Een warmtepomp zonder vloerverwarming: kan dat?

12 december 2023

Een warmtepomp zonder vloerverwarming: kan dat?

Een warmtepomp is een veelbesproken alternatief of aanvulling op de cv-ketel met als grootste reden: een grote besparing op gas. Nu denken veel mensen dat je voor de werking van een warmtepomp noodzakelijk vloerverwarming nodig hebt. Maar er zijn ook goede mogelijkheden voor een warmtepomp zonder vloerverwarming. Hoe dat precies zit, vertellen we in dit artikel.

Lagere cv-aanvoertemperatuur zorgt voor een beter rendement

Wat als eerste belangrijk is om te weten is dat het voor het rendement van de warmtepomp (ook wel uitgedrukt in COP) een lagere aanvoertemperatuur heel gunstig is. En dat is dan ook de grootste reden waarom vloerverwarming, met een aanvoertemperatuur van maximaal ca. 30-45 oC, ideaal is en daardoor de combinatie van een warmtepomp en vloerverwarming het beste werkt. Bij radiatoren is het de vraag of ze de woning goed op temperatuur kunnen houden met een warmtepomp. Er zijn echter radiatoren waarmee dat geen enkel probleem is. Wanneer je een zogeheten hybride warmtepomp hebt, die samenwerkt met een cv-ketel, dan werkt de warmtepomp sowieso goed zonder vloerverwarming. Maar in dit geval zorgt de vloerverwarming ook voor een beter rendement.

De 50-graden test

Maar hoe kom je er dan achter of je huidige verwarming goed werkt met een warmtepomp en of je verwarmingssysteem dus geschikt is voor verwarmen op lage temperatuur? Hiervoor kun je de zogeheten 50-graden verwarmingstest toepassen die bestaat uit de volgende 4 stappen:

  1. Kies een koude week uit in de wintertijd
  2. Zet de maximale temperatuur van de cv-ketel op 50°C (zie handleiding van je cv-ketel)
  3. Test dit minimaal één week
  4. Beoordeel of je woning nog steeds comfortabel warm is

Blijft het qua temperatuur nog steeds lekker warm in je woning? Dan is verwarmen op lage temperatuur mogelijk. Als dat niet zo is, dan kan het nodig zijn om je afgiftesysteem aan te passen met bijvoorbeeld vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren of extra te isoleren.

Er zijn ook hoge temperatuur warmtepompen

Tegenwoordig zijn er ook hoge temperatuur warmtepompen op de markt die die heel goed kan samenwerken met radiatoren met een hoge aanvoertemperatuur. Houd er daarbij wel rekening mee dat dat altijd minder rendement zal opleveren dan verwarmen op lagere temperatuur. Het is daarbij altijd belangrijk dat het verwarmingssysteem goed is afgestemd op de warmtepomp, zodat deze zo efficiënt mogelijk kan werken.

Ervaringen met een warmtepomp

We raden je ook aan om de ervaringen van andere te lezen. Zo is bijvoorbeeld op het forum te lezen hoe je de warmtepomp optimaal kunt instellen in combinatie met vloerverwarming. En lees ook de ervaringen met een warmtepomp in nieuwbouw.

Een warmtepomp zonder vloerverwarming is dus zeker mogelijk, maar als je kijkt naar het rendement, dan is een zo laag mogelijke aanvoertemperatuur belangrijk. Laat je vooral goed adviseren door een warmtepompinstallateur over de warmtepomp die voor jouw woning het beste rendement oplevert en wat je eventueel nog zou kunnen aanpassen aan het afgiftesysteem voor een beter rendement.