Zo werkt het gebruik van dunpleister in nieuwbouw

3 april 2024

Zo werkt het gebruik van dunpleister in nieuwbouw

Stucwerk is een essentieel onderdeel van de afwerking van binnenmuren en plafonds. Het heeft niet alleen de voordelen dat oneffenheden weggewerkt kunnen worden, maar het heeft ook praktische voordelen zoals isoleren. Er zijn verschillende soorten stucwerk, waar wij je graag meer over vertellen. Elk soort stucwerk heeft zijn eigen toepassingen en eigenschappen. We kijken naar de meest moderne en traditionele manieren van stucen.

Dunpleister

Dunpleister is een vrij nieuwe vorm van stucen, het staat ook wel bekend als glad pleisterwerk. Dit is een techniek waarbij er een dunne laag gips wordt aangebracht op muren of plafonds. Deze methode is ideaal voor het maken van een gladde afwerking, perfect voor nieuwbouw of moderne interieurs. Dunpleisterwerk is zeer goed geschikt voor het afwerken van nieuw geplaatste gipswanden of voor het renoveren van bestaande muren. Het is relatief snel aan te brengen en te drogen (tussen de 24 en 48 uur). Dit maakt dunpleister een goedkope en efficiënte keuze voor bouwprojecten.

Over het algemeen levert dunpleister een net zo mooi en strak resultaat als traditioneel stucwerk. Het is daarnaast een stuk sneller aan te brengen en daardoor ook vaak goedkoper. Omdat dunpleister doormiddel van spuitwerk aangebracht wordt neemt het maar een klein gedeelte van de tijd in ten opzichte van normaal stucwerk. Dit maakt je muren van je nieuwbouwwoning behangklaar. Wij raden ten zeerste aan om gebruik te maken van dunpleister in je nieuwbouwwoning. Niks is mooier dan van idee naar nieuwbouwwoning te gaan, voor velen een absolute droom.

Traditioneel stucwerk

Het traditionele stucwerk wat velen kennen is een mengsel van zand, kalk en cement. Deze methode van Stucen wordt al eeuwen gebruikt en staat bekend om zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Traditioneel stucwerk kan worden toegepast in dikkere lagen dan dunpleister, wat het geschikt maakt voor het egaal maken van ruwe oppervlakken en het creëren van decoratieve texturen. Hoewel het meer tijd en vakmanschep vergt, biedt traditioneel stucen charme wat bijdraagt aan het karakter van een gebouw.

Sierpleister

Sierpleister is de categorie stucwerk dat is ontworpen voor een decoratieve afwerking. Dit soort stucwerk bevat kleine korrels die textuur aan de muur geven. Sierpleister is duurzaam, stootvast en kan in diverse kleuren worden aangebracht. Het biedt een uitstekende manier om persoonlijkheid en diepte aan een kamer toe te voegen.

Leemstuc

Leemstuc is een natuurlijke en milieuvriendelijk alternatief ten opzichte van traditioneel stucen. Leemstuc bestaat uit leem, gemengd met water en natuurlijke vezels. Leemstuc is bijzonder geschikt voor het creëren van een warme en natuurlijke uitstraling. Leemstuc geeft een warm gevoel en een natuurlijke uitstraling. Het materiaal kan zowel in moderne als traditionele ruimtes gebruikt worden.

Elk type stucwerk heeft zijn eigen charme, maar ook verschillende toepassingen. Bij het kiezen van stucwerk is het belangrijk om rekening te houden met of je in nieuwbouw woont en waar je zelf van houdt. Een professionele stukadoor kan je advies geven over de beste optie voor je project. Hierdoor kun je optimaal genieten van een prachtig gestucte ruimte die helemaal aan jouw wensen voldoet.