Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Lees ook op
Zonnetje

Zonnetje

01-10-2015 om 13:20

Simiaanlijn in beide handen

Hallo allemaal,

Inmiddels ben ik 39 weken zwanger en ben ik er eigenlijk 2 dagen terug pas achter gekomen dat ik rexhte doorgetrokken lijnen in mijn beide handen heb, ook wel simiaanlijn genoemd. Dit komt bij 37-87% van de Syndroom van Down gevallen voor en maar bij 1-5% van de gezonde bevolking.

Ik ben volledig gezond, heb geen symptomen die duidde op het Syndroom van Down (alhoewel ik wel wat meer ruimte tussen grote teen en naastliggende teen heb, maar ik zal vast niet de enige zijn). Daarnaast worden deze lijnen ook in verband gebracht met verschillende psychische stoornissen zoals een verhoogde neiging tot paniek en angsten. Daar heb ik wel last van.

Nu vroeg ik mezelf af, gezien ik deze lijn heb maar verder volkomen gezond ben, of mijn kindje een verhoogd risico heeft op Down, of dat ik weer eens doordraaf? Er zijn geen testen gedaan maar volgens de verloskundige zag de nekplooi er bij de 11 weken echo wel goed uit..

Ik hoop dat jullie mij wat meer info kunnen verschaffen. Bedankt alvast.

Jamie

Jamie

01-10-2015 om 14:58

Nee

Je hebt niet meer of minder kans op een kindje met Down.

Fransien

Fransien

01-10-2015 om 17:34

Vraag het je verloskundige

Volgens mij heb je ook geen verhoogd risico, maar vraag het na bij je verloskundige, daar zijn ze voor!

Jamie

Jamie

01-10-2015 om 17:39

Nee

Beter niet aan je verloskundige vragen en gewoon uitgaan van wat ik zeg of je verdiepen in hoe Down ontstaat en je weet ook het antwoord.

Zonnetje

Zonnetje

01-10-2015 om 18:33

Allereerst bedankt voor jullie reacties!

De verloskundige wist hier eigenlijk ook geen antwoord op. Maar mij lijkt dat als dit wel het geval is, dit wel bekend zou zijn.

Google maakt je gewoon weer zo bang. Het komt bij 5 procent van de gezonde bevolking voor en 1 procent van de gezonde bevolking heeft deze lijnen in beide handen, waaronder ik dus.
Ik ga dan weer zo ver denken dat ik bang ben dat ik wel drager ben van down maar dat het dus nooit tot uiting is gekomen, of zo.. Dan is het namelijk wel erfelijk.

Arianna

Arianna

01-10-2015 om 18:49

dat kan niet

Je kunt geen drager zijn van Down.

Zonnetje

Zonnetje

01-10-2015 om 19:02

Volgens het internet wel. Waar baseer jij dat op dan Arianna?

Jamie

Jamie

01-10-2015 om 19:19

Nee zonnetje

In maar 4% van de gevallen van Down gaat het om dragerschap en dat klopt niet als dat één op één gelijk zou staan aan die simiaanlijn. Verder is het gek dat die lijn niet bij alle mensen met Down zou voorkomen of (logischer nog) bij maar 4% van de mensen met Down.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Down#Oorzaken

Zet die onzin alsjeblieft uit je hoofd, die twee hebben niets met elkaar te maken.

Jamie

Jamie

01-10-2015 om 19:19

Arianne

Je zit er toch een beetje naast, zie de link.

Zonnetje

Zonnetje

01-10-2015 om 19:45

Jamie

Bedankt voor je informatie!

Vergelijkingen maken ben ik niet zo goed in, maar ik snap wel wat je bedoelt inderdaad. Hopelijk heb je gelijk. Nekplooi zag er met 11 weken ook goed uit, maar ik ben altijd zo paniekerig dat ik er weer allemaal dingen bij ga betrekken.

Jamie

Jamie

01-10-2015 om 19:49

Zonnetje

Ga er gewoon van uit dat je net zoveel kans heeft als ieder ander op een kindje met Down en leg het dan nu maar naast je neer.

