Wat te doen tijdens de kerstvakantie?

3 november 2023

Wat te doen tijdens de kerstvakantie?

Ieder jaar weer is het voor veel ouders en hun kinderen een uitdaging om zich tijdens de vakanties te kunnen vermaken. Nu is het tijdens de zomervakantie vaak wat eenvoudiger, omdat het weer dan een stuk beter is, maar we zien dat de kerstvakantie voor veel kinderen een vakantie is waar verveling om de hoek komt kijken. De feestdagen zijn ook vaak intensief voor kinderen. Nu heeft dat uiteraard wel te maken met leeftijd en komt er ook een moment waarop ze het samenzijn wel echt zullen waarderen, maar tot die tijd zal je nog even geduld moeten hebben. Los van de feestdagen zelf, zijn er nog voldoende andere dagen over waarop jullie iets leuks kunnen gaan doen om ervoor te zorgen dat de dagen niet alleen sneller gaan, maar er ook herinneringen gemaakt zullen worden met het gezin. Welke opties je allemaal hebt, vertellen we je nu!

Maak een planning voor de hele vakantie

Om ervoor te zorgen dat je je niet meer hoeft te vervelen, is het handig een planning te maken voor de hele vakantie. Nu is het logisch dat je niet iedere dag iets leuks kunt plannen, maar is het wel goed om bijvoorbeeld alvast te kijken wat je op deze dagen dan wel kunt doen. Zo kun je ervoor kiezen om een dagje naar opa en oma te gaan, een dagje met vrienden te gaan spelen en natuurlijk een dag met het gezin iets leuks te gaan doen. Zo is er online altijd wel een inspiratiebron voor leuke dagjes uit met je kinderen te vinden, zodat je niet bang hoeft te zijn dat jullie je als gezin vervelen.

Plan een opruimdag

Deze kerstvakantie is het perfecte moment om een opruimdag te plannen samen met de kids. Vooral de slaapkamers van de kinderen kunnen vaak wel een flinke makeover gebruiken en er zijn vaak allerlei spullen waar prima afscheid van genomen kan worden. Door met het hele gezin een opruimdag te plannen, doe je niet alleen iets nuttigs, maar is het vaak ook nog ontzettend leuk ook. Maak bijvoorbeeld een wedstrijdje van wie als eerste een vuilniszak vol met oud speelgoed heeft. Omdat we natuurlijk niets weggooien, is het goed eens te kijken of er een kringloop in de buurt is die wel belang heeft bij deze spullen. Vooral speelgoed en kleding is voor veel gezinnen een bittere noodzaak.

Dagje naar een pretpark, dierentuin of kinderboerderij

Naast de praktische zaken die je tijdens de kerstvakantie kunt doen, is het ook tijd voor wat ontspanning. Hoe leuk is het om bijvoorbeeld met het gezin naar een pretpark of dierentuin te gaan? Niet alleen voor de kinderen is dit leuk, maar ook voor de ouders. Omdat de kerstvakantie natuurlijk twee weken duurt en het niet voor iedereen mogelijk is om dit soort toch wel dure uitjes te doen met het gezin, zijn er natuurlijk ook goedkope en vaak gratis alternatieven. Zo is het natuurlijk ook leuk om een dagje naar de kinderboerderij bij jullie in de buurt te gaan. Vaak betaal je hier niets voor, maar is het voor de kinderen niet alleen leuk, maar ook direct erg leerzaam. Alles bij elkaar dus genoeg inspiratie om de dagen door te kunnen komen.