Wat is het effect van bepaalde geuren in huis?

15 mei 2024

Wat is het effect van bepaalde geuren in huis?

Wat is er nu fijner dan wanneer je een prachtig ingericht huis hebt, ook de geur heerlijk is? Dit kan natuurlijk op allerlei verschillende manieren, zoals door middel van een geurkaars of met verschillende soorten roomsprays. Toch zien we dat er nog altijd ontzettend veel mensen zijn die het belang van geur niet inzien. Ergens ook wel logisch, want het probleem met geuren, is dat je ze na een tijdje niet meer ruikt. In de meeste gevallen niet heel erg, maar wel wanneer je huis niet zo fris ruikt. Je mag dit dan misschien zelfs wel niet meer ruiken, maar andere mensen ruiken dit wel. Alhoewel je ook zelf zal merken dat het niet zo fris ruikt op het moment dat je bijvoorbeeld even buiten bent geweest, zien we toch dat niet iedereen de noodzaak ervan inziet. Daarom willen we graag het effect van geur in huis met je bespreken.

Geuren werken op onze emotie

Je kent het wel, je loopt ergens en ineens ruikt je een bepaalde geur die doet denken aan een bepaald moment uit het verleden. Logisch, want geuren werken namelijk op onze emoties. Vooral bepaalde geuren versterken dit gevoel. Zo kunnen lavendel en vanille juist een kalmerend effect hebben, terwijl citrus en rozemarijn ervoor zorgen dat je meer energie krijgt. Het is daarom dus ook niet zo heel vreemd dat er steeds meer mensen zijn die kiezen voor een heerlijke geurkaars of roomspray. Wil jij dat nu ook? Bekijk de collectie Woodwick kaarsen bij Geurvoorjehuis.nl en laat je huis (weer) heerlijk ruiken. Je zult merken dat wanneer je dit doet, het niet alleen veel lekkerder ruikt, maar je huis ook direct een stuk gezelliger voelt. Logisch ook, want de geur van een natte hond of gekookte aardappelen is nu niet bepaald gezellig.

Geur zorgt voor herinnering

Geur is nauw verbonden met onze herinneringen, wist je dat? Een bekende geur kan ons plotseling terugbrengen naar een bepaalde plaats of tijd in ons leven. Dit kan een prettig of vervelend effect hebben, afhankelijk van de geur en de herinnering die ermee geassocieerd wordt. Het is dus ook niet voor niets dat veel mensen bij bijvoorbeeld het ruiken van een geur emotioneel of juist vrolijk worden. Dit is een beetje hetzelfde effect als wanneer je naar bepaalde muziek luistert. Het is dus aan jezelf of je terug wilt gaan in een bepaald moment of dat dit iets is wat je volledig hebt afgesloten. Wel even iets om rekening mee te houden bij het kiezen van je geurkaarsen natuurlijk.

Kies de juiste geur

Het kiezen van de juiste geur is niet alleen belangrijk voor het effect, maar zorgt er ook voor dat je je een totaal ander mens voelt. Zo is het bijvoorbeeld voor de wintermaanden heerlijk om te kiezen voor een wat kruidige geur, terwijl je in de zomer juist kiest voor een frisse geur. Daarom is het wel verstandig om even goed na te denken wat je nu lekker vindt. Zo zorgen herfstgeuren bijvoorbeeld voor extra sfeer.