Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op

Zindelijkheidstraining: combinatie Opvang + geen vooruitgang

Goedemorgen,

Wij zijn nu drie weken bezig om onze dochter van 3 jaar zindelijk te krijgen. Sinds een week wil zij absoluut niet meer op het potje of de wc. Ze zegt steeds ‘ik kan niet op het potje plassen’. Met een hoop drama erbij. 
We hebben al veel geprobeerd: 
- op vaste tijden op het potje zetten, in het begin elk half uur. Later elk uur. 
- haar heel vaak gevraagd of ze moet plassen / poepen
- thuis de luier zoveel mogelijk uitlaten
- stimuleren door stickers te plakken elke keer als ze op het potje geplast of gepoept heeft. 
Resultaat tot nu toe: 
Ze heeft er nu echt een afkeer van en begint al te schreeuwen als ze het potje ziet. Er gebeuren nog best veel ongelukjes als ze zonder luier loopt en ze geeft ook niets zelf aan. 
De stickers waren een week leuk, daarna interesseerde die haar niet meer. 
Volgende week is onze vakantie voorbij en gaat dochter 2 dagen naar de opvang (peuterspeelzaal & gastouder) en 1 dag naar opa&oma. 
Hoe pakken we dit het beste aan? Gewoon blijven proberen? Wanneer is het beste moment om zindelijkheid ook buiten thuis om te trainen?

Bij opa&oma en de gastouder is ze al gewend. Ze gaat deze week voor het eerst naar de peuterspeelzaal. Allemaal geven ze aan dat ze de ouders volgen bij de zindelijkheidstraining. Ze wachten dus op ons?

We zitten eerlijk gezegd met ons handen in het haar en we weten niet hoe we dochter het beste kunnen stimuleren. 

Pushen werkt niet. Ik merk dat dochter dan helemaal niets meer wil. 

Wie heeft er tips hoe we dit het beste kunnen doen?


JtM

JtM

01-09-2021 om 08:23

Laat het even voor wat het is. Dochter weer een luier aan en alleen vragen of ze moet plassen, is het antwoord nee dan erover ophouden. 

Zoon heeft precies hetzelfde gehad, hij weigerde zowel op het KDV en thuis om naar de wc te gaan. Na een week of 3 / 4 wilde hij toch wel weer naar de wc en vanaf toen ging het heel goed. 

Overigens hebben wij nooit een potje gebruikt maar zoon ging gewoon naar de wc, evt met brilverkleiner.

Laat het inderdaad even los. Pushen heeft geen zin. Zoon was hier met 3,5 zindelijk, uiteindelijk door hem om te kopen met pepernoten. Na elk plasje op de wc een pepernoot. Vast niet heel opvoedkundig juist, maar hielp wel.   

Op de peuterspeelzaal gaat ze ook kindjes zien die wel zindelijk zijn. Misschien motiveert haar dat weer. 

ElectricKookabura85

ElectricKookabura85

01-09-2021 om 08:35

Laat het los; het komt vanzelf. Wil ze niet liever op de wc ipv het potje?

Ik lees even mee. Hier ook vragen en twijfels over de juiste aanpak.
Ze is bijna 3, heeft heel veel interesse in de wc en wat wij daar dan allemaal doen. Wil ook doorspoelen etc. Maar zelf op de wc of potje? Neeeeee dat doen we niet.
Heb ook echt geen idee hoe het verder aan te pakken. Ga het komende week ook maar eens met de gastouder bespreken, kijken of zij wil mee stimuleren en hoe dan. 

DownrightSpoonbill69

DownrightSpoonbill69

01-09-2021 om 09:21

Ik zou het laten voor nu. Ze is er duidelijk niet aan toe. Kan over 4 weken zomaar anders zijn. 

Als ze net 3 is zou ik het even laten rusten. Zindelijk worden is voor veel kinderen best een angstige gebeurtenis. Alleen met 4 moeten ze wel zindelijk zijn als ze naar school gaan. Wellicht heeft de peuterspeelzaal wel een hele positieve bijdrage, want daar gaan ze vaak collectief op vaste tijden naar de wc's. Goed voorbeeld doet meestal volgen.

Wat ik me afvraag, het plakken van die stickers, gaf dat ook een andere beloning in het vooruitzicht?

Ik had zelf zo'n stickerkaart gemaakt, de 1e week dat we er mee bezig waren kwam er na 5 stickers namelijk al een cadeautje (zo'n surprise ei was al heel wat zeg maar, of gewoon een flut klein cadeau van de action)
Daarna uitgebreid naar 10 stickers voor er een extra beloning en daarna een hele kaart vol (20stickers).
Bij 20 stickers heeft zoon zelf z'n cadeau uit mogen zoeken. 

