Overwegingen bij het zoeken naar een huurwoning in Amsterdam

8 december 2022

Overwegingen bij het zoeken naar een huurwoning in Amsterdam

Als je van plan bent om naar Amsterdam te verhuizen, zul je eerst een woonruimte moeten vinden. De prijzen van koopwoningen zijn de laatste tijd enorm gestegen. Een huis huren wordt daarom steeds populairder. Je moet op zoek gaan naar een woning die aan al je behoeftes voldoet. Natuurlijk moet je eerst beslissen waar je wilt gaan wonen. Ben je op zoek naar een woning in Rotterdam? Wil je een huurhuis hellevoetsluis? Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Lees hier onze tips om rekening mee te houden.

Je budget

Stel een budget vast en houd je eraan. Veel mensen zijn verrast door huren in Amsterdam eigenlijk kost, maar door eerst een bedrag in te stellen, kun je voorkomen dat je te veel geld uitgeeft aan je nieuwe woning. Zorg ervoor dat je alle kosten voor het appartement opneemt, inclusief energierekeningen, internettoegang en schoonmaakdiensten. Vergeet de borg niet. Het is meestal gelijk aan één maand huur, maar soms twee maanden huur als je op zoek bent naar iets luxueuzer of groter dan gemiddeld. Zodra al deze kosten zijn opgeteld, weet je wat je kunt uitgeven.

De locatie

De locatie van een woning is van belang voor meer dan alleen je woon-werkverkeer. Neem de tijd om na te denken over de leefbaarheid in het gebied, de veiligheid en het geluidsniveau. Misschien wil je een appartement huren omdat je naar Amsterdam verhuist en verschillende gebieden wilt verkennen voordat je beslist waar je op lange termijn wilt wonen. Als dat zo is, zal het kiezen van een appartement dicht bij het openbaar vervoer het veel gemakkelijker maken om je te verplaatsen, vooral als je de weg nog niet weet. Hoewel het wonen in de buurt van tramhaltes of bushaltes gemak en eenvoud kan bieden voor het vervoer, kunnen ze ook lawaaierig zijn vanwege het constante verkeerslawaai. Als geluid een probleem voor je is, probeer dan woningen te zoeken die ver van de hoofdwegen liggen of die op zijn minst enige geluidsisolatie hebben tussen de wegen en nabijgelegen wegen of treinlijnen.

Grootte en plattegrond van het pand

Grootte en plattegrond zijn belangrijk bij het kiezen van een woning om te huren. Je dient rekening te houden met zowel de grootte van het pand als de indeling. De grootte van een woning wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de nabijheid van het openbaar vervoer en je budget. Woon je alleen of met één ander, dan kun je het beste een studio-appartement of klein appartement huren. Als je met twee of meer mensen samenwoont, kun je het beste een appartement huren met twee slaapkamers. Hoe groter het pand, is echter niet altijd beter voor iedereen. Wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet goed voor de andere.

Faciliteiten in de accommodatie

Bij het bekijken van een woning zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Naast de locatie en prijs, moet je ook kijken naar andere factoren, zoals de staat van het onroerend goed en de faciliteiten. Het pand dient schoon en goed onderhouden te zijn. Je wilt je prettig voelen in deze ruimte, dus het is belangrijk dat je huis niet ruikt of er vervallen uitziet. Het gebouw zelf mag geen kapotte ramen of deuren hebben die gemakkelijk door indringers kunnen worden opengeduwd.

Inrichting, apparaten en uitrusting

Meubilair, apparaten en uitrusting kunnen al dan niet in de huurprijs zijn inbegrepen. De verhuurder kan ervoor kiezen om deze items in je huurovereenkomst op te nemen, maar je moet hiernaar vragen voordat je het contract ondertekent. Ze kunnen besluiten om je een aparte vergoeding voor deze items in rekening te brengen. Wat als een apparaat defect is? Dat ligt eraan, je moet daarom goed kijken naar je huurcontract.