De perfecte koopgids voor jouw nieuwe elektrische fiets

16 juni 2023

De perfecte koopgids voor jouw nieuwe elektrische fiets

Dat de e-bike niet meer weg te denken is van de Nederlandse fietspaden, is natuurlijk geen verrassing. Waar we tot jaren geleden vaak vooral ouderen op deze fiets zaten, zien we nu dat ook veel jongeren ervoor kiezen om een e-bike aan te schaffen. Niet alleen is het vele malen voordeliger ten opzichte van een auto, maar is het ook milieuvriendelijker. Daarbij komt ook dat veel werkgevers je de mogelijkheid bieden om een fiets via een fietsplan of andere vorm van werkkostenregeling te kopen, waardoor je nog meer voordeel hebt. Toch blijft het aanschaffen van een e-bike voor velen een uitdaging. De keuze is enorm en ook de prijzen zijn vaak niet mals. Om er dan toch voor te zorgen dat je de juiste fiets aanschaft, hebben we een aantal belangrijke tips, die je hierbij zeker kunnen helpen.

Het type fiets

Elektrische fietsen zijn er in allerlei verschillende soorten. Zo kun je kiezen voor een elektrische bakfiets, wat overigens vooral in het westen enorm populair is, maar er zijn ook speed pedelecs, die snelheden kunnen halen van tot wel 45 kilometer per uur. Wel met de kanttekening dat je verplicht bent een helm te dragen, aangezien deze fietsen zijn voorzien van een kentekenplaat. Bepaal dus voor jezelf waarvoor je de fiets wilt gebruiken, zodat je op basis daarvan je zoektocht kunt vervolgen. Zo zal een fiets voor dagelijks woon- werkverkeer aan andere eisen moeten voldoen, dan wanneer het gaat om een fiets waarmee je de kids naar school wilt kunnen brengen.

Elektrische fiets met een middenmotor

Naast het type fiets, is ook het aandrijven van de motor niet bepaald onbelangrijk. De elektrische fiets met voormotor is doorgaans het goedkoopst, aangezien dit allemaal wat eenvoudiger werkt. Op het moment dat je begint te trappen, springt de motor pas aan. Wil je toch iets meer comfort, dan is de elektrische fiets met een middenmotor een absolute aanrader. Dit type motor is daarom ook het populairst, maar heeft wel een iets ander prijskaartje. Het voordeel van dit type motor is dat deze kijkt hoeveel kracht je zet en zal op basis daarvan de benodigde ondersteuning bieden.

Lage instap bij elektrische fiets voor heren

Waar we tot jaren geleden zagen dat veel mannen kozen voor een hoge instap, zien we ook dat deze groep steeds vaker kiest voor gemak en ook de elektrische fiets voor heren met lage instap op de markt wordt gebracht. Niet alleen zorgt dit ervoor dat zowel mannen als vrouwen op dezelfde fiets kunnen stappen, maar draagt het ook bij aan een stukje veiligheid op de weg. Vooral wanneer je wat ouder bent, kan het best een uitdaging zijn om iedere keer over die hoge stang te moeten stappen.

Actieradius van je elektrische fiets

Ben je voornemens om met de elektrische fiets naar het werk te gaan, dan is het wel prettig dat je zowel heen- als terug kunt fietsen, zonder je accu op je werk op te hoeven laden. Niet alleen onhandig dat je iedere keer je oplader mee moet nemen, maar ook vervelend als je het een keer vergeet. Kijk daarom goed naar de actieradius en houd er rekening mee dat deze onder bepaalde omstandigheden kan worden gewaarborgd. Houdt daarom ook altijd een marge aan van 20 tot 25 procent, zodat je zeker weet dat je voldoende batterij hebt om niet zelf te hoeven fietsen.