Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

samenwerkingsopdrachten bij speurtocht, gr8

Hallo allemaal, 
Zoon viert eind oktober zijn laatste feestje van de basisschool. Er komen 5 jongens logeren, dus totaal 6 jongens. Het lijkt mij leuk om 's avonds, als het donker is, iets van een speurtocht te organiseren. Details moeten daarin nog helemaal uitgewerkt worden. Eén ding is wel duidelijk: ik wil geen competitieve opdrachten, maar juist samenwerkingsopdrachten. Voor meer 'denkopdrachten' kunnen we genoeg bedenken. Heeft iemand van jullie tips voor meer fysieke/bewegingsopdrachten? Dat ze samen iets moeten doen om een volgende aanwijzing voor de route te vinden (ofzo). Eindigen we in de tuin met de vuurkorf en marshmallows.
Ik wil de speurtocht proberen weg te zetten in een thema (van de film die ze daarna gaan kijken?). 
Zoals jullie lezen: We hebben een aantal vage ideeen, maar heb vooral behoefte aan input voor beweegspellen, voor 6 jongens. Man en ik begeleiden het samen. 
Alvast bedankt voor het meedenken! 

samen van stokken en touwen een brug bouwen om over een greppel te komen of zoiets?

Thy

Thy

27-09-2021 om 20:34

Een fire stick, leeg blikje, wat zaagsel en bijvoorbeeld een papieren zakdoekje en dan proberen vuur te maken.

Oh leuk! ik vond dat altijd erg leuk om in elkaar te zetten, toen mijn dochter nog jonger was.
Hier wat ideeën . Hopelijk heb je er wat aan.
Draai het zeil. Een niet al te groot zeil, waar ze allemaal opstaan.
  Vervolgens krijgen ze de opdracht om samen het zeil zo snel mogelijk om te draaien, zonder dat iemand van het zeil gaat.

Bom onschadelijk maken:
emmer met een tennisbal er op. 
2 touwen er boven hangen. 1 iemand hangt boven op de touwen en pakt de tennisbal. Rest moet het touw strak houden.
Ik kopieer even de officiële uitleg:

DE BOM

Materiaal: Een tennisbal, een emmer en twee lange touwen

De groep sporters is ervoor verantwoordelijk de wereld van de ondergang te redden. Alleen door samen te werken kunnen ze de bom onschadelijk maken. We spelen in 1 groep. Een terrein van ongeveer 5 meter op 3 meter wordt afgebakend. Midden op dit terrein staat een bom: een tennisbal bovenop een omgekeerde emmer. Deze bom moet onschadelijk gemaakt worden. Als hulpmiddelen zijn er enkel twee lange touwen. Niemand mag in het veld komen. Zelfs de touwen mogen de grond niet raken want de bom staat in een vloeistof die alles oplost. De emmer mag dus ook niet over de grond worden verschoven. De bom explodeert als de tennisbal voor de tweede keer van de emmer afvalt.

Bal/ nog leuker sinaasappel naar overkant brengen. Maar je mag niet je handen gebruiken. Dus twee mensen ingeklemd. 

BUIS OPTILLEN MET 1 VINGER Materiaal: 1 lange pvc-buis Er ligt een buis op de grond. Het doel van het spel is om de buis in de lucht te krijgen, boven de hoofden van alle kinderen . Elke kind mag de buis echter maar met 1 vinger aanraken

Niet praten:

OP 1 LIJN GAAN STAAN ALS GROEP, ZONDER TE PRATEN

De kinderen gaan allemaal op een rij staan (om het moeilijker te maken op  een balk / randje vd zandbak etc ). Geef ze de opdracht om zichzelf te rangschikken op geboortedatum, huisnummer, voornaam, achternaam etc  De kinderen krijgen echter een beperking: ze mogen niet praten! 


