Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op

Borstvoeding - toch wat vragen

Hoi allemaal,

Ik ben sinds drie weken moeder van een dochter, en inmiddels is na een eerste moeilijke week de BV goed genoeg op gang gekomen dat ik een paar vragen heb.

* Op dit moment lukt het drinken alleen maar met een tepelhoedje. op zich geen enkel probleem, maar het maakt van voeden wel meer 'gedoe' en 'geknoei'. Ik probeer zo af en toe en 'kale' tepel te geven, maar die blijft ze niet goed pakken, en ze wordt er erg gefrustreerd van. Is dit iets dat (bij blijven proberen) nog een keer kan veranderen? Of blijft ze waarschijnlijk het hoedje gebruiken?

* Nog als erfenis uit de kraamweek voed ik twee borsten (elk tot ze 'loslaat' en niet opnieuw aan wil leggen), met tussendoor een verschoning (zodat ze weer wakker wordt). Is dat nodig? Of is er zo kans dat ze te weinig van de vettere 'achtermelk' binnen krijgt?
Ook verschoon ik bij de nachtvoeding niet (hoewel ik wel twee borsten aanbied. Met wisselend resultaat overigens).

* Sinds twee dagen voed ik 's nachts liggend. Prettig voor mij (ik kan beter doordommelen) & man (die heeft geen last van dat het bed omhoog moet), maar het aanleggen is geen feest. Ik heb een arm minder om Dochter te sturen, en voordat ikzelf, kind, tepelhoedje en melk-opvang-doekje in de goede houding liggen zijn we ook wel wat verder. Is daar nog ergens een handige truuc voor? Of is liggend voeden met een tepelhoedje gewoon niet handig

* In principe voed ik op verzoek, maar ik hoor geen verschil tussen een 'honger' huiltje en een 'ik wil getroost' huiltje. Ik gebruik dan ook nog steeds de richtlijn dat er 'minimaal zo ongeveer twee uur' tussen (het begin van) twee voedingen moet zitten. Tot nu toe een keer een avond gehad dat Dochter clusterde (zo'n anderhalf uur elke keer 10 min. drinken), maar meestal valt ze 's avonds na een half uurtje vasthouden wel in slaap. klinkt dat normaal? Of kan je toch beter vaker eten geven/ En zit er ook een maximum tussen twee voedingen?

Pfft, veel te lang verhaal geworden vrees ik. Zo'n klein mensje, en zo veel vragen.

Als iemand tips / adviezen heeft dan hor ik het graag.
Alvast bedankt,

Kraanvogel.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tijgeroog

Tijgeroog

19-04-2011 om 17:11

Een paar antwoorden

*Om van het tepelhoedje af te komen moet je dochtertje goed happen. Er zijn hier op het forum mensen die dat beter uit kunnen leggen dan ik, die komen vanzelf wel langs, dus daar ga ik me niet aan wagen. Als het niet lukt kun je ook contact opnemen met een vrijwilliger van de VBN of LLL of met een lactatiekundige. En afentoe proberen of het ook zonder tepelhoedje lukt, soms gaat het opeens goed.
*Ik ben ook altijd 2 borsten per keer blijven geven, en m'n kinderen zijn er prima op gegroeid. Een borst per keer is juist geschikt als je teveel melk hebt, omdat je borsten minder gestimuleerd worden en de productie dan terug loopt. Als het zo goed gaat: niets aan veranderen.
* Liggend voeden heb ik altijd veel fijner gevonden. Het wordt steeds makkelijker, hoewel ik geen ervaring heb met tepelhoedjes. Wat betreft het melkopvangdoekje: leg een handdoek op je bed en ga daar op liggen, dan heb je dat doekje niet meer nodig en het is altijd "raak".
* Ik heb dat verschil ook nooit gehoord, dus geen zorgen. Bij de oudste deed ik het net als jij, bij de jongste gaf ik sneller de borst. Bij veel kinderen werkte dat, bij m'n dochtertje niet. Doe wat voor jou goed voelt, er zit geen minimum tussen de voedingen, maar als dat voor jullie niet werkt mag je natuurlijk wel een minimum tijd tussen de voedingen aanhouden.
Je dochtertje is nu nog op een leeftijd dat het allemaal lastig is, slapen gaat niet altijd makkelijk, voeden is nog lastig, je moet nog een ritme vinden. Voeden wordt meestal makkelijker als je kindje een week of 6 is, en bij mijn vonden ze rond de 10/12 weken een ritme en rust, konden ze makkelijker zelf in slaap komen en was het hele moederbestaan opeens een stuk simpeler.

