De zon in jouw voordeel: alles wat je moet weten over zonnepanelen

24 januari 2024

De zon in jouw voordeel: alles wat je moet weten over zonnepanelen

Staan zonnepanelen al een tijdje op je planning? Top! Met zonnepanelen bespaar je namelijk niet alleen geld, maar help je ook mee aan de verbetering van het milieu. Maar is dat alles? Wij vertellen je allemaal wat je moet weten over zonnepanelen voordat je ‘ja’ zegt tegen de eerste beste aanbieder.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten simpelweg zonlicht om in elektriciteit. Maar hoe doen ze dit? Nou, omdat zonnepanelen bestaan uit zonnecellen en zonnecellen kunnen zonnestralen opvangen. Dit zetten ze dan direct om in gelijkstroom (DC). En met een ‘omvormer’ wordt dit soort stroom omgezet in wisselstroom (AC), dit is weer wat je thuis kunt gebruiken.

Is mijn dak geschikt?

In Nederland is op vrijwel elk dak plaats voor zonnepanelen. Het enige waar je juist rekening mee moet houden, is hoe geschikt jouw dak is. De ligging, de oppervlakte, schaduwgraad en de constructie zijn allerlei factoren die meespelen. Als je wilt weten welke zonnepanelen voor jou geschikt zijn? Neem dan contact op met de deskundigen van Homeqgo.

Hoe kan ik kosten besparen met zonnepanelen?

Een van de leukste voordelen is natuurlijk dat zonnepanelen helpen kosten te verminderen. Hoewel het installeren prijzig is, kun je straks wel genieten van de langetermijnvoordelen. De voor- en nadelen hangen echter af van jouw persoonlijke situatie.

Het onderhouden van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Hoe fijn is dat? Het is wel belangrijk om ze af en toe te controleren op vogelpoep of bladeren. Echter kan de levensduur van zonnepanelen tussen de 20 tot zelfs 30 jaar zijn. De meeste fabrikanten bieden ook garanties voor een groot deel van deze jaren.

Kan ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Jazeker! En wat nog mooier is, is wanneer je een koophuis hebt, de zonnepanelen direct onder de Opstalverzekering vallen. Of heb je een huurhuis? Dan vallen de zonnepanelen onder de Inboedelverzekering. Maar om precies te weten hoe jouw zonnepanelen beschermd worden moet je bij je verzekeraar zijn. De voordelen kunnen nog best verschillen per verzekering.

Hoe ziet zonne-energie er in de toekomst uit?

De wereld van zonnepanelen is nog lang niet waar ze willen zijn. Het gebied van thuisaccu’s is nu geavanceerder dan ooit. Misschien kunnen we binnenkort ook ’s nachts zonne-energie gebruiken. De toekomst van zonne-energie ziet er stralend uit dus!

Dit waren de belangrijkste punten die je moet weten over zonnepanelen. Laten we samen bijdragen aan een betere toekomst!