Praktische tips voor een goede nachtrust van je peuter

3 november 2023

Praktische tips voor een goede nachtrust van je peuter

Iedere ouder wil natuurlijk het liefst dat hun peuter de hele nacht lekker doorslaapt. Niet alleen komt dit je eigen nachtrust ten goede, maar natuurlijk ook die van je kleintje. Toch zien we dat dit lang niet altijd het geval is en dat er ontzettend veel ouders ten einde raad zijn en er alles voor over hebben om een keer een nacht door te kunnen slapen. Gelukkig is dit een stuk eenvoudiger dan je zou denken, uiteraard uitzonderingen daargelaten. Omdat we heel goed kunnen begrijpen dat je er als ouders alles aan zou willen doen om je kleintje gewoon lekker de hele nacht door te kunnen laten slapen, hebben wij een aantal extra tips voor je, die je hier zeker bij kunnen helpen. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat het ook bij jouw helpt, maar baat het niet dan schaadt het niet.

Zorg voor een rustgevende slaapkamer

Zowel volwassen als kinderen hebben baat bij rust op een slaapkamer. Het is daarom dus ook vooral bij de allerkleinsten belangrijk er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat dit ook het geval is. Nu is het niet erg om bijvoorbeeld een gekleurde beer in de hoek van de kamer te hebben staan, zolang de basis maar rustig is. Werk daarom dus ook met zachte kleuren, zoals beige, wit, grijs, groen en ook pastel kleuren. Dit geldt niet alleen voor de muren, maar ook bij het kopen van een kinderbed of kast is het goed hier rekening mee te houden. Op deze manier voorkom je dat je kind overprikkeld raakt en dus minder snel in slaap zal vallen.

Zorg voor een bedritueel

Wanneer wij volwassen moe zijn, dan gaan we lekker naar bed. Voor veel kinderen werkt dit net allemaal even anders. Wat veel ouders namelijk doen, is het kind abrupt uit een situatie halen, waardoor ze vaak van slag zijn en dus ook niet willen slapen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk een vast ritueel te bedenken, zodat je kindje weet dat ze bijna naar bed toe gaan. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te gaan douchen, vervolgens nog even wat te drinken beneden en daarna naar boven te gaan. Daar kun je nog een verhaaltje voorlezen en ze daarna lekker in hun nieuwe peuterbed huisje te leggen. Je zult merken dat wanneer je dit doet, ze een stuk rustiger zijn en sneller zullen gaan slapen.

Geef je kind geborgenheid

Heeft je kind moeite met slapen en zijn ze verdrietig als ze in bed liggen? Dan is het belangrijk dat je ze geborgenheid geeft. Ga er bijvoorbeeld even bijliggen of troost ze wanneer het nodig is. Uiteraard is het ook belangrijk dat de kinderkamer gezellig is ingericht, zodat je kindje zich er ook prettig voelt. Door je kind een veilig en vertrouwd gevoel te geven, zal je merken dat ze niet alleen een stuk sneller in slaap zullen vallen, maar ook de kwaliteit van de slaap vele malen beter is. Neem daarom dus ook altijd rustig de tijd en laat niet merken dat je het na de zoveelste keer eigenlijk wel zat bent. De kans dat het dan alleen maar langer duurt, is vrij groot.