Goed aanleggen

http://www.sintlucasandreasziekenhuis.nl/smartsite.dws?ch=web&id=22008

Dit is de beste foto die ik kan vinden. Je ziet dat de moeder met een hand de borst vasthoudt. Tepel en babymondje zijn recht tegenover elkaar.
Met je andere hand houdt je het achterhoofd van je baby vast en brengt het hoofdje naar de tepel.
Je kunt dan ook nog met 2 vingers de wangetjes wat indrukken zodat het mondje goed opengaat.
En dan de tepel royaal in de mond doen en even wachten, achterhoofdje vasthouden en naar voren, hopen dat baby gaat happen en zuigen.
Niet te voorzichtig. Ze moet echt een mondvol hebben want de kaakjes moeten klemmen aan de overgang borst/tepel.
Zoiets dus, hopelijk heb je iemand in de buurt met ervaring die het voor kan doen op een manier zodat jij ziet hoe het gaat. En dan regelmatig even proberen.
Meestal komt er een moment dat ze de slag te pakken krijgen.

Tepelvormer

Even snel, heb de andere rea's niet gelezen: ik heb indertijd veel baat gehad bij een zgn tepelvormer:
http://tinyurl.com/3ar5a6l

Ik deed ze een halfuurtje ofzo voor het voeden in, ze zorgden ervoor dat de tepel iets geprononceerder was (ik heb geen vlakke tepels maar mijn zoon was te vroeg geboren en te ziek en zwak om de tepel goed te kunnen pakken). Verder heeft hij een licht kolvende werking, waardoor de melk onmiddellijk toeschiet (eigenlijk al toegeschoten is als de baby hapt). Weet niet meer hoelang het duurde voor ik ze niet meer nodig had, een paar weken denk ik. Maar het maakte onmiddellijk het verschil tussen helemaal niet happen (en dus fulltime kolven) en wel happen en zelf blijven drinken.
Oja, verder heb ik altijd op verzoek gevoed, ook als er maar heel weinig tijd tussen de voedingen zat. Een jonge baby kun je niet verwennen, is mijn stellige overtuiging, en mijn borst mocht ook als troost dienen ipv alleen maar voeding. Dat is ook zo verweven met elkaar op die leeftijd.
Succes!
Oja, ik heb veel gehad aan dit boek:
http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/borstvoeding-geven/1001004002624120/index.html

Kraanvogel

Kraanvogel

20-04-2011 om 22:48 Topicstarter

Kijk, daar kan ik wat mee......

Hoewel het natuurlijk treurig is dat ik de constatering dat 'een spuugdoekje te klein is om handig (liggend) te voeden' niet laat volgen door de conclusie dat 'een grotere (hand)doek hier misschien wel een oplossing is'.
Tijgeroog, mijn dank voor deze slimme opmerking. Daar ga ik vannacht al plezier van beleven.

Maar goed, prettig dat jullie allemaal melden dat het goed gaat komen (misschien). Dan hou je wat motivatie om het af & toe te blijven proberen.

Wat betreft het aanleggen (& het tepelhoedje).
De link die AnneJ stuurde is inderdaad zoals de kraamverzorgster het heeft uitgelegd (goh, was ik alweer half vergeten). Ik heb het vandaag nog weer eens (netjes) geprobeerd, en als we even alle valse starts negeren (Dochter is erg van het wriemelen, dus ik kom wat armen tekort zo af en toe), dan heb ik het idee dat ze toch wel af en toe goed aanhapt. Alleen begint ze gewoon niet met drinken. De eerste week bleef ze dan gewoon liggen (en viel in slaap) tegenwoordig koppelt ze zichzelf weer af, en begint opnieuw te 'zoeken'.