- Samen een zo hoog mogelijke toren maken van ongekookte spaghetti en marshmallows

- Met lege bierkratjes (doorgeven) gezamenlijk de overkant bereiken zonder de grond aan te raken  

mardejo

mardejo

27-09-2021 om 21:22 Topicstarter

superleuke tips! Sommigen zijn een 'oh ja', anderen zijn helemaal nieuw! 
Bedankt voor alle input!

maak aan een elastiek  4  dunne touwen vast. Zet een aantal plastic bekers klaar die ze met behulp van het elastiek samen op elkaar gestapeld moeten krijgen. Op gestapeld moet het naar nummer 5 waarop ze de bekers weer van elkaar af moeten krijgen. Nummer 5 loopt met het dienblad op 1 hand een parcours. Aan het eind wacht nummer 6 die geblinddoekt de bekers vol gaat schenken op aanwijzingen van nummer 5.

Laat ze van te voren overleggen wie waar goed in is. Alles goed gedaan is een route aanwijzing maar extra snel is bv een bonusaanwijzing waarmee wat verdiend kan worden.

Als je op Youtube bij GOIV kijkt van Ketnet zie je hele gave samenwerkingsopdrachten. Elk teamlid moet dan een opdracht doen individueel waarbij ze moeten overleggen wie waarin het beste is om t snelste te zijn, maar aan t eind zie je een groepsopdracht.

mardejo

mardejo

28-09-2021 om 14:09 Topicstarter

Dank je Knutselklei! Ben nu aan het werk, maar zal vanavond eens kijken. 

Ken je deze websites al? Is voor scouting, die hebben heel veel leuke opdrachten en spellen.

https://activiteitenbank.scouting.nl
http://www.scoutingdump.nl/tags/view/124/spellen
https://www.anderhalvemeterspellen.nl/spellen

Wat hier sowieso goed hielp, was de route te verdelen over de kinderen, dus elk kind een kaartje (of twee kaartjes) met een deel van de te volgen route, dan moesten ze wel op elkaar wachten, omdat ze om beurten de nieuwste aanwijzing hadden. Daarmee voorkwamen we dat een paar kinderen keihard vooruit renden terwijl er anderen achteraan sjokten, bevorderde het samenspel erg. Aan te vullen met gezamenlijke opdrachten bij elk punt.
Speurtocht is altijd leuk. En in het donker: zorg voor een leuk lampje of zo. Op ons laatste feestje had ik simpele fietslampjes gekocht (zaklampjes kon ik niet vinden), dat was een groot succes, na afloop mocht het lampje mee naar huis.

mardejo

mardejo

28-09-2021 om 19:39 Topicstarter

Superleuke tip SusannaT, om ieder kind een deel van de route te geven! 
Ik krijg ideeën voor een veel te lange speurtocht...haha. We hebben al feestslingers met van die  driehoekige 'lapjes' er aan van plastic, met een ledje er in (action). Die hangen in de tuin om marshmallows bij te kunnen roosteren (vuurkorf). 

knoop bij iedereen een lap stof om de arm en zeg dat deze heel belangrijk is en ze m niet mogen verliezen. 
aan t eind doe je dan een voelpad.de lap stof dient als blinddoek.  Hang een handveger,nepluier,zakje met slijm, natte touwtjes etc op aan een draad die je langs een parcour spant en voelen maar. 
was groot succes op de bso😁🙈😂

bakje met water ergens op zetten. Daaromheen cirkel waar ze niet in mogen komen. Ze krijgen allerlei spullen om water uit het bakje te krijgen. Bijv rietjes die aan elkaar moeten of juist water in het bakje krijgen. Of een sleutel/ aanwijzing uit het bakje krijgen.

Lang touw 3 jongens aan iedere kant. Dus opstelling als bij touwtrekken. Ze mogen niet met elkaar praten, maar we moet een knoop in het touw komen zonder dat ze loslaten.   

Wij hebben een paar keer Wie is de mol als thema gehad voor het kinderfeestje in groep 8. Daar zijn de spellen ook coöperatief (op 1 kind na die de boel saboteert). De kinderen vinden het heel spannend over het algemeen. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.