6 tips om je seksleven te verbeteren

11 mei 2022

6 tips om je seksleven te verbeteren

Als je al langere tijd bij elkaar bent als stel, kan het gebeuren dat het seksleven een beetje inzakt. Eén partner, of allebei de partners, hebben maar weinig zin en de spanning neemt af. Hierdoor neemt de frequentie van seks en de duur van een vrijpartij vaak ook af. Dat is op zich geen enkel probleem natuurlijk. Verandering in libido hoort bij het leven en de vonken kunnen er natuurlijk niet altijd vanaf vliegen. Maar veel mensen, ook in relaties, geven aan dat ze toch niet zo tevreden zijn over hun seksleven. Ruim een derde van de Nederlanders geeft aan dat ze vaker seks zouden willen hebben, ook de mensen in een relatie. Maar hoe geef je jouw seksleven nu een nieuwe impuls? Wij geven 6 tips om je seksleven te verbeteren.

Probeer iets nieuws

Zijn bepaalde seksuele routines erin gesleten? Gooi dan eens alles om en probeer een keer wat nieuws uit. Niets geeft het seksleven zo’n impuls als experimenteren. Dat hoeft niet gelijk groots en meeslepend te zijn. Als je het spannend vindt om iets nieuws te proberen, kun je ook klein beginnen. Spannende appjes sturen, een sexy outfit of een erotische massage zijn al een leuke toevoeging op het ‘vaste’ repertoire. Maar onderzoek ook zeker samen of speeltjes, rollenspellen of alternatieve locaties het verlangen aanwakkeren. Er zijn tegenwoordig tal van leuke speeltjes op de markt, zoals de clitoris vibrator van Condoom-Anoniem, maar ook qua glijmiddel, massageolie en condooms is er veel te ontdekken en te proberen. Verras elkaar met een sexy setje, een leuk speeltje of een nieuw massageproduct en sta versteld van het effect.

Maak tijd voor elkaar

Een beter seksleven begint vooral buiten het bed. Om in de stemming te komen voor een vrijpartij is het belangrijk om ook overdag al lief voor elkaar te zijn en aandacht voor elkaar te hebben. Je kunt je voorstellen dat er maar weinig zin in seks ontstaat als je nauwelijks met elkaar praat en elkaar overdag niet eens aanraakt. Toch is dit de realiteit voor veel mensen, vooral met een druk huisgezin en maar weinig vrije tijd. Maak dus actief tijd voor elkaar gedurende de dag om aan de band te werken. Of plan eens een romantische date in zoals jullie dat vroeger deden.

Neem de tijd

Veel stellen nemen maar weinig tijd om echt een connectie te maken in bed. De seks wordt veel beter als je de tijd neemt voor elkaar en voor jezelf. Zo maak je van seks in plaats van een routinebezigheid een bijzonder moment samen. Ontdek wat de ander prettig vindt, neem de tijd om op te warmen voor de daadwerkelijke daad en neem ook na de seks tijd om met elkaar te knuffelen en te praten.

Communiceer met elkaar

Praat jij wel eens met jouw partner over seks? Spreek je wel eens uit wat je fijn vindt en wat je juist niet zo fijn vindt? Goede communicatie is ontzettend belangrijk, zowel in als buiten het bed. Door met elkaar te praten over voorkeuren, fantasieën en frequentie, spreek je duidelijk jouw wensen uit en werk je samen aan meer plezier en variatie tussen de lakens. En als er zich problemen voordoen, kun je dit makkelijker oplossen door er samen over te praten.

Werk aan je zelfvertrouwen

Veel mensen ervaren onzekerheid tijdens de seks. Ze zijn bang dat ze niet goed presteren of maken zich zorgen over hun lichaam. Dat is ontzettend zonde. Onzekerheid neemt zoveel plezier weg uit de ervaring. En bovendien is het erg lastig om in het moment te zijn en tot een orgasme te komen als je alleen maar in jouw hoofd bezig bent met onbelangrijke zaken. Vooral voor vrouwen is dit een grote reden voor het niet krijgen van een orgasme. Werk aan jouw zelfvertrouwen door onzekerheden uit te spreken, oude opvattingen over seksualiteit los te laten en vooral te genieten van de ervaring.

Creëer sfeer

Voor een goede vrijpartij ben je natuurlijk niet zo één-twee-drie in de stemming. Vooral vrouwen hebben vaak een wat langere aanloop en wat meer voorbereiding nodig om de sekslust aan te wakkeren. Daarom is het belangrijk om gedurende de dag alvast toe te werken naar de vrijpartij. Maar ook de sfeer op het moment zelf is heel belangrijk. Probeer de slaapkamer eens te transformeren door kaarsjes aan te steken, een romantisch muziekje op te zetten en wierook te branden. Dat creëert direct een intieme sfeer en is veel gezelliger dan een vrijpartij met de gordijnen dicht en het sfeerloze licht aan.