Als ik ook kijk naar de tepelvormer van Anneque (gaaf dat die bestaan trouwens), dan heb ik het idee dat mijn tepel op zich goed gevormd is (niet vlak of ingetrokken, maar echt zo'n puntje tepel op een ruime tepelhof). Niet zo puntig als op het plaatje, maar toch wel in de buurt. Het lijkt wel alsof dochter liever de (redelijk brede) vorm van het tepelhoedje vast heeft. Ook als ze (hoedloos) wel een stuk tepelhof in haar mond neemt.

Nu zijn tepelhoedjes best makkelijk, maar juist die dingen maken alles net iets meer 'gedoe'. (vastplakken, nog een keer vastplakken als Dochter iets the enthousiast aan komt zeilen, vasthouden als het plastic verschuift door alle melk die eronder loopt, etc.) Lever goede verhalen op (en een prachtige melkbaard bij Dochter), maar het maakt ook dat je bij een huiltje 'te kort' na een vorige voeding meteen denkt 'nee he'.
Niet zo zeer angst om Dochter te verwennen dus (althans, inmiddels), maar wel misschien de angst dan mijn hele dag alleen maar bestaat uit heen & weer naar de slaapkamer lopen.
Ik merk wel dat ik 's avonds veel minder moeite heb met 'laten we maar even kijken of ze wil drinken' (want dan hang ik gewoon voor de TV) dan overdag (als ik echt moet 'onderbreken' wat ik doe (Hmmm...., krant lezen, OOL surfen, niks eigenlijk dus).

Maar goed, Zo te zien zijn we goede weg. Het komt goed, misschien zelfs wel zonder hoedje, en we hoeven geen minimum tijd tussen voedingen aan te houden (Niet dat dat vaak en issue is, maar sommige dagen.....).
En dat troost & honger zo veel samenhangen klopt natuurlijk. Misschien is dat wel de reden dat ik ook maar een soort huiltje hoor. Het is ook gewoon hetzelfde .

Mijn dank is groot. Heel groot.

Kraanvogel.

Tijgeroog

Tijgeroog

20-04-2011 om 23:00

Kraanvogel

"Hoewel het natuurlijk treurig is dat ik de constatering dat \'een spuugdoekje te klein is om handig (liggend) te voeden\' niet laat volgen door de conclusie dat \'een grotere (hand)doek hier misschien wel een oplossing is\'. "

Geeft niet hoor. Ik heb er geloof ik ook half kind over gedaan om die conclusie te trekken. Ik ontdekte het geloof ik toen ik zonder bh wilde gaan slapen (ik had nog wat andere tepelproblemen, daar kwam ik overigens pas 2 jaar later achter, ik dacht dat die pijn hoorde) en op een handdoek ben gaan slapen om te zorgen dat niet het hele bed drijfnat werd. Dat bleek tijdens het voeden ook wel handig te zijn. Tot die tijd gebruikte ik ook dat veel te kleine spuugdoekje.
Maargoed, ik ben nogal voor goede hulp, dus ik zou niet te lang door blijven rommelen maar als het niet lukt zonder tepelhoedje op zoek gaan naar een lactatiekundige. Wordt door verschillende verzekeringen ook vergoed en zij kunnen vaak heel veel bereiken in weinig tijd.
En wat je verder schrijft over je onzekerheden is heel herkenbaar. Maar het komt goed. Ik denk er nu aan terug met een glimlach, dat ik me zo druk kon maken over wanneer de laatste voeding geweest was, en hoeveel voedingen op een dag enzo. Terwijl ik er ook heel soepel mee was en absoluut niet aan vaste tijden deed. Het is allemaal vanzelf goedgekomen.

