Schoenen in de wasmachine? Natuurlijk!

30 september 2022

Schoenen in de wasmachine? Natuurlijk!

Iedereen maakt zijn of haar schoenen wel eens vies, maar het schoonmaken is daarna altijd een enorm gedoe. Het ene moment maak je nog rustig een wandelingetje, het andere moment sta je met allerlei doekjes en middeltjes alle modder van die prachtige schoenen te boenen. En laten we eerlijk zijn, is het iemand ooit echt gelukt om ze net zo schoon en mooi te maken als ze eerst waren? Kan het niet allemaal veel makkelijker?

Doe je schoenen eens in de wasmachine! Jazeker, dat kan! Wij leggen hier, stap voor stap, uit hoe je dit doet.

Wat heb je nodig?

  • Een wasmachine (spreekt voor zich)
  • Een oude kussensloop of waszakjes
  • Oude doeken
  • Een oude tandenborstel
  • Vloeibaar wasmiddel

Leren schoenen wassen: doe het niet!

Voordat we beginnen met het uitleggen hoe je precies je schoenen in de wasmachine kan doen, moeten we je eerst even waarschuwen. Niet alle schoenen kunnen namelijk in de wasmachine! Dit heeft voornamelijk met het materiaal te maken, maar ook sommige schoenen met veel fijne details of andere kwetsbare eigenschappen kunnen beschadigd raken in de wasmachine. Het volgende overzicht laat zien welke schoenen wel en niet op deze manier schoongemaakt kunnen worden:

Deze schoenen kunnen WEL in de wasmachine:

  • Schoenen van canvas
  • Schoenen gemaakt van synthetische materialen (bijvoorbeeld nylon en polyester)
  • Katoenen schoenen
  • Plastic schoenen

Deze schoenen kunnen NIET in de wasmachine:

  • Leren schoenen (alle soorten leer)
  • Rubberen schoenen
  • Schoenen van vinyl
  • Schoenen gemaakt van andere erg kwetsbare materialen of met kwetsbare details

Als je schoenen die niet in de wasmachine kunnen niet op andere manieren schoon krijgt, kan je deze altijd nog naar een specialist brengen. Dezen kunnen jouw schoenen reinigen met verschillende professionele machines, zo worden de schoenen schoon zonder dat ze beschadigen.

Stap 1: Het reinigen van de schoenen met de hand

Probeer eerst zo veel mogelijk viezigheid zelf te verwijderen. Dit kan je doen met oude doeken of een oude tandenborstel. Let bijvoorbeeld extra op het schoonmaken van de zool. Hier zit vaak zand en modder en dit wil je absoluut niet in jouw wasmachine hebben!

Haal de veters van de schoenen. Meestal is het niet nodig om deze vooraf apart te reinigen, maar als ze erg vies zijn kan het absoluut geen kwaad.

Haal, als dit kan bij jouw schoenen, de binnenzool eruit. Deze wassen we niet mee in de wasmachine, we willen namelijk voorkomen dat deze zich helemaal volzuigt met water. Vergeet je dit: geen probleem! Haal ze gewoon eruit na het wassen en leg ze op een droge plek om te drogen. Houd er wel rekening mee dat dit (erg) lang kan duren.

Als de binnenzolen vies zijn kan je ze schoonmaken met een vochtige doek.

Stap 2: Het voorbereiden van de wasbeurt

Nu het meest grove vuil van de schoenen af is, is het tijd om ze in de wasmachine te stoppen. Zorg er eerst voor dat je al het overgebleven sop er goed afspoelt! Stop daarna de schoenen in een waszak. De veters gaan in een apart zakje en de binnenzolen die wassen wij niet in de wasmachine. De waszakjes voorkomen eventuele schade aan de schoenen door te voorkomen dat de schoenen helemaal vrij door de wasmachine stuiteren.

Tip: Heb je geen waszakjes? Dit is niet erg, je kan ook kussenslopen gebruiken! Zorg er wel voor dat dit oude kussenslopen zijn, de wasmachine is namelijk niet super goed voor de slopen.

Stop vervolgens de schoenen in de wasmachine. Stop ook wat oude handdoeken ertussen, anders kan de wasmachine uit balans raken tijdens het centrifugeren. Zorg ervoor dat deze handdoeken wat ouder zijn. Als ze nog erg nieuw zijn kunnen ze nog wel eens vlekken op ander wasgoed achterlaten en het zou erg zonde zijn als dit met jouw schoenen gebeurt.

Stap 3: Wassen maar!

Nu kan je de schoenen laten wassen. Gebruik bij voorkeur een vloeibaar wasmiddel, poeder dat niet helemaal oplost kan op allerlei plekken van de schoen vast komen te zitten.

Kies een koud programma om de voorkomen dat de schoenen vervormen.

Het enige wat nog blijft is wachten. De wasmachine doet nu het zware werk voor je!

Stap 4: Drogen

Zodra het wasprogramma klaar is kan je de schoenen uit de wasmachine halen. Laat ze daarna minstens 24 uur in een droge omgeving drogen. Doe de schoenen absoluut NIET in de droger. Dit is erg slecht voor de schoenen.

Als de schoenen en veters droog zijn kan je de veters en de binnenzolen weer terug in de schoen doen. Veel plezier met je schone schoenen!

Veel gestelde vragen over het wassen van schoenen in de wasmachine

Waarom zou ik mijn schoenen in de wasmachine wassen?

Voor veel mensen is dit gewoon een kwestie van gemak. Een wasmachine bedienen is immers veel makkelijker dan met de hand boenen. Maar in sommige gevallen kan het nog meer voordelen hebben. Sportschoenen zijn een goed voorbeeld hiervan. Als deze vaak gebruikt worden, kan het vele zweten ervoor zorgen dat de schoenen erg gaan stinken. Door ze even in de wasmachine te wassen, haal je niet alleen eventueel vuil weg, maar ook veel stank!

Kan ik kleding tegelijkertijd met mijn schoenen wassen?

Eerder in het artikel raadden wij jou al aan om een paar oude handdoeken samen met jouw schoenen te wassen, om zo te voor komen dat de wasmachine uit balans raakt tijdens het centrifugeren. In principe kan het geen kwaad om ook kledingstukken tegelijkertijd te wassen, maar houd er wel rekening mee dat sommige kledingstukken afgeven. Deze vlekken wil je niet op je schoenen natuurlijk! Ook was je de schoenen vaak op een rustiger en koeler programma dan de meeste kleren. Ga dus goed na op jij dit programma ook voor deze kleding wilt gebruiken.

Krimpen mijn schoenen als ik ze was?

Als je goed oplet met welk programma je kiest is de kans erg klein dat de schoenen krimpen. Dit kan gebeuren als je ze te warm wast, maar op koelere programma’s is dit geen probleem. Om deze reden kunnen schoenen ook absoluut niet in de droger!