Sukey

Sukey

01-10-2015 om 19:50

nooit geweten, maar inderdaad

'Bij de overige vijf procent van de patiënten met het Syndroom van Down zit het extra chromosoom 21 vast aan een ander chromosoom. Dit wordt een translocatie genoemd. Het totale aantal chromosomen bij deze vorm is dus gewoon 46'

Je kunt dus wel drager zijn, ook al 'heb' je zelf geen Down. Nooit geweten.

Maar bij een zwangerschap van 39 weken valt er verder weinig aan te onderzoeken, denk ik. Binnen drie weken is de baby er, waarschijnlijk eerder dan de uitslag van welke test dan ook.

Zonnetje

Zonnetje

01-10-2015 om 20:08

Maar dat heeft niets met de simiaanlijn te maken toch? Dat kan dus inprincipe iedereen zijn.

Krullevaar

Krullevaar

01-10-2015 om 20:41

OT: drager zijn

Kan zeker wel. Man heeft een oom met Down en toen wij aan het begin van de zwangerschap erfelijkheidskwesties met de verloskundige ter sprake brachten en dus ook dit aan de orde kwam, vertelde zij ons dat Down een chromosoonafwijking is en dus erfelijk. Terwijl wij altijd dachten dat het om een 'foutje van de natuur' ging.

Maar terug naar TO: jij hebt geen down en het zit niet in de familie, dus geen zorgen maken. Is een gevalletje van je 'verhoogde neiging tot paniek en angsten'.

Zonnetje

Zonnetje

01-10-2015 om 21:05

krullevaar

Ik hoop het. Kan er ook nergens wat over vinden. Het enige wat ik kan vinden is dat het dus bij 1-5 procent van de gezonde bevolking voorkomt en in beide handen, wat ik dus heb, bij 1 proc van de gezonde bevolking. Een aantal bekende hebben het ook, waaronder Hilary clinton, maar die heeft dus maar in een hand.

Krullevaar

Krullevaar

01-10-2015 om 21:17

Precies

Je hebt gewoon iets heel speciaals, wees er trots op! En geniet nog even van je zwangerschap.

Zonnetje

Zonnetje

01-10-2015 om 21:28

krullevaar

Ik lees op deze pagina veel over dat het bij kinderen voorkomt die ook vkomen gezond zijn. Daarnaast ook ouders die het hebben waarvan ook de kinderen gezond zijn.

http://www.babybrabbel.nl/forums/algemeen/baby-1-handlijn

Dank je. Dat komt goed, al hoop ik dat ze haarzelf snel meldt! Ben er nu wel een beetje klaar mee, hihi.

Katniss

Katniss

01-10-2015 om 21:55

Ik heb het ook in beide handen. Voor zover ik weet heb ik nergens last van en mijn kinderen ook niet.

Katniss

Katniss

01-10-2015 om 21:56

Meer

Ik heb overigens wel meer lijnen. Heb jij er maar een?

Zonnetje

Zonnetje

01-10-2015 om 22:06

Katniss

Heb jij een geheel doorgetrokken streep? Dus tussen duim en wijsvinger naar pink? Ik heb dus zo een lijn en nog een gebogen lijn die van duim/wijsvinger naar pols loopt. Anderen hebben er dus 3, ik heb er 2. Je kan het anders even op Google opzoeken!
Ik verder ook nergens last van en zie er volgens mij ook wel normaal uit, haha. Heb wel een wat grotere ruimte tussen grote teen en naastliggende, maar daar zal ik vast niet de enige in zijn.

  • ik heb ook een simiaanlijn op beide handen, op mijn linkerhand zit er wel een kleine onderbreking in maar op mijn rechterhand is het een ondoorbroken rechte lijn. Ik kan volgens mij geen foto's toevoegen anders zou ik dat doen om het aan te kunnen tonen.

      M.v.g. 
      Mike

Mikeq schreef op 04-12-2021 om 03:55:
  • ik heb ook een simiaanlijn op beide handen, op mijn linkerhand zit er wel een kleine onderbreking in maar op mijn rechterhand is het een ondoorbroken rechte lijn. Ik kan volgens mij geen foto's toevoegen anders zou ik dat doen om het aan te kunnen tonen.

M.v.g.
Mike

De aankomende baby is ondertussen 6 jaar. Ik denk niet dat dit nog een vraag is voor t.o. 🙂

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.