Mathilde

Mathilde

21-04-2011 om 20:30

Trucjes

Nog wat trucjes:
* Ik bond een luierdoek strak om de armen en lijf van baby voor de voeding als baby erg rondmaaide met de armen, dan had ik mijn handen vrij voor andere dingen (borst vasthouden, hoofdje vasthouden). Bovendien zijn ze veel makkelijker hanteerbaar als ze een soort worst zijn LOL.
* Baby's die niet willen slikken na het aanhappen, kun je zachtjes onder hun kin door, langs de kaak richting hun keel strijken, dan komt de slikreflex wel op gang en het zuigen meestal ook (net zoals bij katten die je een pil wil laten doorslikken).
* Hoe verder ze hun hoofd in de nek leggen, hoe wijder het mondje open gaat. Mijn oudste liet ik altijd 'koekhappen' naar de tepel bij het liggend aanleggen. Kind in luierdoek gewikkeld (dan deukte ze gelijk een beetje uit, want ze zocht de tepel altijd ergens bij haar knieën), beentjes goed tegen je buik trekken en dan het mondje net iets lager dan de tepel.
* Zittend voeden deed ik de eerste weken op de bank, kussen rechtop naast me, kind erop met voeten lager dan hoofd. Kussen rechts, dan arm rechts over kind heen slaan, hand rechts onderaan kopje en nek leggen, met de linkerhand de rechterborst vasthouden. Weer wachten tot mondje goed wijd open gaat en dan FLOTS aan de tepel .
Ik had slechte happers (en dus tepelkloven) en was die eerste twee weken reuze streng met het aanhappen. Was het niet goed (pijn) dan gingen ze er onherroepelijk weer af. Voordeel: hoe harder ze krijsen, hoe wijder het mondje open gaat . Na tien dagen hadden ze het wel onder de knie. En inderdaad, na zes weken wordt het zelf voeden echt leuk. Ik had best een tweede loopbaan als min willen beginnen . Succes!

Valkyre

Valkyre

21-04-2011 om 22:42

Lactatiekundige

Ik had ook problemen die met één consult van de lactatiekundige verholpen waren. Als het niet lekker gaat met het voeden, kan dat net het steuntje in de rug zijn dat je nodig hebt. Dat consult kostte geloof ik iets van €35,- maar dat wordt vaak ook nog vergoed. Als je twijfelt: ga even in de winkel kijken wat een verpakking melkpoeder kost tegenwoordig...

Succes ermee! Ik hoop dat het heel binnenkort heel soepel gaat met voeden!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Rembrand

Rembrand

21-04-2011 om 23:50

Consult wel wat duurder

Hoi,
Gemiddeld betaal je voor een lactatiekundig huisbezoek rond de 100 Euro.
Het kan verschillen. Voor een lactatiekundige via het CB betaal je soms niets ( als je geluk hebt).
M.

Rembrand

Rembrand

21-04-2011 om 23:52

Filmpjes over aanleggen

http://www.drjacknewman.com/video-clips.asp
Duidelijk artikel over aanleggen ( tekst en foto's): http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/kraamtijd/aanleggen.html
M. ( lactatiekundige IBCLC).

Kraanvogel

Kraanvogel

22-04-2011 om 21:50 Topicstarter

Een dag niet inloggen....

En de helft van je problemen is (lijkt) opgelost. Dank allemaal, voor deze goede tips & links.

Ik had al gekeken op borstvoeding.com, maar daar staat zo veel informatie op, dat je al snel last krijgt van het wikipedia syndroom. Deze specifieke pagina had ik dan ook niet gevonden (maar wel zoiets gezocht). Eens kijken of ik morgen de stap-voor-stap stappen uit kan voeren (waarschijnlijk met man ernaast om te scrollen

Jack Newman had ik wel eerder gevonden (dankzij een link in een archief-draadje), maar die pagina vond ik niet zo duidelijk Bovendien wordt daar overal 'breast compressions' gebruikt, en ik heb de indruk dat 'wij' (in NL) dat helemaal niet doen. Bovendien merk ik bij Dochter helemaal niet echt duidelijk de verschillende drink-fases van snel of langzaam drinken. Wij hebben allen de 'drukke' aanvlieg fase, gevolgd door een zeer rustige drinkfase. Misschien over een dag of wat nog eens kijken.