Poepen was een ander verhaal, ook daarbij hebben we ook stickers en beloning in vorm van een cadeautje bij gebruikt.
Binnen 5 weken plas en poep zindelijk thuis en met uitjes, op kdv duurde het wat langer.

Zindelijkheid kun je niet afdwingen. Als ze het zelf ook nog niet voelt is het denk ik nog te vroeg. Je kunt het over een paar weken nog eens proberen. Strijd lijkt me niet de oplossing. Als ze op de peuterspeelzaal met zijn allen naar de wc gaan, helpt dat denk ik wel. Ik denk dat je bij de gastouder en opa en oma ook wel kunt vragen of ze in ieder geval regelmatig willen vragen of ze naar de wc moet.

Wat iedereen al zegt: laat het -voor nu- voor wat het is. Ze heeft er stress van gekregen en dat wil je juist niet. Gewoon een paar weken/maanden een luier weer aan en dan nog eens proberen. Hier thuis bestond de ‘zindelijkheidstraining’ (want echt training vind ik het niet; ze zijn eraan toe of niet) uit het lezen van een boekje erover (Saar op de wc hadden wij) het in blote kont of onderbroek rondlopen, veelvuldig op de wc zetten en prijzen als het goed ging. Alledrie binnen twee weken zindelijk. Bij mijn oudste ook de eerste keer te vroeg begonnen, ik weet nog steeds niet wat me bezielde, met 18 maanden het kind zindelijk willen krijgen, met 2.5 jaar was het zo bekeken. 

Tientje84

Tientje84

01-09-2021 om 11:14 Topicstarter

Krullen-bol schreef op 01-09-2021 om 09:55:

Wat ik me afvraag, het plakken van die stickers, gaf dat ook een andere beloning in het vooruitzicht?

Ik had zelf zo'n stickerkaart gemaakt, de 1e week dat we er mee bezig waren kwam er na 5 stickers namelijk al een cadeautje (zo'n surprise ei was al heel wat zeg maar, of gewoon een flut klein cadeau van de action)
Daarna uitgebreid naar 10 stickers voor er een extra beloning en daarna een hele kaart vol (20stickers).
Bij 20 stickers heeft zoon zelf z'n cadeau uit mogen zoeken.

Poepen was een ander verhaal, ook daarbij hebben we ook stickers en beloning in vorm van een cadeautje bij gebruikt.
Binnen 5 weken plas en poep zindelijk thuis en met uitjes, op kdv duurde het wat langer.

Krullen-bol, we hadden inderdaad een klein cadeautje in het vooruitzicht. Toevallig ook een kindesurprise-ei. Dat hielp niet echt.

Ze wil ook niet op de wc met wc-brilverkleiner. Daar heeft ze 1x heel kort op gezeten, daarna niet meer. 

Voor de anderen: ja, we vragen haar nu inderdaad alleen nog of ze moet plassen. Standaard antwoord ‘nee’. 

Ik heb het met de peuterspeelzaal en met de gastouder en oma’s besproken. Zij willen het allemaal wel stimuleren, en iedereen om me heen zegt ook ‘het komt vanzelf’.

Uit ervaring weten we dat dochter heel koppig is in nieuwe dingen leren. Ze moet er echt wat langer aan wennen en het zelf willen doen. Dat hebben we al eerder  meegemaakt.

We laten het nu even voor wat het is, hopelijk helpt het als we steeds blijven vragen of ze moet plassen/poepen. 

Wij hebben gewoon op de zaterdag de luier bij mijn destijds bijna 3 jarige zoon uitgedaan en een potje in de keuken neergezet. Ik had een voorraad oude onderbroeken (zelfs roze van mijn dochter) en oude pyjama en joggingsbroeken klaar liggen. Hij werd niet op vaste tijden op het potje gezet, maar ik heb een paar keer gezegd als je moet plassen moet je op het potje.  Als hij in de broek geplast had zette ik hem toch nog op het potje om de vieze kleren uit te doen en duidelijk te maken dat je met plassen naar het potje gaat. De eerste dag was het elk kwartier een klein plasje in de broek en niets op het potje. 's nachts wel gewoon een luier aan gedaan. De 2e dag was de tijd tussen twee plasjes al langer en belande gedurende de dag steeds een groter deel van de plas in het potje. De laatste plas van de dag  bleef de broek schoon en kwam alles in het potje. 's nachts weer een luier aangedaan (en daar verder niets over gezegd of aandacht aan geschonken) en die was de volgende ochtend droog. De paar dagen daarna nog slechts een paar ongelukjes gehad.  Voor deze actie had mijn zoontje nog maar 1 of 2 keer op het potje geplast. 

