Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Lenzen voor kinderen

Mijn dochter van 11 geeft aan dat ze lenzen wil. Ze heeft al jaren een bril. Kan ik zomaar een afspraak bij de opticien maken? Het laatste bezoek aan de oogarts is al een half jaar geleden. 


Ik heb sinds ik 10 jaar oud ben Lenzen,ben nu 55. Mijn dochters en zoon ook rond die leeftijd....Maar wel over de oogarts...

Ik mocht pas met 18 jaar lenzen van mijn ouders. Sinds ik lenzen heb, zijn mijn ogen niet meer achteruit gegaan.

Omdat ik een moeilijk geval ben, kan ik ze niet bij de opticien halen. Ik loop in het UMCG bij Oculenti. In 35 jaar heb ik nog maar twee oogartsen gehad, ze weten hun personeel blijkbaar goed vast te houden.

ik heb ze sinds m'n dertiende denk ik. Gewoon bij de Hans Anders, elk half jaar controle.

Mijn kind kreeg lenzen met 10 jaar, via de opticien. Wel een opticien die samenwerkt met de oogarts trouwens, ik weet niet of dat standaard is. 

Ik zou hier de poli oogheelkunde over bellen en het daar vragen.
Mijn dochter, inmiddels 14, loopt bij de orthoptist. Ik begreep daar dat de praktijk per regio/gemeente kan verschillen. In Amsterdam blijven kinderen onder controle van de specialist omdat ze niet kunnen instaan voor de deskundigheid van de vele opticiens in hun werkgebied. Maar op andere plekken, zo begreep ik, vinden de specialisten het wel verantwoord om (een deel van de) kinderen op enig moment naar de opticien te verwijzen. Even navragen dus, denk ik.

Tegen mij was vroeger altijd gezegd dat lenzen niet goed zijn voor kinder ogen maargoed ik ben ze gaan dragen ivm een sport op mijn 13/14e jaar en daarna heel snel dagelijks. Mijn ogen zijn sindsdien niet achteruit gegaan.

Thiu schreef op 29-01-2024 om 21:03:

Tegen mij was vroeger altijd gezegd dat lenzen niet goed zijn voor kinder ogen maargoed ik ben ze gaan dragen ivm een sport op mijn 13/14e jaar en daarna heel snel dagelijks. Mijn ogen zijn sindsdien niet achteruit gegaan.

25 jaar geleden kreeg mijn nichtje al lenzen toen ze zeven maanden was. Maar dat was echt een medische noodzaak. Dus het kan tegenwoordig wel al heel jong. 

Ik heb zelf ook al lenzen sinds ik 10 of 11 was. In ieder geval voor ik naar de middelbare school ging. Gewoon via de opticien.  Waarom zou dat niet kunnen?

Ik mocht op mijn elfde lenzen, gewoon bij de opticien. Ik moest laten zien dat ik ze zelf kon schoonmaken en in doen. Ik zou het dus bij de opticien vragen.

Belangrijkst is idd dat het kind zelf hygiënisch met de lenzen kan omgaan. Dan maakt het niet uit of het 14, 10 of 8 jaar oud is. Sommige kinderen vinden het fijner met lenzen, en sommigen kunnen er niet mee omgaan. Net als volwassenen. Het vergt wel wat oefenen, maar ook dat geldt voor alle leeftijden.

Ik zou het op deze leeftijd en als ze er net aan wil beginnen wel via de oogarts/orthoptist laten lopen. Bel de poli en geef aan dat je kind dit graag wil. Dan kunnen zij je vast verder helpen of adviseren.

Persoonlijk zou ik, zeker ook omdat je dochter nog erg jong is, hiervoor naar een oogarts of optometrist gaan. De ogen zijn nog vol in ontwikkeling en daar zorgvuldig mee omgaan is echt heel belangrijk. Een optometrist vind je over het algemeen niet bij de ketens maar wel vaak bij de plaatselijke optiekzaak. Zij kunnen vaak even wat meer maatwerk leveren. Het is niet alleen een kwestie van de juiste sterkte kiezen. Lenzen vragen veel verantwoordelijkheid v.w.b. hygiëne en wees wijs en combineer altijd met een bril om zuurstoftekort van de ogen te voorkomen (en ja, dat gebeurt ook met de modernste zuurstofdoorlatende lenzen als je die te veel en te lang draagt). 

Ik (53) heb sinds mijn 15e lenzen. Het mocht al 3 jaar eerder toen van de oogarts,maar dat durfde ik toen nog niet. Jammer achteraf want in de 3 jaar is mijn betere oog nog behoorlijk achteruit gegaan. Vanaf t moment dat ik lenzen heb is het meer stabiel gebleven.

Ik had vanaf mijn 13e lenzen, via de opticien. Daarna zijn mijn ogen nog wel een paar jaar achteruit blijven gaan, dus geen garantie dat dat met lenzen niet gebeurt. 

Ik kan me herinneren dat ik als kind erg blij was met de lenzen, kon er na wat oefening ook prima mee omgaan. Het in- en uitdoen was de eerste dagen lastig (stond er eerder voor op uit bed) tot ik het trucje eenmaal doorhad. Maar die eerste dagen leverden wel wat frustratie op. 

Anouk1234

Anouk1234

30-01-2024 om 12:56 Topicstarter

Ik heb een afspraak gemaakt bij de opticien. Volgens hun website kan het vanaf 10 jaar. 
Dus 11 (bijna 12) zou qua leeftijd geen probleem moeten zien. Ik verwacht ook wel dat mijn dochter er qua hygiëne goed mee kan omgaan.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.