De tips van Mathilde kunnen (deels) goed van pas komen, want ook Dochter zoekt de tepel overal, behalve op de goede plek (nou ja, dat ligt dan ook aan mij).
De armpjes inwikkelen hebben we al eens geprobeerd, maar dat heeft matig succes. Als het werk, dan was het niet nodig. En als het nodig is, dan wordt ze van inwikkelen zo kwaad, dat ze liever blijft krijsen dan goed een tepel aanhappen, hoedje of geen hoedje.
De 'hoe harder ze huilen, hoe beter ze happen is overigens goed voor de keren dat ze met een handje klem zit

Wat de lactatiekundige betreft: eerst Pasen eens afwachten, en afhankelijk van hoe e.e.a. dan gaat is dat zeker een optie. Overigens vind ik op dit moment dat het goed genoeg gaat om voorlopig gewoon door te gaan met BV. Als ze eenmaal aanligt drinkt ze prima, en de verzadigde blik waarmee ze afkoppelt (met het *hele* gezicht onder de melk) zijn ook genoeg redenen om door te gaan.

Hoewel alles nog niet zo soepel gaat dat ik 'echt' slapend kan voeden, merk ik wel dat het al een stuk soepeler gaat dan een paar dagen geleden. Ik geloof jullie dus ook gewoon, dat het beter gaat.

Dank allemaal, hier kunnen we wat mee.

Kraanvogel

Kraanvogel

Kraanvogel

22-04-2011 om 21:56 Topicstarter

Overigens (liggend voeden)

Zojuist op borstvoeding.com gelezen dat je voor liggend voeden de houding van je lichaam aanpast voor bovenste vs. de onderste borst. En ik had me al afgevraagd hoe mensen die 'slapend voeden' hun kind aan de andere kant leggen.....

Op dit idee was ik nog niet gekomen. Ik stapte mijn bed uit, om Dochter aan de andere kant te leggen
Soms ik wikipedia-style doorklikken geen slechte eigenschap....

Kraanvogel

Kraanvogel

Kraanvogel

02-05-2011 om 22:46 Topicstarter

Update: alles gaat goed

We zijn inmiddels anderhalve week verder, en alles gaat eigenlijk prima. Grappig genoeg is er eigenlijk weinig veranderd, maar het loopt gewoon allemaal veel soepeler.
Ik ben een keer bij een 'borstvoeding café' wezen kijken, en dat heeft ontzettend geholpen. Daar zie je dat aanleggen soms even gedoe is (armpje, hier, beentje daar), dat meerdere kinderen en aantal keer 'pakken & loslaten' en dat meer mensen een tepelhoedje nodig hebben. EN ook dat andere kinderen ook een uur nodig hebben voor hun hele voeding.

Kortom: wat ik hier al gelezen had, zag ik daar in de praktijk: 'beetje uitproberen wat voor jou werkt, en als het werkt, niet druk om maken of het anders zou moeten"

Dus:
* We gebruiken nog steeds een tepelhoedje(gaat prima).
* Af en toe (als Dochter rustig is, en de tepel er goed uitziet) proberen we het even 'onder plastic'. Af en toe-er, gaat dat zelfs (heel) even goed.
* Ik kijk niet meer echt naar de 'drinktijd', maar ga op mijn gevoel ('ervaring') af of ze genoeg heeft gehad, of dat we nog even moeten proberen.
* Voor ons werkt verschonen tussen twee borsten door ht beste, dus dat blijven we doen.

Allemaal hartelijk dank voor het meedenken.
En voor het gelijk hebben; het wordt inderdaad makkelijker na een tijdje.

Kraanvogel.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.