Van pijn in je bovenarm tot een stijve nek: Vijf blessures door tuinieren die je liever voorkomt

3 augustus 2023

Van pijn in je bovenarm tot een stijve nek: Vijf blessures door tuinieren die je liever voorkomt

Tuinieren kan een therapeutische bezigheid zijn die een gevoel van voldoening en connectie met de natuur biedt. Maar hele lente- en zomerdagen in de tuin kunnen ook een onaangename tol eisen van je lichaam. Laten we eens dieper ingaan op de vijf meest voorkomende lichamelijke klachten of blessures die je kunt oplopen bij het tuinieren, en de preventiemaatregelen die je kunt treffen om deze zo veel mogelijk te voorkomen in de toekomst.

1. Rugpijn

Rugpijn staat aan de top van de lijst van klachten die tuiniers ervaren. Deze komt vaak voor bij activiteiten die een continue buigbewegingen vereisen, denk hierbij aan het wieden van onkruid, of het tillen van zware voorwerpen, zoals zakken potgrond. Voorkom rugblessures door vaker van houding te wisselen, het gewicht van tuingereedschap en materialen evenredig te verdelen over je lichaam en door tuingereedschap met lange stelen te gebruiken om zo het bukken te minimaliseren.

2. Armklachten

Tuinieren vraagt veel van onze handen en armen, vooral bij taken die continu het vasthouden van gereedschap vereisen. Hierdoor kan spierpijn en -verstijving ontstaan, als je rechterkant je dominante kant is, kan het voorkomen dat je regelmatig pijn in rechter bovenarm ervaart. Ben je linkshandig? Dan werkt het vice versa. Om deze pijn te verminderen, is het raadzaam om regelmatig van hand te wisselen bij het hanteren van gereedschap en om ergonomisch ontworpen tuingereedschap te overwegen dat minder belasting op de spieren uitoefent.

3. Snijwonden en schaafwonden

Hoewel snij- en schaafwonden minder ernstig zijn, kunnen ze pijnlijk zijn en het tuinieren oncomfortabel maken. Daarnaast kunnen ze je huid ook nog eens blootstellen aan infecties. Bescherm jezelf door altijd stevige handschoenen te dragen, vooral bij het werken met scherpe gereedschappen zoals snoeischaren en zaagjes. Let ook op uitstekende takken en struiken die krassen kunnen veroorzaken.

4. Nekstijfheid

Ook de vraag: "Hoe lang duurt een stijve nek?", wordt vaak door tuiniers gesteld. Nekstijfheid kan optreden wanneer je te lang in dezelfde houding werkt, met name bij taken die het omhoog kijken vereisen, zoals het snoeien van bomen. Deze stijfheid kan dagen of zelfs weken aanhouden, afhankelijk van de ernst van de situatie. Om dit te verminderen, kun je regelmatig pauzeren, nekoefeningen doen en je lichaamshouding variëren.

5. Knieblessures

Knielen is een onvermijdelijk deel van het tuinieren, maar langdurig knielen kan de druk op de knieën verhogen en leiden tot klachten. Om dit te voorkomen, kun je gebruik maken van kniekussens of tuinieren op verhoogde bloembedden. Een ander alternatief is het gebruik van gereedschap met lange stelen, waardoor knielen minder nodig is.

Preventie lichamelijke klachten

Al met al is het belangrijk te onthouden dat preventie de beste aanpak is. Door bewust te zijn van de potentiële risico's, het juiste gereedschap te gebruiken, voldoende te rusten en regelmatig van houding te veranderen, kun je deze veelvoorkomende tuinier blessures vermijden. Zorg ervoor dat je goed naar je lichaam luistert, respecteer signalen van pijn of ongemak, en neem op tijd maatregelen voordat kleine ongemakken veranderen in langdurige blessures. We wensen je een gezond en gelukkig tuiniersseizoen toe!