Ik denk wellicht ook dat je het niet constant moet blijven vragen maar zoals Chantalpa hierboven schrijft, wijzen op waar potje staat. Laten ervaren dat plassen/poepen in je onderbroek niet fijn is.

Ik vroeg in het begin ook niet moet je plassen.
Ik zei gewoon, je gaat nu even op het potje (bijvoorbeeld uur na iets drinken).

Jammer dat ze misschien niet heel erg warm loopt voor een beloning... Daarnaast, ja het komt ook wel vanzelf hoor. Ik zou er wel actief mee bezig gaan maar niet super veel nadruk op leggen 

chantalpa schreef op 01-09-2021 om 11:16:

Wij hebben gewoon op de zaterdag de luier bij mijn destijds bijna 3 jarige zoon uitgedaan en een potje in de keuken neergezet. Ik had een voorraad oude onderbroeken (zelfs roze van mijn dochter) en oude pyjama en joggingsbroeken klaar liggen. Hij werd niet op vaste tijden op het potje gezet, maar ik heb een paar keer gezegd als je moet plassen moet je op het potje. Als hij in de broek geplast had zette ik hem toch nog op het potje om de vieze kleren uit te doen en duidelijk te maken dat je met plassen naar het potje gaat. De eerste dag was het elk kwartier een klein plasje in de broek en niets op het potje. 's nachts wel gewoon een luier aan gedaan. De 2e dag was de tijd tussen twee plasjes al langer en belande gedurende de dag steeds een groter deel van de plas in het potje. De laatste plas van de dag bleef de broek schoon en kwam alles in het potje. 's nachts weer een luier aangedaan (en daar verder niets over gezegd of aandacht aan geschonken) en die was de volgende ochtend droog. De paar dagen daarna nog slechts een paar ongelukjes gehad. Voor deze actie had mijn zoontje nog maar 1 of 2 keer op het potje geplast.

Dit wil ik ook! Wil het haar gewoon ook niet opdringen, maar wil wel verrekte graag van die verdomde stinkluiers af. 

Dit weekend misschien toch eens een poging wagen.

Mijn beide zoontjes waren pas klaar voor echt zindelijk worden rond 3,5 jaar. Rond dat 3 jaar werden kon ik ze zo laten lopen maar speelde ze gewoon verder met natte onderbroek of in plas. De jongste wilde pertinent zijn luier niet uit tot hij echt zindelijk was. Vanaf rond die 3,5 gingen ze echt 3 keer per dag (ochtend, middag, avond) op potje. Kwam er een plas prima, niet ook prima. Op kdv zetten ze ze ook gezette tijden even op de wc mee. 

Belonen hoefde ik niet aan te beginnen, waren ze niet voor te porren stickers of cadeautje. Vanaf dat ze echt structureel plasjes op het potje gingen doen, luierbroekje aan gedaan en vaker potjes momenten ingelast. En vanaf toen waren ze met 1 week dag zindelijk en weer paar weken later ook nachten droog. 

Knopje moest om en zodra dat het om was ging het ook goed met ongelukjes die op 2 handen te tellen zijn. Poepen was een ander dingetje trouwens, jongste deed dat ook gewoon vanaf toen op de wc, oudste heeft enorm problemen gehad vanaf zijn 3e. En heeft nog 1/2 jaar hulp van zakjes gehad om dit goed door te laten lopen. Maar vanaf dat hij weer goed kon poepen ging het wel op de wc. 

rond 3 is gemiddeld, maar nét voor school is ook oke. Haar motivatie komt dan ook omdat ze bijna ‘naar de grote school mag’. 
het pushen werkte niet. Het is nu dus heel stressvol. 

Luier aan. 
plassen op vaste momenten: bij het verwisselen van de luier. Geplast? Goedzo! Een dropje/snoepje. Niet geplaat:is niet erg! Luier om en lekker spelen! 

Komt vanzelf. Zeker géén handig moment om zindelijk te worden/af te dwingen nu als ze gaat beginnen bij psz. 
Ze heeft veel wisseling: 
Gastouder
Thuis
Oma
Psz

wacht af.
houd het bij de vaste momenten.
push niet! 

Als ze thuis 1 week droog blijft als ze elk uir naar de wc wordt gestuurd, kan de omgeving ook mee- oefenen. Psz, gastouder. Maar nu dus nog (langere tijd) niet


Ik krijg eerlijk gezegd een beetje een verstikkend gevoel als ik de OP lees. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.