een vriendje. Het probleem verschuif je dan naar andere ouders.
Je kan het snoep misschien wel aan volwassenen geven?
Onze kinderen beheren zelf hun snoeptrommrl en op het einde van de dag pakken ze er 1 snoepje uit. Met meerdere snoepjes in 1 verpakking doen we de helft per keer.

Gekregen snoep gaat in de kast, en daar nemen we dan een keertje extra van met film kijken ofzo. (Doen we haast nooit)
Maar vaak eten wij het op, of gooien het weg.

Meenemen naar werk vind ik een goeie! Doe ik ook meestal met zoetigheden die overblijven (gewoon bij het koffiezetapparaat en binnen no-time is het op)

TanteTheelepel schreef op 01-02-2022 om 07:20:

Meenemen naar werk vind ik een goeie! Doe ik ook meestal met zoetigheden die overblijven (gewoon bij het koffiezetapparaat en binnen no-time is het op)

Neeeeeee 🙈, want dan eten de collega's het weer op. Bij mij op het werk zijn we niet meer zo blij met snoep van mensen met kinderen die denken dat ze iets goeds doen, net als die ouders van vriendjes eerder dit draadje. Bedenk liever wat anders: eet het zelf op of koop geen snoep. 

Slecht idee. Je koopt het toch en geeft het weg. Zo versvhuif je jouw probleem naar anderen. Wat zou jij ervan zeggen als jouw kinderen op deze manier nóg meer snoep krijgen van nichtje, buurmeisje en klasgenoot? 

Taart koop je zodat je daar max de volgende dag van eet. 

Voor sinterklaas koop je wat en eet dat met mate vanaf de intocht. Koop zoveel dat je na sinterklaas zo snel mogelijk leeg bent. Op de dag zelf nog een boterletter.

Kinderen krijgen geen diabetes van suikerpieken. Op oudere leeftijd krijg je diabetes omdat je te dik bent. 

Ik merk dat ik een beetje boos wordt van jouw link tussen snoepen en diabetes. De diabetes die kinderen krijgen is bijna altijd type1 en dat krijg je niet van snoepen! Het is een auto-immuunziekte. Dat is een vooroordeel waar heel veel kinderen met diabetes tegenaan lopen.

Waarom weggeven?  Koop zo min mogelijk een als je het dan in huis hebt eet je het gedoseerd op.
Wij hadden ieder 2 chocoladeletters gekregen,  de laatste is vorige week pas op gegaan.
Er zit altijd iets in de snoeptrommel en ik koop pad nieuw als het op is.  
Die snoepdingen kun je echt wel even bewaren. 
Een taart bij een verjaardag deel je met visite en dan is het ook wel op, als ik weet dat ik 15 mensen uitnodigen voor een verjaardag en we zijn zelf met 4 dan bestel ik taart voor 20; heeft de jarige 2 stukjes. 
Je overschotten weergeven doe je niet, dan maak je van jouw probleem het probleem van een ander,  dat bedank ik voor. 
Mijn kinderen hebben van jongs af aan hun eigen snoep op hun eigen kamer gehad. Ze weten dat veel snoepen niet goed is en doen dat ook niet dat hebben ze van ons geleerd. 

Wij zijn zelf aardig snoep vrij. Eten speelt een belangrijke rol in huis en ook zoetigheid, maar wel gekoppeld aan momenten of activiteiten. We bakken samen koekjes en taart, genieten van Franse broodjes in het weekend, eten zoete popcorn bij de film, chocolade eieren met Pasen, etc. En op die momenten gaan we ook redelijk onbegrensd, omdat het uitzonderingen zijn.
Snoepen om het snoepen daar sta ik niet achter. Ben van mening dat het geen enkele meerwaarde heeft om kinderen iedere dag een suikerklontje vol kleurstoffen te geven, zonder enige voedingswaarde.
Zou het dan ook echt niet waarderen als de kinderen bulten snoep krijgen van anderen. Ten eerste omdat ze dan leren dan snoepen wél de norm is en ten tweede omdat we dan wél een grens moeten trekken op wat we eten bij speciale momenten (dat 2e stuk taart maakt ineens wel verschil als je al iedere dag snoept) ten derde omdat je onze opvoeding ermee ondermijnt.
Als je te veel over hebt koop je de volgende keer gewoon minder in.

Ik zou het weggooien ipv weggeven. En in het vervolg alleen kopen wat je nodig hebt. Ik vind iedere dag snoep nergens voor nodig, creëert ook een ongezonde gewoonte. Maar daar zijn de meningen natuurlijk over verdeeld. 

PristinePorpoise22

PristinePorpoise22

01-02-2022 om 08:49

Snoep bederft toch niet? En anders de kliko in ermee.

RosaMontana schreef op 01-02-2022 om 08:47:

Ik zou het weggooien ipv weggeven. En in het vervolg alleen kopen wat je nodig hebt. Ik vind iedere dag snoep nergens voor nodig, creëert ook een ongezonde gewoonte. Maar daar zijn de meningen natuurlijk over verdeeld.

In onze stad is er een Facebookpagina voor restjes en kliekjes. De onze is vast niet de enige

Dutchgirly schreef op 01-02-2022 om 07:00:

Zet het op je werk neer in een snoeppot.

wordt toch lastig want we werken veelal toch thuis, en dat zal ook wel blijven want je werknemer thuis laten werken met een vergoeding van 2 euro per dag is veel goedkoper dan die hele infrastructuur te onderhouden.

Bij onze supermarkt staan kratten voor de voedselbank. Heb je niet zoiets in de buurt?

Anders...bewaren voor vaste snoepmomenten, meenemen naar werk. Ik zou het niet geven aan andere kinderen, dan verschuif je jouw dilemma naar andere gezinnen. Restjes van verjaardagen geef je mee aan wie wil. Ik deel de taart ook altijd uit, gaat iedereen naar huis met nog een paar stukken taart.

Is dat allemaal niks...gooi het gewoon weg. Het is maar snoep hoor. Ik zou mijn energie niet willen verspillen aan dit onderwerp.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.